2020, Romsilva închide trimestrul financiar cu cel mai mic profit din ultimii ani

Regia Nationala a Padurilor ROMSILVA a inchis anul 2020 cu un profit de 11 milioane de lei. Este cel mai mic profit inscris de Regie în ultimii ani. Ca si comparatie, 2017 a fost incheiat cu 300 de milioane pe plus in vistieria institutiei.

In realitate situatia financiara a Romsilva este mult mai grava. Documentele interne arata ca la sfarsitul lunii august instituia era pe pierdere cu 100 de milioane. Prin niste artificii financiare, reduceri de cheltuieli si diminuarea fondului de accesibilizare, managementul a reusit sa nu termine anul pe minus “ca sa dea bine pe indicatori”.

Intrebarile cele mai importante sunt:
Care este pierderea reala a acestei institutii de importanta nationala?
Care sunt solutiile si cum s-a ajuns in aceasta situatie?

Cifrele arata ca in comparatie cu 2019, in 2020 s-a exploatat mai mult, dar la un pret mai mic. Ca si imagine de ansamblu Directia Silvica Arges a adjudecat un volum de masa lemnoasa cu 220% mai mare decat in 2019, iar cresteri au avut si Prahova, Covasna, Harghita, Buzau.
Deci inseamna ca a fost cerere pe piata de lemn, iar cei care invoca importurile de lemn, sa nu uite ca doboraturile din Europa au afectat rasinoasele in general.

Aceleasi cifre arata beneficiile lucratului la stat, unde beneficiile curg chiar daca institutia e c-un picior in groapa. La categoria cheltuieli cu personalul in 2020, la capitolul bonusuri apare o valoare de peste 130 de milioane de lei. O cifra de 13 ori mai mare decat profitul. Fain, nu?

RNP Romsilva administreaza jumatate din padurile Romaniei, din care peste 3 milioane sunt in proprietate publica.

Sunt niste cifre seci, care poate nu intereseaza pe multa lume, dar care ar trebui sa scuture din amortire niste minti luminate de prin institutiile statului. Asta daca nu au adormit deja de la prea mult Candy Crush, c-am inteles ca e competitie stransa

Faci un comentariu sau dai un răspuns?