Conducerea RNP Romsilva este asaltată de un val de contestații din partea directorilor din regionale, după ce evaluare acestora pentru anul trecut a fost modificată din pix.
Cel puțin șapte directori au contestat rezultatele și au acuzat conducerea Romsilva că a modificat evaluările într-un mod netrasparent și lipsit de obiectivitate. Este vorba despre directorii din cadrul Direcțiilor Silvice Dolj, Maramureș, Vrancea, Mureș, Alba, Brașov, dar și managerul Muzeului Cinegetic Posada.
Evaluarea tuturor direcțiilor din țară s-a desfășurat în primăvara acestui an. Deși majoritatea angajaților RNP au depus contestațiile încă din luna august, situația calificativelor nu a fost soluționată până în prezent, iar săptămâna trecută Consiliul de Administrație a amânat din nou dezbaterile pe acest subiect.
Toți directorii direcțiilor silvice au solicitat modificarea rezultatului general al evaluării anuale din B (Bine), în FB (Foarte Bine) motivând rezultatele financiare. Oficialii RNP au susținut că prin acordarea acelor calificative nu a fost respectată procedura de evaluare privind managementul performanței și competenței.
În cazul Direcției Silvice Maramureș, atât directorul DS (Paicu Daniel Alexandru) cât și directorul tehnic (Iacob Andreica) au constatat că evaluarea lor a fost modificată și că peste calificativul inițial de FB cineva, nu se știe cine, a trecut B.
„În data de 16.08.2023 prin registratura direcţiei silvice mi-au fost înaintate formularul de evaluarea perfomanţei și formularul de evaluarea competenţelor cu planul individual de dezvoltare. exemplarele originale, semnate şi de către domnul director general DanielNicolăescu, în calitate de şef direct, şi am constatat că peste calificativul de performanţă FB (Foarte Bine) trecut inițial cu pastă pix există o corectură grosieră, cu un pix vizibil de altă nuanţă cu calificativul B (Bine) în condiţiile în care coeficientul global realizat a rămas de 1,04 şi care corespunde calificativului de performanţă foarte bine”, se arată în contestația directorului de la Maramureș.
Contactat telefonic directorul Daniel Paicu a susținut că nu știe cine a efectuat modificarea și că nu i se pare normal ca aceste modificări să fie făcute abuziv.
„Așa au venit documentele în sala de ședințe. Nu știu cine le-a completat, dacă erau sau nu de la resurse umane de la București. La mine au ajuns cu FB la evaluarea din primăvară. Ulterior, noi am primit documentele semnate de conducerea de la București în luna august, cu acea modificare din Foarte Bine în Bine. E contrar procedurii și e un simplu calcul matematic”, a explicat Paicu.
Aceeași modificare a fost constatată și directorul DS Dolj, Nuță Silvestru, dar și de Ilie Covrig, directorul DS Mureș.
„Prefer să nu comentez, e un subiect care ar trebui să se rezolve intern, în Consiliul de Administrație. Ce să vă spun, sper să se rezolve într-o formă sau alta”, a reacționat directorul DS Dolj.
Cât privește situația de la Mureș, Ilie Covrig a fost singurul director de regională care a apelat la o casă de avocatură pentru demersul administrativ. Contestația trimisă la București este scrisă în termeni foarte duri, modificarea din pix fiind încadrată la fals material în înscrisuri oficiale.
„Respectiva modificare s-a realizat în mod grosolan și fraudulos, reprezentând astfel o contrafacere a mențiunii scrise inițial, prin care s-a denaturat rezultatul evaluării contestatorului, având consecințe juridice prejudiciante în planul profesional al contestatorului. Din perspectiva anterior evocată rezultă că maniera în care a procedat evaluatorul, prin contrafacerea menționată, îndeplinește condițiile elementului material din latura obiectivă al conținutului constitutiv al infracțiunii de fals material în înscrisuri oficiale în forma agravată (…) și a infracțiunii de abuz în serviciu (…) În acest context, contestatorul analizează oportunitatea formulării unei plângeri penale pentru sesizarea organelor de urmărire penală competente”, se arată în contestația înaintată de directorul DS Mureș Consiliului de Administrație al RNP Romsilva.
Contactat telefonic, Ilie Covrig a susținut că la București ar exista o lista neagră de 8-9 direcții silvice din țară și că se se urmărește eliberare din funcție a unor oameni.
„Primind calificativul de incomplet se permite evalurea la trei luni, apoi la șase luni și la mai multe evaluări cu incomplet ne strângem mâna și ești eliberat din funcție. Asta e miza. Să se facă o eliberare de funcție legal, în urma unei așa zise evaluări”, a explicat directorul de la Mureș.
Directorul DS Mureș a susținut că este determinat să meargă în civil dacă plângerea lui nu se soluționează favorabil pe cale administrativă, mai ales că, susține el, este victima unor presiuni constante care vin dinspre București.
„Eu în 2023 înafară de luna august am fost bombardat de controale. Nici nu mai știu cum mă cheamă. Pe niște reclamații stupide am fost controlat de Curtea de Conturi, apoi a venit control de la București care a propus retragerea atribuțiilor imediat, o măsură care nu există în legislația muncii din România, fără să trec printr-o comisie de cercetare disciplinară”, a reacționat Covrig.
Întrebat cum își explică modificarea calificativelor pentru unii directori din țară, Ilie Covrig a spus că nu are o explicație, mai ales că la încheierea de an de la Sibiu, din decembrie anul trecut, „directorul general și membrii CA au felicitat in corpore toate conducerile manageriale ale celor 41 de direcții silvice. Activitatea a fost considerată una de excepție, prin prisma rezultatelor obținute”.
Rezultatele financiare ale Romsilva s-au oglindit inclusiv în valoarea bonusurilor oferite angajaților. 2022 a fost anul cu cele mai mari bonusuri acordate de Regia Națională în ultimii șase ani – 172 de milioane de RON.
Citește aici despre bonsurile oferite de RNP Romsilva și despre cum o secretară a câștigat prime mai mari decât un inginer silvic
Surse din cadrul RNP au explicat că dezbaterea contestațiilor a fost amânată de două ori până acum. Inițial unii dintre membrii din CA au susținut că nu este de competența consiliului să analizeze plângerile directorilor din țară. Pentru lămurirea situației a fost solicitată opinia departamentului juridic care a confirmat că întră în atribuțiile CA să analizeze aceste contestații.
Săptămâna trecută o nouă amânare a avut loc, de această dată departamentul juridic trebuie să se exprime dacă s-a respectat procedura pe evaluare și modificarea din pix a indicatorilor. Juridicul are termen limită să vină cu un răspuns până marți, 7 noiembrie.
Contactați telefonic, directorii DS Brașov, Vrancea, Alba și al Muzeului Cinegetic Posada nu au vrut să comenteze situația contestațiilor și modificarea indicatorilor. Surse din cadrul RNP au explicat că directorul DS Vrancea este singurul angajat care și-a retras plângerea.
Am solicitat un punct de vedere directorului general ROMSILVA cu privire la contestațiile depuse de directorii de regionale. Până la publicarea acestui articol Daniel Nicolăescu nu a răspuns întrebărilor privind legalitatea modificărilor și acuzațiile de fals material în înscrisuri oficiale.