În Parcurile Naționale se aude tril de drujbe

Vreti sa vedeti competenta maxima in echipele de management ale celor mai mari Parcuri Nationale din Romania?

Iata cifre din rapoartele Romsilva pentru anul 2020:

Singura administratie de parc national, care si-a dat interesul sa produca multi bani nu doar din avizare de exploatari, a fost Parcul National Retezat. Parcul a atras in 2020 fonduri externe, adica din proiecte in diferite programe LIFE, POIM sau parteneriate, peste 11 miliarde de lei. In top trei e urmat de Cozia cu 2,65 miliarde si Portile de Fier 2,63 miliarde.

Ca si comparatie, RNP Romsilva a cheltuit din surse proprii in 2020 tot cam atat pentru asigurarea cheltuielilor in cazul tuturor celor 13 Parcuri Nationale.

Stiti ce sume externe au atras administratiile de la Cheile Nerei-Beusnita, Domogled – Valea Cernei si Semenic – Cheile Carasului? Parcuri Nationale care au fost grav afectate de exploatarile industriale si unde se practica taierile barbare in zonele tampon cu fagetele incluse in UNESCO?!

Zero lei! Zero!

Ce management, ce biodiversitate, ce parteneriate cu alte organizatii, ce proiecte pentru protejarea mediului si combaterea efectelor climatice. Drujbe, tatii! Sa cante drujbele.

Nici nu e de mirare ca reprezentantii UNESCO si IUCN au ramas c-un gust amar dupa vizitele in teren in cel putin doua Parcuri Nationale – Domogled si Cheile Nerei. Vizite care s-au transformat in rapoarte oficiale la nivel de international. In luna noiembrie anul trecut, UNESCO a transmis Romaniei raportul vizitei de monitorizare din toamna lui 2019, determinate de scrisorile oficiale ale EuroNatur si Agent Green. Bineinteles ca rapoartele finale au concluzionat ca exploatarile agresive din zona tampon a Siturilor UNESCO afecteaza patrimoniul unde, vezi Sf Petru, administratia noastra „conduce’ arboretele, nu-l exploateaza.

 

Faci un comentariu sau dai un răspuns?