Un draft de ordonanță de urgență dinamitează Garda Forestieră Națională (GFN), instituție abia inființată în primăvara acestui an.
Conform unui document intern Guvernul ar vrea să desființeze, pe lângă GFN, mai multe instituții din subordinea Ministerului Mediului Apelor și Pădurilor. Este vorba despre Garda de Mediu, Agenția Națională pentru Arii Naturale Protejate și Agenția Națională pentru protecția Mediului.
Unul dintre motivele invocate pentru această reorganizare a fost importanța existenţei unui mecanism unic de control care „să înlăture paralelismele şi să elimine astfel evaluarea fiscală diferită sau chiar contrară a aceleiaşi operaţiuni economice“, se arată în draftul ordonanței.
„Prin proiectul de OUG se instituie un corp unic de control și o autoritate unică de implementare și monitorizare în domeniul mediului, apelor și pădurilor, la nivel regional. Ca urmare se desființează ANPM și instituțiile din subordine (1+41), ANANP (1), GNM(1) și GFN cu instituțiile din subordine (1+9), deci un nr. total de 54 instituții și se înființează 8 Autorități Regionale de Mediu și 8 Gărzi Regionale de Mediu„, se arată în nota de prezentare a draft-ului de ordonanță de urgență.
Draftul de ordonanță de urgență urmărește desființarea celor patru instituții și comasarea lor prin înființarea a două noi organisme – Gărzile Regionale de Mediu și Autoritățile Regionale de Mediu. Reorganizarea va crește numărul managerilor numiți politic de la 11 secretari/subsecretari de stat, la 16 poziții de secretari de stat.
Conform proiectului Autoritățile Regionale de Mediu vor fi create prin fuzionarea Agențiilor de Protecția Mediului și prin preluarea unor atribuții de la Agenția Națională pentru Arii Naturale Protejate și Administrația Națională Apele Române.
Gărzile Regionale de Mediu vor fi create prin fuzionarea Gărzii Naționale de Mediu, Gărzii Forestire Naționale și instituțiilor din subordinea MMAP, dar și preluarea unor atribuții din cadrul Administraţiei Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării (ARBDD) și Administrația Națională „Apele Române“(ANAR).
Surse din cadrul instituțiilor vizate de OUG susțin că noua reorganizare nu are la bază niciun studiu de impact sau evaluare profesională, dar că este doar o măsură politică.
“O politizare ale cărei efecte pot afecta siguranța națională pe tot ce înseamnă infracționalitate de mediu și desființarea unor echipe de la centru care au avut rezultate notabile. În condițiile în care, în cazul unor regionale, nici în fața evidențelor ilegalitățile nu erau descoperite și sancționate, această reorganizare făcută pe genunchi riscă să distrugă tot ce s-a realizat pe linie de sancționare a infracțiunilor de mediu, așa multe puține câte au fost. Dar au fost rezultate“, a explicat una dintre surse.
Aceasta ordonanta de urgenta este extrem de periculoasa si trebuie sa atraga atentia opiniei publice asupra efectelor ei devastatoare. Prin desfiintarea unor institutii importante din subordinea MMAP si infiintarea altora noi, totul pare a fi doar o manevra politica, fara nicio baza teoretica. Ne intrebam cum ar putea aceste institutii noi sa functioneze eficient, cand nici nu au fost realizate studii de impact, iar persoanele numite politic nu au experienta necesara in domeniul protectiei mediului. Speram ca opinia publica sa reactioneze puternic impotriva acestei ordonante de urgenta si sa se faca tot posibilul pentru a preveni distrugerea eforturilor si rezultatelor obtinute pana acum in domeniul protectiei naturii si a mediului.