EXCLUSIV – Locațiile camerelor care vor supraveghea transporturile de lemn din toată țara

 

La începutul lunii noiembrie anul trecut Ministerul Mediului a anunțat lansarea licitației pentru dezvoltarea sistemului național de monitorizare video a fondului forestier. Un sistem care a fost amânat ani de zile și pentru care ani la rând nu s-a găsit finanțare.

Conform SEAP este vorba despre un contract în valoare de 8,9 milioane de euro pentru instalarea de camere de supraveghere în 350 de locații peste tot în România. Ministerul a explicat că sistemele vor avea în dotare două tipuri de camere – LPR (license plate recognition) și o cameră de analiză avansată. În același buget au fost incluse și 11 dispecerate, care vor fi conectate la sistemele video din țară și vor analiza imaginile în timp real.

Toate cele nouă Gărzi Forestiere vor beneficia de un astfel de centru de analiză, alte două unități urmând să fie instalate la București – Ministerul Mediului și Garda Forestieră Națională.

Aceasta este harta care conține localizarea sistemului inteligent de analiză video – depozite și intersecții. Este o primă variantă de poziționare a camerelor, care a ținut cont de zonele de risc și cifrele privind traficul transporturilor de lemn de pe drumurile naționale.

Conform datelor inițiale în top 10 județe cu cele mai multe camere instalate se regăsesc județele Suceava (44 locații), Neamț (22 de locații), Alba (20 de locații), Argeș (20 de locații), Hunedoara (16 locații), Maramureș (15 locații), Bacău (14 locații), Bistrița Năsăud (12 locații) și Caraș Severin (12).

Necesitatea instalării unor camere de supraveghere și analiză a fost un subiect dezbătut în ultimii ani în cadrul Ministerului Mediului, dar și la nivelul conducerii Regiei Naționale a Pădurilor ROMSILVA.

În mai 2022 directorul general al RNP de atunci, George Mierliță, a solicitat directorilor de regionale să investească în sisteme performante de supraveghere video, pentru a verifica lemnul care iese din pădure și pentru a obține probe în cazurile furturilor de lemn. Pe lângă alte solicitări privind investițiile în sistemul video, directorul le-a cerut subordonaților și trasarea une hărți care să includă punctele vulnerabile și zonele expuse la tăieri ilegale.

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab

 

Cu o lună înainte de această notă ROMSILVA și consilierul de stat George Agafiței, din cadrul Cancelariei  Primului Ministru venea cu o serie de propuneri similare pentru ROMSILVA – instalarea sistemelor video de suraveghere în zonele „fierbinți”, obligativitatea instalării de aparate GPS pentru transportul de lemn, interzicerea tocătoarelor în pădure și achiziția unor echipamente moderne de măsurat lemnul.

Eficiența unor sisteme video în prevenirea, dar și descoperirea transporturilor ilegale a fost dovedită și de cei de la WWF care au monitorizat video trei locații (drumuri forestiere) în perioada 2020-2021 și au descoperit că pentru 40% din transporturile identificate nu aveau documente legale, nu dețineau cod unic în SUMAL.
Datele arată că aproximativ 1 din 5 camioane surprinse de camerele video  erau supraîncărcate și nu au fost identificate în SUMAL – Inspectorul Pădurii. Cât privește camionetele, aproximativ unul din două transporturi nu dețineau acte legale. Iar în privința atelajelor și a autoturismelor cu remorcă, cei de la WWF susțin că niciun transport nu a fost înregistrat în SUMAL.

Aceleași date arată că majoritatea transporturilor ilegale au fost realizate în intervalul orar 16.00-18.00, adică imediat după ce se termină programul obișnuit al angajaților din structurilor cu drept de control.

Eficiența supravegherii video pentru identificarea transporturilor ilegale a fost dovedită și de Tiberiu Boșutar, care se folosește de camerele video încă din 2017 pentru a „vâna„” camioane cu lemn tăiat ilegal în județul Suceava.

În Ghimeș, județul Bacău, a fost un alt exemplu de bune practici. În perioada în care Ocolul Silvic Privat Ghimeș a fost condus de Gabriel Oltean, actualul consilier al ministrului mediului Mircea Fechet, un sistem a monitorizat drumurile forestiere în mai multe puncte. Imediat după ce camerele video au fost „băgate-n priză”, rezultatele nu au întârziat să apară.

Cu ajutorul fluxului video și a unor soft-uri am identificat mai multe transporturi ilegale, unele conectate inclusiv la personaje are au candidat pentru postul de primar la primăria Ghimeș. Imediat ce sesizările au început să „curgă” localnicii din zonă au solicitat eliminarea camerelor video, iar fibra optică a fost tăiată de mai multe ori de persoane necunoscute. În prezent sistemul video de la Ghimeș nu mai este accesibil online.

Același lucru s-a întâmplat și la Mureș, unde persoane necunoscute au distrus camerele video instalate de Direcția Silvică Mureș pe mai multe drumuri forestiere. De altfel pădurile din Mureș au fost subiect pentru echipa de reporteri de la Recorder, care acum câțiva ani a monitorizat video un drum de acces și a identificat un modus operandi similar cu cel raportat de echipa WWF.

 

3 comentarii la „EXCLUSIV – Locațiile camerelor care vor supraveghea transporturile de lemn din toată țara”

  1. Articolul este foarte interesant si releva o preocupare tot mai mare pentru protejarea fondului forestier. Este imbucurator sa vedem ca sunt luate masuri concrete pentru monitorizarea zonele cu risc si pentru combaterea transporturilor ilegale de lemn. Speram ca acest sistem inteligent de analiza video sa fie implementat cat mai curand, pentru a proteja padurile noastre valoroase. Si nu in ultimul rand, este imbucurator sa vedem ca ONG-urile precum WWF se implica activ si monitorizeaza astfel de situatii, contribuind la gestionarea durabila a padurilor noastre. Speram ca aceste eforturi vor duce la o reducere semnificativa a taierilor ilegale si a transporturilor neautorizate de lemn.

  2. Este imbucurator sa vedem ca in sfarsit se iau masuri pentru combaterea taierilor ilegale din padurile noastre. Licitatia pentru dezvoltarea sistemului national de monitorizare video a fondului forestier este un pas important in aceasta directie. Este regretabil ca pana acum a fost amanat acest sistem desi era evident ca este necesar pentru protectia padurilor noastre si prevenirea furturilor de lemn. Speram ca acest sistem sa fie implementat cat mai repede si sa aduca rezultate pozitive in impiedicarea activitatilor ilegale din padurile noastre. De asemenea, apreciem eforturile depuse de Ministerul Mediului si alte institutii pentru a combate acest fenomen si ne dorim sa vedem mai multe astfel de masuri luate in viitor.

  3. Ministerul Mediului si RNP ROMSILVA fac un pas important in combaterea taierilor ilegale de paduri prin implementarea unui sistem modern de monitorizare video a fondului forestier. Acesta va permite identificarea rapida a zonelor in care se desfasoara activitati ilegale si va ajuta la stoparea transporturilor fara acte legale. De asemenea, prin conexiunea cu dispeceratele din tara, se va asigura o analiza in timp real a imaginilor si o coordonare mai buna a actiunilor de control. Salutam decizia de a instala dispecerate si la nivelul garzilor forestiere si consideram ca si in Bucuresti trebuie sa existe un astfel de centru de analiza. Sa speram ca aceasta initiativa va duce la o mai buna protejare a fondului forestier si la o reducere a taierilor ilegale.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?