Clonele de la Neamț și administratorii care jură că n-au greșit

 

Pe unii transportatori de material lemnos nu-i sperie declarațiile autorităților de la București. Deși ministrul mediului, Mircea Fechet, a anunțat recent o înăsprire a sancțiunilor împotriva celor care introduc date false în sistemul de trasabilitate al materialului lemnos (SUMAL), anumiți agenți economici continuă să încarce în SUMAL fotografii neconforme  pentru lemnul pe care-l transportă din pădure.

Studiu de caz – județul Neamț, care  acum doi ani se afla în top 5 județe afectate de tăieri ilegale. O scurta analiză prin sondaj (realizată în  perioada 11-20 septembrie) a scos la iveală că cel puțin 10 companii au folosit în acest interval de timp fotografi neconforme pentru lemnul transportat de la pădure.

În total peste 200 de metri cubi de lemn (majoritatea de foc) – fag, molid și brad – care au fost transportați folosind această metodă. Cel mai „voluminos” transport a însumat 28 de metri cubi.

Pentru o parte dintre aceste transporturi am identificat și zona de unde, conform SUMAL, transportul a fost încărcat în sistem. Locațiile pot fi vazute accesând harta de mai jos.

Elementele care trădează utilizarea clonelor sunt aceleași identificate și de Garda Forestieră în alte investigații pe care le-au derulat în trecut: lumina care se reflectă în dispozitivele fotografiate, marginile dispozitivelor care au fost fotografiate, striațiile evidente de pe ecrane, culoarea violet albăstruie, imaginile neclare/blurate, oglindirea utilizatorilor.

Mai jos găsiți fotografiile încărcate în SUMAL și care prezintă suspiciuni și elemente de neconformitate.

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab

Contactați telefonic majoritatea reprezentanții firmelor din Neamț au negat orice ilegalitate și au insistat că fotografiile au fost realizate corect.

„Dacă era de făcut o combinație făceam o poză la poză. Nu știu ce s-a întâmplat. Pozele au fost făcute direct pe ansamblu. Nu știu ce au făcut copii mei, că ei au făcut pozele. O să le spun să fie mai atenți, nu o să se mai întâmple”, a fost reacția administratorului uneia dintre firmele de transport.

„Nu cred că am încărcat așa ceva. Nu știu ce s-a întâmplat. Eu totuși zic că ceva nu e acolo cum ziceți dumnevoastră”, a susținut un alt reprezentant al unui SRL care pentru cel puțin două transporturi a folosit fotografii neconforme.

Unul dintre cazurile din Neamț implică și un ocol silvic al RNP Romsilva – este vorba despre Ocolul Silvic Tarcău. Conform datelor înscrise în SUMAL pe 11 septembrie un camion a fost încărcat cu 10 mc de fag molid și brad. Cel puțin două fotografii prezintă neconformități.

Avizul a fost emis de ocol de pe o proprietate privată cu care avem contract de pază. Pădurarul de canton a emis avizul și a fost transmis transportatorului”, a explicat Tiberiu Strugaru, șeful ocolului de stat.

Acesta a susținut că a văzut fotografiile și că, într-adevăr, este o problemă la una dintre ele unde se vede o margine. „Nu știu ce să spun, posibil ca fotografia să fie făcută dintr-o altă mașină, sa fie geamul, e dar o părere. Îmi dau și eu cu părerea. Cineva avizat, Garda Forestieră să verifice, nu știu ce să zic”, a adăugat șeful de ocol.

Acum două luni, pe 1 august 2023 cu ocazia noilor modificări la Codul Silvic, ministrul mediului a anunțat că vor fi introduse noi infracțiuni prin noul cod silvic pentru cei care utilizează clonele.

Trebuie să reglementăm foarte clar falsul în declarații, pentru că astăzi există foarte multe metode neortodoxe prin care folosind aplicația SUMAL, că discutăm de poze la poze sau foto falsificate introduse în SUMAL, există un anumit grad de inventivitate și vom spune prin noul cod silvic ca introducea acestor date falsificate va fi asimilată infracțiunii de fals informatic”, a declarat în conferința de presă Mircea Fechet.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?