Tranzacția cu cele 4000 de hectare din Neamț a eșuat

Statul Român a ratat să parafeze cea mai mare achiziție cu păduri din ultimii ani.  Este vorba despre cele 4000 de hectare de păduri din Neamț, pe care prințul Eric Sturdza a anunțat că vrea să le vândă.

Surse din cadrul Regiei Pădurilor au susținut că zilele trecute prințul Sturdza (prin avocații care îl reprezintă) a trimis o adresă ROMSILVA prin care a informat că nu mai vinde proprietatea, invocând faptul că Regia Pădurilor nu și-ar fi exercitat dreptul de preempțiune și nu ar fi acceptat prețul avansat de proprietar.

De partea cealaltă aceleași surse susțin că demersurile au fost începute, că regia de stat a răspuns la adresele primite și că banii pentru achiziționarea miilor de hectare ar fi fost alocați, doar că proprietarul și reprezentanții acestuia nu s-ar mai fi arătat dispuși să continue cu parafarea tranzacției.

Negocierile pentru pădurea de la Neamț au început încă din iulie anul acesta când prințul Sturdza a anunțat că vrea să-și vândă proprietatea. În aceeași perioadă  Romsilva, prin Direcția Silvică Neamț, a fost informată să-și exercite dreptul de preempțiune pentru cele 4000 de hectare. Prețul avansat de Sturdza a fost de 21.95 milioane de euro, echivalentul a 5.469 de Euro/ha.

Achiziția celor 4000 de hectare ar fi fost una dintre cele mai mari/compacte proprietăți pe care statul român le-ar fi achiziționat din zona privată din 1990 și până în prezent.

Tranzacția a ținut prima pagină a ziarelor în ultimele luni și a fost inclusă în programul de Guvernare al Partidului Social Democrat 2025-2028 și-n proiectul de țară al lui Marcel Ciolacu, candidatul la prezidențiale din partea PSD.

La început de septembrie Guvernul anunța că va face o evaluare a pădurilor din Neamț și că va aloca banii necesari pentru achiziție.

Conform documentelor, pe 19 septembrie anul acesta, după mai multe schimburi de adrese, Eric Ioan Sturdza a informat ROMSILVA că nu și-ar fi exprimat legal dreptul de preempțiune și că evaluarea făcută de statul Român estimează o valoare mai mică decât prețul solicitat, mai exact cu aproape 948.000 de euro.

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab

 

Câteva săptămâni mai târziu realitatea din conturile Ministerului Mediului și ale RNP Romsilva s-a modificat. Pe 2 octombrie Guvernul a alocat 104,3 milioane de RON din Fondul de Rezervă pentru achiziționarea celor 4000 de hectare. Sumă care a rezultat din evaluarea făcută în pădurile din Neamț.

O lună mai târziu, pentru a întregi bugetul, alte 4.7 milioane de lei au fost alocate de Consiliul de Administrație al RNP, din fonduri proprii/conservare și regenerare a pădurilor. Banii au fost alocați tot pentru pădurile din Neamț.

Deși sumele de bani erau suficiente pentru a avansa negocierile, tranzacția nu a mai fost parafată. Surse din cadrul RNP Romsilva susțin că proprietarul și reprezentanții săi nu au mai dorit să avanseze cu negocierile.

Aceleași surse au susținut că vinerea trecută Direcția Silvică Neamț și Regia Pădurilor Romsilva au primit o înștiințare din partea prințului Eric Sturdza prin care acesta anunța că nu mai vinde terenurile din Neamț. Motivele? ROMSILVA nu ar fi acceptat oferta, nu ar fi comunicat prețul oferit și nu și-ar fi exercitat dreptul de preempțiune.

Am solicitat avocaților prințului Sturdza un punct de vedere cu privire la negocierile cu ROMSILVA, dacă Regia Pădurilor a făcut toate demersurile pentru a achiziționa terenul forestier scos la vânzare în județul Neamț și cum a fost estimată valoarea pădurilor. Până la publicarea acestui articol nu am primit un răspuns.

Directorul general RNP Romsilva, Dan Sîiulescu, nu a putut fi contactat telefonic pentru a clarifica motivele blocării acestei tranzacții.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?