Fostul șef al departamentului juridic de la Romsilva – Consiliul de Administrație al RNP este nelegal

foto credit - FB Romsilva

 

Desființarea Serviciului Juridic al Romsilva a echivalat cu deschiderea Cutiei Pandorei în cadrul Regiei de Stat. Fostul șef a dat în judecată RNP și Ministerul Mediului, după ce Consiliul de Administrație al ROMSILVA a votat în iunie reorganizarea instituției – lucru ce a determinat printre altele și eliminarea acestui serviciu „fără o evaluare a impactului și implicațiilor juridice”.

În plângerea trimisă la instanță (Curtea de Apel Iași) fostul șef de la Juridic, Nela Cojocaru, a solicitat anularea hotărârii Consiliului de Administrație motivând nelegalitatea actelor emise care au stat la baza desființării echipei, dar și nelegalitatea ordinului de ministru care a stat la baza formării CA. Echipă care a votat reorganizarea și ștergerea funcției pe care aceasta a ocupat-o timp de peste 10 ani.

Fostul șef de la juridic denunță  ordinul de numire provizorie, semnat în mai anul acesta de ministrul Mircea Fechet, despre care susține că încalcă legislația privind numirea membrilor în consiliile de administrație ale regiilor. Motivul? Majoritatea celor are ocupă un scaun în CA nu sunt independenți.

Menținerea provizoratelor la cârma Regiei Pădurilor este subiect care a fost discutat în spatele ușilor închise, dar care nu a fost denunțat public (până acum) de niciun silvicultor sau angajat al Romsilva. De câțiva ani membri acestui for sunt numiți provizoriu, un demers despre care unele voci din interiorul Regiei Pădurilor au susținut că au șubrezit din autoritatea managementului centralei în fața Direcțiilor, a împiedicat creionarea unei strategii coerente de management și care a permis manevrarea (uneori politică) a deciziilor de la vârful Regiei de Stat.

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab

„Din cei 5 membri ai Consiliului de Administraţie al Romsilva, 3 membri – Danci Gheorghe-Adrian, Ciobanu Sorin-Călin, Chiriloiu Armand – nu îndeplinesc criteriile prevăzute la art. 5 alin. 4 din OUG 109/2011 (…) Asadar … majoritatea este constituită din administratori neindependenţi (angajaţi ai Romsilva), doi dintre ei fiind şi membri executivi, respectiv directori de direcţie silvică”, este scris în plângerea trimisă la instanță, unde pentru fiecare nume din CA este descris și motivul incompatibilității.

Danci Gheorghe-Adrian – este şef la Ocolul Silvic Mara din cadrul Direcţiei Silvice Maramureş, unitate fără personalitate juridică a Regiei Naţionale a Pădurilor Romsilva, şi angajat al Direcţiei Silvice Maramureş din anul 1995 şi până în prezent (conform CV de pe site-ul Romsilva).

Ciobanu Sorin-Călin – din anul 2012 şi până în prezent este directorul Direcţiei Silvice Suceava, unitate fără personalitate juridică a RNP-Romsilva, iar din anul 1986 este angajatul Direcţiei Silvice Suceava (conform CV de pe site-ul Romsilva).

Chiriloiu Armand – din anul 2012 şi până în prezent este directorul Direcţiei Silvice Argeş, iar din anul 1997 este angajatul Romsilva (conform CV de pe site-ul Romsilva)”.

Un al patrulea nume care apare menționat în plângere este cel al lui Corvin Nedelcu care, conform ultimei declarații de interese, încasează în același timp bani de la mai multe Consilii de Administrație: Romsilva, Romatsa, ANM și Banca de Export-Import a României – mai exact 300.000 de RON.

Screenshot declarație de interese – 2024. Sursa: www.rosilva.ro

„Rezultă că este membru în 4 consilii de administraţie şi nu în maximum 2 aşa cum prevede lege. (…) Aşadar, dl. Nedelcu Corvin face parte, contrar legii, din 4 consilii de administratie, încălcându-se astfel art. 7 din OUG 109.2011”, apare scris  în documentul semnat de Nela Cojocaru.

Lipsa independenței majorității nu este singura problema identificată în cele 16 pagini, cât însumează plângerea. Fostul șef de la juridic susține că reorganizarea aparatului central, deși are la bază o lege care prevede eficientizarea fiscal bugetară a companiilor de stat, nu-și atinge scopul, dar mai degrabă crează posturi de conducere decât să le desființeze.

Mai exact, deși conform legii în administrația centrală a RNP numărul de posturi de conducere ar trebui să fie 11 (raportat la efectivul total) după reorganizare în centrală urmează să fie înființate 13 funcții, cu două mai mult peste normativul prevăzut de legea votată în 2023.

„Se poate conchide că Legea 296/2023 a fost utilizată doar ca o umbrelă sub care conducerea regiei să poată desfiinţa unele servicii cu scopul de a schimba anumite persoane din funcţia de şef serviciu. (…) Consiliul de Administraţie, în dispreţul legii şi fără a avea vreo legătură cu Legea 296/2023, în mod discreţionar, radiază pur şi simplu Serviciul Juridic şi Contencios Administrativ din structura Regiei Naţionale a Pădurilor – Romsilva”, se mai arată în documentul trimis la instanță.

Am solicitat fostului șef al Serviciului Juridic din cadrul Romsilva să-mi explice dacă departamentul pe care l-a condus a atenționat, încă din mai 2024, Ministerul Mediului și Regia Pădurilor că ordinul de numire și funcționarea echipei CA prezintă probleme de legalitate și că există situații de incompatibilitate în cazul unor membri din consiliu.

„Nu am înaintat nicio adresă către Minister așa cum nici Servicul Juridic nu a fost consultat cu privire la reorganizarea și desființarea echipei”, a reacționat Nela Cojocaru, care a susținut că decizia Consiliului de Administrație a fost luată fără un studiu de impact. „Efectul se va vedea în gestionarea celor peste 5000 de dosare deschise în instanță. Dosare în care echipa centrală era implicată activ”, a mai spus Cojocaru.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Faci un comentariu sau dai un răspuns?