Directorul de Parc Național, accidentul rutier și alcoolemia de 0.78 mg alcool pur în aer expirat

 

UPDATE 1

Poliția Municipiului Reșița a definitivat cercetările în dosarul penal privind accidentul auto în care a fost implicat directorul Parcului Național Semenic Cheile Carașului.

“Dosarul a fost înaintat cu propunere de terminare a urmăririi penale unității de parchet competente, respectiv Parchetul de pe lângă Judecătoria Reșița”, se arată în răspunsul oficial al Biroului de Presă al IPJ Caraș Severin.

Dacă la IPJ ancheta a decurs mai rapid, nu același lucru s-a întâmplat la RNP Romsilva. După 6 luni de la accidentul auto conducerea regiei nu a decis dacă și în ce fel directorul Parcului Național Semenic va fi sancționat pentru evenimentul rutier, în care a fost implicat un autoturism deținut de Romsilva – este vorba despre o Dacia Duster.

“La data actuală este în curs de desfășurare o anchetă administrativă a evenimentului din data de 28.01.2024, urmând ca la finalizarea aceseia să comunicăm măsurile dispuse”,  a răspuns conducerea RNP Romsilva.

Contactat telefonic directorul Parcului Național Semenic Cheile Carașului, Nicolae Ifca, nu a negat accidentul rutier, nici că s-ar fi aflat la volanul Duster-ului. Întrebat dacă era în interes de serviu în noaptea de 28 ianuarie și dacă a consumat alcool:

“Cu tot respectul, nu s-a întâmplat nimic, nu sunt victime. Se repară. Este un dosar în cercetare, așteptați să se finalizeze. De ce nu așteptați?”, a reacționat directorul Parcului Național Semenic. Acesta a adăugat că Poliția nu i-a suspendat carnetul, dar că i s-a sugerat ca pe durata cercetărilor să nu conducă pe drumurile publice.

_________________

28 ianuarie, ora 00.50, municipiul Reșița.

O bubuitură puternică îi trezește din somn pe cei care locuiesc în apropierea Școlii de Beton de pe strada Castanilor. În casele care mărginesc șoseaua luminile se aprind una câte una, la geamuri perdele se mișcă, iar în spatele lor mijesc ochi curioși. Unii dintre locatari își fac curaj și ies din case ca să vadă ce se petrece. Mulți recunosc aceste zgomote, obișnuiți fiind cu accidentele rutiere care se petrec în zonă. Strada Castanilor a fost scena unor accidente grave în trecut.

În miez de noapte oamenii zăresc patru mașini care zac lovite. Trei dintre ele erau parcate în acel loc de cu o seară înainte. Este vorba de un Hyundai, un Seat și un Audi. Un al patrulea autoturism, o Dacia Duster zace pe mijlocul străzii, pe spațiul verde care delimitează sensurile de mers.

Un martor sună la 112 și în cel mai scurt timp echipajele de Poliție ajung la fața locului. Polițiștii identifică doi bărbați – unul de 38 de ani și un altul de 41. Cei doi  au fost testați cu aparatul alcool test. În cazul bărbatului de 38 de ani rezultatul a fost zero, în timp ce pentru bărbatul de 41 de ani alcoolemia a fost de 0.78 mg alcool pur în aerul expirat.


Aceasta este o știre  care nu s-a regăsit în presa locală din Reșița în luna ianurie. Deși strada Castanilor are istorie în accidente rutiere, iar Duster-ul care a provocat accidentul aparține Regiei Naționale a Pădurilor ROMSILVA, Direcția Silvică Caraș Severin.

Surse din cadrul anchetei au explicat că șoferul de la volanul Dacia Duster-ului ar fi pierdut controlul și ar fi acroșat autoturismul Hyundai pe care l-a proiectat în auto Seat, care la rândul său a fost proiectat într-un Audi A4.

Două dintre mașinile lovite în accident de altfel sunt surprinse de imaginile Google Earth Street View chiar la adresa unde s-a petrecut accidentul rutier de la sfârșit de ianuarie. Este vorba despre autoturismele Seat și Audi.

Localizare accident auto reșița. Sursa – Google Earth – Street View

Într-un răspuns oficial  IPJ Caraș Severin nu a dezvăluit identitatea șoferului care se afla la volanului Dacia Duster al ROMSILVA, dar a adăugat că bărbatul în vârstă de 41 de ani a fost condus la spital unde i-au fost prelevate mostre biologice. Surse apropiate anchetei susțin că bărbatul de 41 de ani este Directorul Parcului Național Semenic Cheile Carașului.

“În acest caz a fost întocmit dosar penal pentru săvârşirea infracţiunii de
conducerea unui autovehicul sub influenţa alcoolului sau a altor substanţe, iar cercetările sunt în desfăşurare, sub coordonarea unui procuror de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Reşiţa”, a explicat biroul de presă al IPJ Caraș.

Contactat telefonic proprietarul a două dintre autoturismele lovite nu a dorit să comenteze accidentul. La o lună de la accident mașinile avariate nu au fost reparate, autoturismul Seat zace în continuare avariat pe marginea șoselei.

Unul dintre autoturismele avariate în accidentul rutier din 28 ianuarie

Surse din cadrul RNP Romsilva au explicat că Dusterul care a provocat accidentul rutier (CS-24-RNP) era folosit de conducerea Parcului Național Semenic Cheile Carașului. Un Duster albastru apare în mai multe fotografii postate de Parcul Național pe rețeaua de socializare Facebook..

Ecologizare în Valea Sodolului, septembrie 2019 Sursa foto – Facebook, Parcul Național Semenic- Cheile Carașului

Săptămâna trecută ROMSILVA a organizat la București evaluarea directorilor Parcurilor Naționale. Printre cei evaluați s-a numărat și directorul de la Semenic.

Am solicitat conducerii Regiei Pădurilor să-mi explice dacă a existat o comisie de cercetare în acest caz, care sunt daunele, în ce stare se află autoturismul de serviciu și dacă pe durata evaluării directorului Parcului Național Semenic i s-au cerut explicații cu privire la accidentul auto.

“Evenimentul rutier din data de 28 ianuarie 2024 (…) nu a făcut obiectul evaluării profesionale a conducerii Parcului Național Semenic – Cheile Carașului (…) Regia Națională a Pădurilor – Romsilva va demara o anchetă internă cu privire la evenimentul produs în 28 ianuarie 2024, în vederea stabilirii eventualelor abateri disciplinare și luarea măsurilor sancționatorii”, a răspuns Biroul de Presă, care a dăugat că Duster-ul se află în reparații și că autoturismele RNP pot fi folosite de către angajați numai pentru îndeplinirea atribuțiilor de serviciu.

Dacă la București nu s-a știu nimic despre acest accident, nu același lucru este valabil și la Reșița. Biroul de Presă al RNP a susținut că a doua zi după accidentul auto a fost informată persoana responsabilă cu parcul auto al Direcției Silvice Caraș-Severin, ulterior fiind informată și conducerea Direcției.

Contactat telefonic, Ion Tabugan, directorul direcției Silvice Caraș Severin, a susținut că angajații Parcului Semenic nu se află în subordinea lui și că Dusterul direcției a fost dat în folosință administrației de parc printr-un contract de comodat.

“Să știți că nici pe mine nu m-a informat nimeni (nr despre accident). Doar săptămâna trecută mi-a cerut date poliția. L-am văzut pe aici (nr directorul Ifca Nicolae), dar eu mă uit în ograda mea, nu a altora. L-am văzut, nu șchioapătă, nu nimic. El dă socoteală și raportează la București, nu mie”, a explicat Ion Tabugan.

Cât priveste Directorul Parcului Național Semenic Cheile Carașului, Nicolae Ifca, acesta nu a negat accidentul rutier, nici că s-ar fi aflat la volanul Duster-ului. Întrebat dacă era în interes de serviu în noaptea de 28 ianuarie și dacă a consumat alcool:

“Cu tot respectul, nu s-a întâmplat nimic, nu sunt victime. Se repară. Este un dosar în cercetare, așteptați să se finalizeze. De ce nu așteptați?”, a reacționat directorul Parcului Național Semenic. Acesta a adăugat că Poliția nu i-a suspendat carnetul, dar că i s-a sugerat ca pe durata cercetărilor să nu conducă pe drumurile publice.

 

 

 

 

 

 

 

Un comentariu la „Directorul de Parc Național, accidentul rutier și alcoolemia de 0.78 mg alcool pur în aer expirat”

  1. Este un incident foarte grav, care nu ar trebui sa se intample niciodata, mai ales in miezul noptii. E alarmant faptul ca soferul care a provocat accidentul era sub influenta alcoolului, iar consecintele ar fi putut fi mult mai grave. Acest gen de comportament nu poate fi acceptat, mai ales din partea unui director de parc national. Speram ca autoritatile vor lua masuri drastice si ca acest exemplu va servi ca avertisment pentru toti soferii. Trebuie sa fim mai responsabili atunci cand conducem, pentru a evita astfel de tragedii. Sa speram ca cei care au fost implicati in acest accident se vor lua masuri pentru a remedia consecintele si pentru a face dreptate.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?