DOCUMENTE – Ziegler masoară buștenii și separă volumul util de volumul neproductiv

 

Ziegler, compania care a cumpărat fabrica Holzindustrie Schweighofer, măsoară buștenii luând în calcul volumul util și volumul neproductiv. O politică de măsurare care a fost implementată de Holzindustrie Schweighofer la câteva luni după ce RISE Project și OCCRP au publicat  Fabrica lemnului dispărut.

Investigația RISE/OCCRP a dezvăluit cum Schweighofer a impus prin contract supralungimi pentru buștenii livrați, beneficiind astfel de cantități suplimentare de lemn în valoare de milioane de euro. În schimb, pierderile erau contabilizate atât de furnizorii privați, care nu primeau niciun ban pentru lemnul livrat în plus, cât și de stat – care nu putea să taxeze tranzacțiile la valoarea lor reală.

Ziegler a preluat compania începând cu data de 7 august 2023. Mai multe recepții ale partenerilor, care livrează bușteni la Sebeș, arată că volumele sunt calculate separat pentru fiecare arbore livrat în parte.

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab

 

Conform contractelor semnate compania germană de procesare a lemnului ia în calcul standardul român de măsurare (13569-2013) prin care lungimea este definită ca fiind lungimea reală a unei piese este cea mai mică distanţă care separă cele două extremităţi ale piesei.

 Modificările din aprilie 2022, când Guvernul a obligat toți procesatorii și transportatorii de lemn să includă în documentele de livrare lungimea reală, efectivă, a buștenilor (inclusiv surplusul de lungime), a determinat dezbateri aprinse în rândul asociațiilor care reprezintă marii procesatori. Portavocile industriei au susținut că măsura este imposibil de aplicat și că va genera costuri ridicate furnizorilor.

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab

Diferențele și Schweighofer, o poveste „tulburĂTOARE”

La câteva zile distanță, după ce o investigație Rise Project arăta că Schweighofer și-a schimbat politica de aprovizionare în fabricile din România (și a început să măsoare volumul util și cel neproductiv), grupul austriac a solicitat Ministerului Mediului (MMAP) mai multe clarificări privind diferențele dintre volumul din avize și măsurătorile sistemului de scanare.

Investigația Rise a fost publicată pe 26 iulie, cinci zile mai târziu, pe 31 iulie, HS Timber trimite  MMAP o adresă prin care solicita clarificări  cu privire la la situațiile în care sistemul Microtec a determinat un volum mai mic decât cel înscris în avizele camioanelor.

Vă rugăm să ne comunicați dacă este corect operarea ca pierderi în SUMAL a volumelor în minus de material lemnos notificate Gărzii Forestiere, este una dintre întrebările Schweighofer către cei de la Mediu. Ministerul a solicitat mai multe clarificări dar nici până astăzi nu a venit cu un răspuns final la solicitarea celor de la Sebeș, care între timp au intrat sub „umbrela” Ziegler.

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab

 

 

Conform surselor din cadrul companiei, se pare că în momentul preluării fabricii Sebeș de  Ziegler, au fost descoperite câteva mii de metri cubi lipsă. Acest lucru ar fi determinat adresa către minister și solicitarea de lămuriri.

În adresă, Schweighofer atrage atenția că în cazul volumelor în plus compania are o procedură clară – volumele descoperite sunt pune deoparte, iar Garda Forestieră este notificată. De menționat că documentele HS Timber arată că firma a început să facă aceste notificări din 2016.

Pe durata documentării investigațiilor publicate de Rise Project am solicitat companiei Schweighofer să explice de ce astfel de raportari (privind diferențe în plus între aviz și receptie) nu au fost notificate de către HS și înainte de 2016 și ce s-a intamplat cu volumele de lemn descoperite în plus în perioada 2003 – 2016? Nu am primit niciun răspuns la aceste întrebări.

 

 

Un comentariu la „DOCUMENTE – Ziegler masoară buștenii și separă volumul util de volumul neproductiv”

  1. Este revigorant să vedem că unele companii, precum Ziegler, își asumă responsabilitatea de a corecta practicile neetice din trecut. Măsurația corectă și transparentă a buștenilor este un pas esențial pentru a asigura un mediu de afaceri echitabil și pentru a proteja resursele naturale ale țării. Sper să vedem mai multe astfel de inițiative în industrie.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?