Regia Națională a Pădurilor Romsilva ar putea reduce numărul Direcțiilor Silvice din țară de la 41 la 11 prin comasarea mai multor. Zilele acestea mai multe variante de reorganizare au fost discutate la București la sediul central al regiei. De altfel în această perioadă a fost programată și o serie de vizite maraton ale directorului general care a invitat la discuții toți directorii din țară.
Surse din cadrul Regiei Pădurilor au explicat că reorganizarea are legătură nu doar cu eficientizarea economică (impusă prin ordonanța trenuleț), dar și cu cea managerială și de administrare a fondului forestier. Aceleași surse au explicat că mai mulți directori din țară au ridicat problema eficienței gestionării pădurilor ale unor direcții care sunt pe minus financiar și care trăiesc din profiturile altor direcții.
„Nu este normal ca o direcție cu 4 – 5 ocoale să beneficieze de același buget cu salariile pentru conducere așa cum beneficiază o direcție cu peste 10 ocoale și unde munca este la un nivel mult mai ridicat. Nu este corect față de nimeni. Nici față de colegi și nici față de bugetele alocate„, au reacționat sursele din cadrul RNP care au dorit să-și păstreze anonimatul. Sursele au adăugat că „RNP are nevoie de o reorganizare dar care să se facă transparent, fără imixtiuni politice și pe baza de concurs. Să existe o competiție reală și constructivă„.
Una dintre variantele care circulă zilele acestea pe holurile Regiei Pădurilor, dar și a Ministerului Mediului, are în vedere comasarea unor direcții raportat la numărul de ocoale și suprafața de teren forestier administrat.
Una dintre variantele de reorganizare ale RNP. Fiecare culoare corespunde unei direcții regionale. Click pe culoare pentru a vedea ce direcții propuse spre comasare și suprafețele de fond forestier administrate.
De exemplu în zona de sud au fost creionate patru mari direcții – DS 1 Gorj- Mehedinți-Dolj, DS 2 Vâlcea-Olt-Argeș, DS 3 Prahova-Dâmbovița-Teleorman-Giurgiu-Ilfov, DS 4 Buzău, Brăila, Călărași, Ialomița, Constanța-Tulcea.
Zilele trecute liderul PNL, Ilie Bolojan, a criticat salariile șefilor din Romsilva. La câteva zile distanță i-a călcat pe urme și liderul PSD, Marcel Ciolacu, care a sugerat că Guvernul va veni cu o serie de măsuri drastice pentru a elimina din beneficiile salariale pe care le primesc angajații de la stat, printre ei numărându-se și cei din regia Pădurilor.
O radiografie a Direcțiilor Silvice din țară – raportat la numărul de ocoale și veniturile alocate echipei de conducere – arată discrepanțele despre care vorbesc atât cei din Guvern, cât și cei din centrala Romsilva care discută acum ce variante de reorganizare și comasare sunt mai eficiente atât din punct de vedere al managementului, dar și financiar.
Un exemplu este Direcția Silvică Bistrița Năsăud (care deține două ocoale silvice) și Direcția Silvică Bacău (care deține 14 ocoale silvice).
Conform declarațiilor de avere de pe site-ul Romsilva directorul DS Bistrița Năsăud (Gheorghe Ivan) a declarat în declarația de avere din 2024 un venit de aproape 150.000 RON, în timp ce la DS Bacău (unde există de șapte ori mai multe ocoale silvice care administrează o suprafață de pădure de peste zece ori mai mare decât DS Bistrița Năsăud) Viorel Ghelasă a declarat venituri din salarii 188.000 Ron. De menționat că directorul Ghelasă a ieșit la pensie în decembrie 2024 anul trecut.
Problema discrepanțelor dintre venituri și cheltuieli dintre Direcțiile Silvice din țară este un subiect care nu a fost dezbătut și asumat în mod public în interiorul regiei. Surse din cadrul Romsilva susțin că în teritoriu există un foc mocnit cu echipe manageriale care au spus că „s-au săturat să-i ducă în spinare pe cei care nu știu să performeze. Este inadmisbil ca Direcții Silvice din țară, cu cele mai bogate păduri să se ridice în ședințe și să spună că ele sunt aproape pe minus, sau pe minus, pentru că au probleme, iar directorul general să fie în aceeași sală și să nu spună nimic. Cu toții avem probleme, cu toții ne chinuim să facem profit și să ținem oamenii la muncă, în ciuda piedicilor pe care la avem cu piața de desfacere, cu avizele de mediu și tot așa. Cine nu poate performa să lase loc la alții„, a reacționat un oficial din Romsilva.
Conform documentelor din interiorul RNP, cifrele sugerează că la final de noiembrie doar 17 din cele 41 de Direcții Silvice din țară erau pe plus. Într-un clasament al profitul brut realizat, în vârful clasamentului se află DS Suceava, în timp ce ultima poziție este ocupată este DS Caraș Severin.
Click pe fiecare județ pentru a vedea ce profit brut a înregistrat fiecare unitate din teritoriu la finalul lunii noiembrie 2024.
Anunțarea unei reorganizări și tăierea bonusurilor salariale și ale primelor au trezit spiritele în rândul sindicatului silvicultorilor. Organizația sindicală a anunțat un protest pe 24 ianuarie. O reacție oarecum similară au avut-o sindicaliștii și acum doi ani, în 2022, când consilierul de stat George Agafiței, din cadrul Cancelariei Primului Ministru, a venit cu o listă de propuneri de eficientizare a RNP, inclusiv o reformă a regiei de stat.
Captură adresa consilierului de stat George Agafiței
Consilierul de stat a propus atunci o reorganizare a Romsilva prin redefinirea suprafețelor ocoalelor silvice, dar și separarea activităților – administrare și exploatare. Regia a reacționat spunând că acest lucru nu este posibil și a invocat fie dificultatea aplicării propunerilor, fie creșterea costurilor și, indirect, afectarea bugetului instituției.
Asociațiile profesionale au atacat și ele propunerile consilierului de stat din 2022 prin invocarea Constituția României, dar și a unor interese ascunse care ar dori destabilizarea Regiei de Stat.
„Au fost numeroase încercări, cel mai probabil la insistenţele unor actori care au făcut un puternic şi interesat lobby la nivelul instituţiilor statului pentru separarea activităţii de exploatare a masei lemnoase de activitatea de administrare şi gestionare a pădurilor la Romsilva (…) Organizarea actuală a Romsilva este una optimă, iar acest lucru a fost dovedit pe deplin în cei peste 30 de ani de funcţionare”.
Asociațiile sindicale anunță un nou protest pe 24 ianuarie în Piața Victoriei pentru a solicita abrogarea ordonanței „trenuleț„. În cazul RNP Romsilva principalele probleme privesc eliminarea bonusurilor, a primelor și a salariilor în plus la pensionare.
Ca și exemplu în perioada ianuarie 2020 – mai 2024 Regia Națională a Pădurilor ROMSILVA oferit bonusuri la pensionare de aproape 288 de milioane de RON – echivalentul a 58 de milioane de EURO.
Cât privește restul de bonusuri, Regia Națională a Pădurilor a oferit în perioada 2017-2022 peste 800 de milioane de RON bonusuri și prime – echivalentul a 160 de milioane de EURO.
Primele și bonusurile sunt negociate prin contractul colectiv de muncă și, conform documentelor, includ trei categorii de bonificații – prime de vacanță, premii ocazionale și alte premii decât cele ocazionale.
Conform documentelor sindicale, premiile ocazionale se acordă cu ocazia Sărbătorilor de Paște, Crăciun și Ziua Silvicultorului, cu mențiunea că de Crăciun și Paște valoarea primelor este de 600 de RON.
Citește și
RNP Romsilva – sute de milioane bonusuri la pensionare în ultimii cinci ani
„Privatizarea pădurilor” între fake news, dezinformare și documente oficiale
Imagine reprezentativă - design by Freepick AI