DOCUMENTE: Garda Forestieră Brașov a câștigat dosarul de la ICCJ cu Holzindustrie Schweighofer

 

Înalta Curte de Casație și Justiție a respins recursul Holzindustrie Schweighofer într-un dosar în care compania a contestat sancțiunile primite de la Garda Forestieră Brașov. Este vorba despre un control realizat în 2018, când o echipă de inspectori a confiscat peste 500 de metri cubi la fabric din Reci, județul Covasna.

Mai exact are legătură cu modul în care inspectorii de la Garda Forestieră au susținut că firma măsoară buștenii la recepția în incinta fabricilor. În actele lor cei de la garda forestieră au scris, referitor la compania de procesare a lemnului, că preocuparea “nu a fost recepționarea corectă a materialelor lemnoase, ci însușirea volumelor excedentare, indiferent de proveniența materialului lemnos”.

Pe scurt traseul acestui dosar a fost următorul:

  • Holzindustrie Schweighofer a fost sancționată de Garda Forestieră Covasna în decembrie 2018.
  • Compania a cerut anularea procesului verbal, dar Judecătoria Sfântu Gheorghe a respins solicitarea.
  • Schweighofer a făcut apel, dar magistrații de la Tribunalul Covasna au respins acțiunea și au menținut decizia primei instanțe.
  • Ulterior Holzindustrie a solicitat Curții de Apel Alba revizuirea deciziei Tribunalului Covasna, dar și aici demersul a fost respins ca nefondat.
  • Schweighofer a solicitat revizuirea apelului, o cale extraordinară de atac, la Înalta Curte de Casație și Justiție (ICCJ), dar magistrații au respins recursul în noiembrie 2023.


Documentele din dosarul Înaltei Curți de Casație și Justiție deschid o nouă perspectivă asupra lucrurilor pe care Garda Forestieră le-a descoperit în timpul controalelor , dar în același timp oferă și răspunsuri la modul în care compania de procesare de lemn privește mass media din România (despre acest subiect într-un material viitor).

În actele depuse în instanță avocații Schweighofer s-au apărat și au criticat acțiunile și procesele verbale ale celor de la Garda Forestieră Brașov, care în 2018 au amendat compania de procesare și au dispus confiscarea unui volum de lemn.

Avocații au invocat prescrierea faptelor, nulitatea procesului verbal și au insistat că Schweighofer nu recepționează lemn fără proveninență legală, că toată activitatea este făcută conform legii, dar și că echipamentul electronic (Microtec) nu poate fi contestat – el fiind omologat și verificat metrologic.

Întâmpinările celor de la Garda Forestieră Brașov arată însă o altă perspectivă asupra modelului de business. Din documentele depuse la instanțe (Judecătorie, Tribunal, Curte de Apel) inspectorii de la Garda Forestieră au susținut că Schweighofer a fost sancționată pentru că a primit și depozitat lemn fără proveninență legală.

Mai exact, în perioada 1 februarie 2018 – 15 octombrie 2018, inspectorii spun ca Scwheighofer a prelucrat mai mult lemn decât era evidențiat în avizele de insoțire a materialelor lemnoase. Iar acuzațiile au fost că „operatorul societății setează manual toleranța în funcție de numărul de piese” și că în cazul a 425 de transporturi au fost recepționate peste 9000 de piese care nu se regăseau pe avizele de însoțire.

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab

 

Mai mult decât atât, cei de la Garda Forestieră au atras atenția că „experții, mai mult forțați de instanța de judecată, au constatat că s-a măsurat alt lemn decât cel cuprins în avizele de însoțire”.

Pentru a-și susține teoria, inspectorii au depus un instanță o analiză în oglindă – un aviz de însoțire a mărfii și o recepție a HS pentru același transport. Concluzia celo de la gardă a fost că lemnul măsurat în fabrică nu este același lemn care a fost transportat cu avizul de însoțire.

„La analiza pe care am făcut-o nu am identificat nicio situație din care să rezulte identitate de 100% între datele din aviz și cele de recepție”, au concluzionat inspectorii de la Brașov în adresa depusă la dosarul instanței.

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab

 


„Această acțiune a societății petente demonstrează fără dubiu că preocuprea societății petente în cazul transporturilor efectuate nu a fost recepționarea corectă a materilelor lemnoase, ci însușirea volumelor excedentare, indiferent de proveniența materialului lemnos”

Garda Forestieră Brașov – întâmpinare Tribunalul Covasna

La finalul întâmpinării cei de la Garda Forestieră Brașov au scris că societatea petentă (Holzindustrie Schweighofer) nu măsoară tot lemnul primit prin aceeași metodă, ci numai acela provenit de la anumiți agenți economici, dar și că nu evidențiază volumele în minus, deși toleranța este +/- 2%, nu numai de +2%.

Aceeași inspectori au menționat în actele oficiale că după efectuarea controlului din 2018 compania „s-a conformat prevederilor legale și recepționează doar volumele avizate și care au proveniență legală”.

 

Magistrații de la Înalta Curte de Casație și Justiție au analizat cererea de revizuire a Schweighofer pentru anularea deciziei Tribunalul Alba și trimiterea cauzei spre rejudecare la Tribunalul Covasna.

La final judecătorii au respins acțiunea, motivând că „aspectele invocate de către recurentă prin cererea de recurs nu sunt de natură să conducă la reformarea hotărârii recurate, legalitatea soluţiei pronunţate fiind confirmată de către instanţa de control judiciar, aceasta reflectând interpretarea şi aplicarea corectă a prevederilor legale incidente cauzei”.

Zilele trecute Înalta Curte de Casație și Justiție a publicat decizia din acest dosar.

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab

 

Modul în care compania de procesare a lemnului măsoară buștenii a fost subiectul investigațiilor RISE Project și OCCRP  care au susținut că firma a primit extra lemn în valoare de zeci de milioane de euro.


FABRICA LEMNULUI DISPĂRUT

EFECTUL UNEI INVESTIGAȚII: Schweighofer a început să măsoare corect buștenii care îi intră în fabrici

Eastern Europe’s Biggest Wood Processor Demanded Free Timber From Suppliers For Years


Inclusiv oficiali din cadrul RNP Romsilva, sub protecția anonimatului, au denunțat contractele de livrare de buștean semnate cu Schweighofer și faptul că Regia Pădurilor ar fi avut de pierdut de pe urma recepțiilor făcute de austrieci.

Unul dintre cele mai recente exemple, publicate de RISE Project, a fost cazul unui camion încărcat cu lemn din pădurile de stat din județul Bacău și trimis la fabrica HS de la Reci. Angajații Romsilva au constatat că, deși ei au transportat 45 de metri cubi de lemn, Schweighofer a recepționat doar 40. Conform RISE Project, după ce Romsilva a reclamat situația, managementul de la Reci a acceptat să recepționeze volumul din aviz.

Surse din cadrul ROMSILVA au susținut că, după publicarea investigațiilor RISE/OCCRP, o parte din managementul regiei pădurilor a discutat posibilitatea inițierii unor demersuri pentru evaluarea unor eventuale pierderi rezultate în urma contractelor semnate cu Schweighofer. Până la acest moment discuțiile au rămas în spatele ușilor închise, nicio decizie nu a fost asumată oficial de cineva din conducerea regiei de stat.

 

 

 

 

 

 

 

Un comentariu la „DOCUMENTE: Garda Forestieră Brașov a câștigat dosarul de la ICCJ cu Holzindustrie Schweighofer”

  1. In final, Inalta Curte de Casatie si Justitie a respins recursul companiei Holzindustrie Schweighofer, hotarand ca procedurile si sanctiunile impuse de Garda Forestiera Brasov sunt legale si justificate. Acest verdict reprezinta o victorie pentru protectia padurilor si a mediului inconjurator si demonstreaza ca institutiile statului isi fac datoria in a aplica legea cu rigurozitate.
    Este important sa fie respectate regulile si legile in procesul de prelucrare a lemnului, astfel incat sa fie evitate prejudicii asupra padurilor si sa se asigure o exploatare sustenabila a resurselor naturale. Companiile trebuie sa-si asume responsabilitatea pentru activitatile lor si sa demonstreze un comportament etic si transparent in relatia cu autoritatile si cu publicul larg. Doar prin respectarea legii si a valorilor etice putem asigura un viitor mai bun pentru mediu si societate.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?