Acum două săptămâni am anunțat că Holzindustrie Schweighofer a pierdut procesul de la Înalta Curte de Casație și Justiție (ICCJ) cu Garda Forestieră Brașov.
Puteți citi articolul aici
Un dosar în care focusul central a fost modul în care compania de procesare a lemnului recepționa buștenii. Cei de la Garda Forestieră au scris în actele depuse la instanță (referitor la compania de procesare a lemnului) că preocuparea “nu a fost recepționarea corectă a materialelor lemnoase, ci însușirea volumelor excedentare, indiferent de proveniența materialului lemnos”.
În dosarul de la ICCJ, pe lângă analizele tehnice și adresele atașate, s-au regăsit și alte înscrisuri. Mai exact o întâmpinare care dezvăluie modul în care avocații Schweighofer au creionat mass media și jurnaliștii din țara noastră. Cel puțin pe aceia care au investigat compania de procesare a lemnului în contextul acuzațiilor de procesare/comercializare de lemn ilegal.
Documentul în cauză reprezintă o cerere de strămutare pe care biroul de avocatură, care a reprezentat Holzindustrie în dosarul cu GF Brașov, l-a solicitat pentru a muta dosarul de la Tribunalul Covasna, după ce Schweighofer a pierdut procesul la Judecătoria Sfântu Gheorghe.
„Prin strămutarea procesului se urmărește garantarea imparțialității judecătorilor și înlăturarea oricărei ingerințe sau influențe asupra activității de înfăptuire a justiției” au motivat avocații. Cererea a fost respinsă de Curtea de Apel Brașov, dosarul a fost judecat de magistrații de la Covasna.
În cererea de strămutare (preşedintele completului de judecată al ICCJ nu a aprobat obținerea de fotocopii, ci doar studierea acestei cereri și extragerea unor paragrafe) avocații austriecilor, pentru a motiva cererea de strămutare, au acuzat mass media de exagerări și invenții, dar și de o presiune asupra magistraților.
„Prin articolele de presă locale sau naționale, se insuflă ideea de contravenientă de serviciu a subscrisei (nr a companiei Hozindustrie) și se pune indirect piciorul pe capul judecătorilor locali chemați să împartă dreptatea în tensiunile dintre Garda Forestieră locală (…) și subscrisa societate aflată în poziție defavorizată a priori prin simplul fapt ca este o societate cu capital integral austriac și care oricâtă rigoare și transparență a manifestat în activitatea desfășurată rămâne expusă oprobriului public prin grija exagerărilor și a invențiilor perorate de presă și a diversiunilor create de acestea”, apare scris în documentul biroului de avocatură.
Pentru a-și argumenta punctul de vedere apărătorii Holzindustrie au nominalizat cel puțin trei platforme online – RISE Project, adevărul.ro și andreiciurcanu.ro – care au publicat articole despre cei 3500 de metri cubi de lemn ai lui Schwighofer confiscați în 2019 în Portul Constanța de autoritățile române și decizia magistraților în acest dosar.
Un caz soluționat după doi ani de procese, cu Holzindustrie Schweighofer care a pierdut definitiv procesul la Tribunalul Alba Iulia, după ce câștigase la Judecătoria Alba.
Decizia magistraților Tribunalului Alba Iulia a fost privită ca o premieră pentru societatea civilă și mass media, mai ales pentru că în ultimele paragrafe din motivare, judecătorii cauzei a adus puternice critici modelului de business pe care austriecii l-au avut în România.
În solicitarea de strămutare a dosarului avocații companiei de procesare au explicat că prin aceste articole de presă se susține în note grave și implacabile că merită întreaga admirație și dovedește responsabilitate socială maximă numai acel judecător care se pronunță astfel.
Criticile aduse mass media au continuat, cu biroul de avocatură care a scris că este un adevăr incontestabil faptul că mass-media a ajuns să fie în societatea actuală un factor de decizie important (…) căreia se subscrie și “lumina și înțelepciunea judecătorilor”.
După ce au cercetat articolele de presă despre decizia magistraților de la Alba Iulia în cazul lemnului confiscat în Portul Constanța, avocații au trecut la o scurtă analiză a modului în care funcționează principiile jurnalismului. Cum mass media asigură circularea informațiilor, ajută la crearea anumitor viziuni asupra evenimentelor și a persoanelor, dar și cum se realizează manipularea societății civile.
Argumentația s-a terminat cu concluzia că în România mass media joacă un rol foarte important în viețile tuturor și că diversitatea de platforme de informare creează impresia unui fals echilibru în ceea ce privește informarea.
Viața e mai frumoasă prin lentila TVR
Criticile avocaților Schweighofer – cu privire la dezinformarea, diversiunea și rolul mass media și mai ales al televiziunilor din România în contextul activității Holzindustrie – vine în contradicție cu imaginea pozitivă în care a fost creionată compania de procesare a lemnului într-o campanie de reportaje tv difuzate chiar de postul public de televiziune TVR.
„Îndrăgostit de lemn” și „Trunchi și suflet” sunt două rubrici difuzate de televiziunea publică în care Schweighofer, alături de alte companii de procesare a lemnului, a beneficiat de reclamă și prezentarea activității în tușe groase, pozitive. Zeci de minute de reportaje fără nicio mențiune sau întrebare din partea realizatorului TVR privind acuzațiile de procesare de lemn tăiat ilegal și dosare în instanțe.
După ce Rise Project a scris despre campania TV și reclama ascunsă, seria de reportaje a fost suspendată, iar cazul a intrat în vizorul Comisiei de Etică a Televiziunii Române.
Tranzacțiile financiare arată că în 2017 Schweighofer a virat aproape 23.000 de RON în conturile SRL-ului soției celui care a realizat serialul difuzat de TVR. Ulterior, Rise Project a descoperit că alte sume de bani au fost virate în aceleași conturi de la Prolemn, asociația procesatorilor de lemn unde Holzindustrie se numără printre membrii fondatori.
Pe același subiect, citește și cum TVR a promovat agenda industriei de prelucrare a lemnului și a făcut greenwashing în cazul unor firme acuzate că au procesat lemn ilegal.