„Management de top” la RNP Romsilva – jumătate din Direcțiile Silvice din țară estimează că vor avea pierderi în 2024

 

Regia Națională a Pădurilor înregistrează o premieră negativă din punct de vedere financiar. Surse din cadrul RROMSILVA suțin că este pentru prima dată în ultimii ani când indicatorii privind profitul brut previzionat pentru anul următor este pe minus.

Documentele Regiei arată că pentru anul 2024 profitul brut estimat este de minus 99.5 milioane RON conform ultimei analize. Managementul dezastruos al companiei care administrează pădurile de stat reiese și din analizele interne.

21 de Direcții Silvice din țară, adică jumătate din regionale, au estimat că vor înregistra pierderi în 2024. Caraș Severin, de exemplu, județul cu cea mai bogată pădure la nivel național, apare cu o pierdere de aproape 20 de milioane de euro, în condițiile în care a încheiat anul trecut tot pe minus. Direcia Silvică condusă de Ion Tabugan este devansată la pierderile estimate pentru 2024 doar de Direcțiile Tulcea și Dolj, direcții care însă nu beneficiază de un fond forestier asemănător cu cel din  Caraș.

La capitolul județe bogate în pădure, Caraș Severin nu este singurul semnal de alarmă din analiza internă RNP. Scăderi dramatice de profit sunt înregistrate și-n cazul Direcțiilor Silvice Suceava și Neamț.

Dacă în 2023 profitul celor de la DS Neamț e situat la 64 de milioane de RON, pentru 2024 propunerea este de puțin peste 400 de mii de RON. Adică nici măcar 1%, comparativ cu anul trecut. Iar la Suceava, unul dintre cele mai bogate și active județe, profitul a scăzut cu 80% – de la 97 de milioane de RON la 20 de milioane – propunerea pentru 2024.

Situația financiară raportată pentru fiecare direcție silvică în parte o puteți accesa în harta de mai jos. Click pe fiecare județ în parte și veți vedea cifrele estimate pentru 2023 și 2024

Surse din cadrul Romsilva susțin că motivele acestor cifre financiare dezastruoase au legătură cu managementul central și neasumarea unor decizii mai dure.

Deși instituția a promis reformă, până în prezent nu a fost luată nicio măsură radicală la nivel instituțional. În continuare sunt păstrate direcții silvice care nu performează, dar unde se consumă sume imense pentru salarii și alte cheltuieli. Sunt oferite bonusuri și sunt cheltuite sume mari de bani pentru deplasări sau conferințe. O altă problemă care nu a fost rezolvată este modificarea Contractului Colectiv de Muncă, fapt ce determină ca sume mari de bani să fie alocate în continuare pentru salarii compensatorii și bonificații pentru cei care ies din sistem. Peste toate astea o presiune pe bugetul de cheltuieli vine și din creșterea salariilor din toamna trecută cu 16 procente.

Până să vină alții să îngenunchieze această Regie de Stat, că tot s-a afirmat la prostește că vin și ne cumpară străinii, managementul acesta românesc autohton și dezastruos va fi cel are va face praf regia. Și apoi la final o să ne întrebăm noi dacă o să mai fie cineva interesat să cumpere”, a fost reacția unui oficial din ROMSILVA care a dorit să-și păstreze anonimatul.

Cifrele financiare vin și pe un fundal destul de neclar privind stabilitatea unei echipe de conducere la nivel central. Conducerea Regiei Pădurilor și a Consiliului de Administrație este asigurată prin mandate provizorii.
În prezent, site-ul oficial al ROMSILVA arată că regia este condusă de Daniel Nicolăescu, dar conform deciziilor CA mandatul acestuia a expirat pe 6 ianuarie 2024 și nu a fost publicată nicio hotărâre privind o nouă prelungire.
Cu alte cuvinte, la ora publicării acestui articol,  Regia Națională a Pădurilor nu are un director general numit legal în funcție.

2 comentarii la „„Management de top” la RNP Romsilva – jumătate din Direcțiile Silvice din țară estimează că vor avea pierderi în 2024”

  1. Domnule Andrei Ciurcanu,

    În Județul Caraș-Severin se găsește cea mai mare suprafață de fond forestier proprietate publică a statului, peste care se suprapune cea mai mare suprafață de parcuri naționale și naturale (trei parcuri naționale: PN Semenic – Cheile Carașului, PN Domogled – Valea Cernei, PN Cheile Nerei – Beușnița și un parc național: PN Porțile de Fier), păduri virgine și cvasivirgine, rezervații științifice, toate acestea ocupând 40% din suprafaţa fondului forestier administrat, în care este conservat cel mai valoros fond de marfă din județ, dar care este exclus de la recoltare.
    Mai mult decât atât, din cauza procedurilor extrem de complicate și anevoioase privind evaluarea de mediu pentru amenajamente silvice, în anul 2023 a fost blocată activitatea la un număr de 6 din 17 ocoale silvice, trebuind susținute din activitatea celorlalte, în condițiile unei piețe a lemnului în scădere abruptă și a lipsei acute a forței de muncă din exploatările forestiere (fapt dovedit de numărul mare al contractelor reziliate de operatorii economici, cumulând un volum de 94 mii mc).
    În anul 2024, la 12 din cele 17 ocoale silvice amenajamentul silvic se află în procedură de evaluare sau reevaluare de mediu (conform HG 236/2023), ceea ce va genera în continuare întârzieri la recoltarea masei lemnoase, pentru perioade ce pot depăși chiar și un an.
    În aceste condiții, cu volumele mici de masă lemnoasă și de slabă calitate care rămân efectiv de valorificat în anul 2024, ca lemn pe picior sau fasonat, oare cum poate Direcția Silvică Caraș-Severin să își adapteze oferta la cerințele pieței care să genereze venituri suficiente să susțină administrarea celei mai mari suprafețe de fond forestier de stat din țară și, mai mult decât atât, să facă și profit? Căci altfel, managementul poate fi considerat neperformant.

    1. Intrebarea de la final este cu siguranta una retorica. Sau, cel putin este una pe care trebuie sa o adresati managementului RNP Romsilva. Managementul central gandeste, sau ar trebui sa gandeasca, o strategie la care sa participe si managementul de la DS Caras.
      Cat priveste administrarea Parcurilor Nationale Semenic, Cheile carasului, Domogled si Cheile Nerei – am vazut ce fel de management aplicati acolo si cum sunt protejate fondul forestier si rezervatiile, dar mai ales cum au fost modificate suprafetele de non interventie cu mina de la pixul unora care au coordonat departamentul de arii naturale protejate din RNP. Am facut la pas toate Parcurile Nationale din Romania si am experimentat tipul de management pe care RNP il aplica. Impresii si critici, privind modul brutal in care se fac exploatarile in cele trei parcuri pe care le-ati mentionat, au venit si de la nivelul IUCN, dar si de la cel al membrilor Parlamentului European – cu unii colegii din DS caras s-au si intalnit pe teren.
      Sunteti echipa mare la Caras, e trist sa vad ca oameni maturi se ascund dupa evidente.
      Apropo de evidente, aveti pana la urma pentru PN Semenic un plan de manegement legal si valabil la zi? Sau e activa aceeasi echipa despre care fosta conducere ANANP, mai exact Florian Udrea, a sustinut ca e populata de repetenti si ca administrarea ariei protejate este o “varza”?

Faci un comentariu sau dai un răspuns?