Fotografiile clonă din magazinul Dedeman de la Brăila

 

20 februarie 2024, o camionetă cu lemn se pregătește să plece din magazinul Dedeman din Brăila. Pe numărul de înmatriculare al mașinii, proprietate a companiei, sunt încărcate la câteva minute distanță mai multe avize, semn că urmează să fie efectuate mai multe livrări. Avizele arată că este vorba despre lemn de paltin și fag.

Fotografiile încărcate în SUMAL prezintă mai multe caracteristici pe care Garda Forestieră Națională le descoperă când investighează fișiere neconforme/clone – este vizibilă matricea ecranelor fotografiate și apare o sursă de oglindire, mai exact lumina de la ceea ce pare a fi un geam și niște perdele din interiorul unui birou.

Toate aceste detalii sugerează că fotografiile pentru lemnul transportat nu au fost realizate direct asupra autoturismului, așa cum cere legea, ci au fost fotografiate alte dispozitive.

 

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab

 

Câteva zile mai târziu o parte dintre fotografiile transportului din 20 februarie sunt folosite pentru o altă livrare care a plecat tot din curtea magazinului Dedeman Brăila. Mai exact este vorba despre un transport efectuat în ziua de 27 februarie.

Există mai multe elemente/detalii care se regăsesc în ambele fotografii încărcate în SUMAl pentru cele două transporturi realizate a o săptămână distanță

Același modus operandi se repetă și pentru transporturile din 27 și 29 februarie, unde aceeiași fotografie a fost utilizată pentru două livrări în zile diferite diferite.

 

Din datele încărcate în SUMAL în perioada 20 – 29 februarie reiese că autocamionul în cauză a încărcat cel puțin 13 avize. Pentru multe dintre ele au fost utilizate fotografii care ridică suspiciuni.

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab

 

Am solicitat companiei un punct de vedere cu privire la aceste transporturi. Într-un răspuns oficial, biroul de comunicare a explicat că s-a consultat cu șoferul autocamionului care a susținut că a fost o eroare umană.

În ceea ce privește transportul din 29 februarie 2024, din păcate
colegul nostru a selectat greșit din albumul telefonului fotografiile legate de marfa transportată, confundând avizele pentru paleți cu alte fotografii din transporturile efectuate anterior, când a avut de livrat tot câte 2 paleți”, a explicat echipa de la comunicare, care a adăugat că managementul companiei va lua toate măsurile necesare pentru a preveni aceste situații în cazul tuturor magazinelor din întreaga rețea din țară.

Explicația oficialilor de la Dedeman este însă contrazisă de cei care se ocupă de controlul trasabilității lemnului. Surse din Garda Forestieră și Poliție au explicat că aplicația SUMAL nu permite încărcarea fotografiilor din albumul terminalului electronic.

În momentul în care se solicită realizarea de fotografii, aplicația deschide automat camera foto din aparatul electronic, moment în care se pot realiza fotografiile care, odată efectuate, sunt încărcate automat în sistem. Nu pot fi încărcate fișiere pre existente în acea tabletă sau smartphone”, au susținut sursele.

Pe 1 august 2023, cu ocazia noilor modificări la Codul Silvic, ministrul mediului a anunțat că vor fi introduse noi infracțiuni prin noul cod silvic pentru cei care utilizează clonele. Ministrul a susținut că există metode neortodoxe de a introduce date false in SUMAL.

Trebuie să reglementăm foarte clar falsul în declarații, (…) există un anumit grad de inventivitate și vom spune prin noul cod silvic ca introducea acestor date falsificate va fi asimilată infracțiunii de fals informatic”, a declarat în conferința de presă Mircea Fechet.

Dedeman este cel mai mare retailer de bricolaj din România și, după cifra de afaceri, una dintre cele mai mari firme antreprenoriale cu acționariat românesc.

3 comentarii la „Fotografiile clonă din magazinul Dedeman de la Brăila”

  1. Acest articol dezvaluie modul fraudulos si ilegal in care un transport de lemn a fost efectuat de catre compania Dedeman din Braila. Fotografiile incarcate in SUMAL au fost realizate cu ajutorul unor dispozitive neconforme, ceea ce ridica suspiciuni privind originea lemnului si respectarea legilor in vigoare. Explicatiile oficiale ale companiei sunt contradictorii si contrazise de autoritatile responsabile de monitorizarea respectarii regulilor in transportul de lemn. Este inacceptabil ca astfel de practici sa se perpetueze, iar noi, ca cetateni, trebuie sa punem presiune asupra autoritatilor pentru a preveni astfel de cazuri de frauda si ilegalitate. Este un caz grav care trebuie investigat si pedepsit conform legii pentru a preveni astfel de incidente in viitor.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?