Acum câteva luni Holzindustrie Schweighofer (redenumită HS Timber) a anunțat că vinde fabrica din Sebeș grupului german Ziegler. La vremea respectivă Schweighofer a invocat mediul de business care a fost distorsionat și instabil, dar și lipsa investițiilor în infrastructura de căi ferate.
Detalii privind valorea fabricii din Sebeș nu a fost făcută publică. Surse apropiate negocierilor au sușținut că suma negociată a fost de 190 de milioane de euro.
După ce tranzația a fost „parafată” și de Consiliul Concurenței conducerea grupului Ziegler a acceptat să răspundă la o serie de întrebări privind investiția din România.
Grupul german s-a angajat să continue lupte împotriva tăierilor ilegale, să nu proceseze lemn provent din Parcurile Naționale și să se concentreze pe achiziția de lemn de pe piața internă. Conducerea companiei a fost rezervată cu privire la impactul limitării impuse de legislația actuală (30% specii și sortimente) și nici nu a dorit să comenteze acuzațiile aduse HS Timber privind procesarea de lemn ilegal la Sebeș. Varianta în engleză a interviului poate fi accesată aici
REPORTER: De ce a ales Grupul Ziegler să investească în Europa de Est și de ce este România importantă pentru companie?
ZIEGLER GROUP: Europa de Est este una dintre cele mai interesante regiuni din lume, deoarece a existat și există încă potențial de dezvoltare. Sediul nostru este aproape de Republica Cehă, deci avem și mulți angajați cehi, ne place acest tip de întreprindere interculturală pe care o avem. România este o țară cu multe oportunități atât pentru societate, cât și afaceri. Regiunea din jurul Sebeșului are și o istorie legată de Germania, așa că ne simțim foarte confortabil în această locație. Sectorul lemnului va fi unul dintre sectoarele importante pe calea către neutralitatea emisiilor de CO2, deoarece practic puteți utiliza întregul arbore pentru produse și acestea economisesc mult CO2. Abordarea noastră este utilizarea durabilă a lemnului în toate modurile, de la organizarea producției până la produsul final.
R: De ce a ales Grupul Ziegler să cumpere fabrica HS Timber din Sebeș?
ZG: Lemnul este o resursă valoroasă, este mai logic să preluăm o locație existentă decât să construim una nouă, ceea ce ar crește cererea de bușteni pe piață. În plus, locația existentă are un set-up foarte bun din toate punctele de vedere și, de asemenea, personalul ne-a impresionat.
R: Când a început Grupul Ziegler negocierile cu HS Timber și care sunt termenii contractuali?
ZG: La cererea partenerului nostru, HS Timber Group, nu putem oferi un răspuns cu privire la termenii individuali ai contractului.
R: Conducerea Ziegler intenționează să continue colaborarea cu personalul HS (management și muncitori) deja existent în Sebes, parteneri contractuali locali și internationali, sau ZIEGLER va începe totul de la zero?
ZG: Avem o părere foarte bună despre angajații fabricii din Sebeș și partenerii din România. Angajații sunt foarte experimentați și ambițioși, așa că așteptăm cu nerăbdare să lucrăm cu ei. Este întotdeauna important pentru noi să avem o abordare locală în locațiile noastre și să lucrăm cu parteneri apropiați de noi, deoarece întreaga regiune ar trebui să beneficieze de o companie precum grupul nostru.
R: Credeți că războiul din Ucraina va afecta activitatea de prelucrare în fabrica nou cumpărată?
ZG: În prezent, probabil că nu există niciun efect sau schimbare, deoarece Ucraina nu furniza unității din Sebeș bușteni. Vom vedea ce ne rezervă viitorul.
R: Considerați că limitarea la 30% pe specii și sortimente va afecta activitatea grupului în România? Ce planuri aveți pentru a contrabalansa această limitare?
ZG: Desigur, suntem conștienți de acest fapt și avem diverse idei pentru a asigura aprovizionarea unității din Sebeș. Din păcate, nu am avut ocazia să discutăm acest subiect în detaliu cu angajații din Sebeș înainte de preluarea finală. Am discutat deja ideile noastre în prima săptămână și verificăm acum fezabilitatea și condițiile-cadru corespunzătoare.
R: Compania se va concentra pe achizitia de lemn doar de pe piața internă, sau aveti în plan importul de lemn din alte țări UE/Non UE? Dacă da, care sunt acestea?
ZG: Desigur, intenția noastră este să ne aprovizionăm cu lemn din România. Un criteriu important de decizie la cumpărarea fabricii de cherestea a fost conectarea site-ului la o linie de cale ferată. Acest lucru ne oferă posibilitatea de a importa lemn și din alte țări. Transportul feroviar este cea mai bună alegere pentru o materie primă voluminoasă și grea, cum sunt buștenii, atât din punct de vedere economic, cât și ecologic.
R: Ce fel de produse se vor realiza la fabrica din Sebeș?
ZG: Produse bazate pe cherestea și peleți.
R: Grupul Ziegler intentionează să îți extindă activitatea în Romania și ia în considerare achiziționarea fabricilor HS Timber din Rădăuti și Reci?
ZG: Nu există planuri de a achiziționa alte locații în acest moment. Scopul nostru este să avem un start bun la Sebeș. În viitor ne putem imagina extinderea afacerii în România urmând filosofia noastră <<de la copac la clădire>> pentru a oferi un trai sustenabil în România.
R: Care sunt principalele probleme cu care Grupul Ziegler consideră că se va confrunta în România odată ce tranzacția va fi încheiată și fabrica din Sebeș va începe să producă?
ZG: La început sarcina principala este întotdeauna integrarea noii fabrici în grup, dar și recunoasterea specificului acelei locatii și a oamenilor care lucrează acolo. Deci, începutul va fi mult despre comunicare și înțelegerea reciprocă.
R: Romania a fost creionată ca fiind o țară afectată de tăieri ilegale, un fenomen care afectează afacerile legale cu lemn. Țara se află în mijlocul unui proces de infringement pentru exploatarea forestieră ilegală și gestionarea defectuoasă a pădurilor din Natura 2000. Ce măsuri va impune Grupul Ziegler în Sebeș pentru combaterea tăierilor ilegale și asigurarea faptului că societatea va cumpăra doar lemn recoltat legal de la parteneri?
ZG: Pentru noi, indiferent unde se află locația noastră, o aprovizionare durabilă și legală cu bușteni este o condiție de bază. Înțelegem că în ultimii ani au existat multe măsuri de combatere a exploatării forestiere ilegale. Compania va acționa în aceeași direcție. Au fost deja instalate măsuri în locația din Sebeș pe care le vom dezvolta și, de asemenea, vom implementa măsuri care vor sprijini acest lucru.
R: Ziegler intentionează să utilizeze aplicația HS Timber Timflow pentru trasabilitatea lemnului provenit de la parteneri interni, sau compania ia în considerare să investească Într-un alt sistem de trasabilitate a lemnului?
ZG: Din câte întelegem sistemul de stat SUMAL oferă trasabilitatea produselor din lemn. Aplicatia TimFlow este un soft dezvoltat și utilizat exclusiv de HS Timber, deci nu avem acces la această aplicație. Cu toate acestea, trasabilitatea lanțului de aprovizionare este una dintre sarcinile principale pe care continuăm să le urmărim și să le dezvoltăm la fața locului.
R: Ce părere aveți despre sistemul SUMAL implementat de autoritățile române?
ZG: Nu avem o perspectivă mai profundă asupra sistemului, dar din ceea ce am auzit, sistemul este configurat pentru a controla fiecare pas din lanțul logistic, astfel încât, din punctul nostru de vedere, sistemul are cu siguranță o mare utilitate.
R: Politica HS Timber a fost de a nu procesa bușteni proveniți din Parcurile Naționale. Va continua Ziegler această politică pentru Sebeș?
ZG: Da, vom aplica aceeași politică.
R: HS Timber (cunoscută anterior ca Holzindustrie Scwheighofer) a fost ținta mai multor investigații privind implicarea companiilor în prelucrarea lemnului recoltat ilegal și influențarea pieței lemnului. Având în vedere că fabrica din Sebeș a fost prima și cea mai mare unitate de procesare din țară, indicată ca punct final pentru bușteni ilegali în multe cazuri, credeți că imaginea/activitatea grupului Ziegler ar putea fi afectată de aceste acuzații? Cum intenționează Ziegler Group să combată această percepție/suspiciune de ilegalități?
ZG: În primul rând, nu putem spune nimic despre trecut sau dacă au existat bușteni ilegali în Sebeș, putem vorbi doar pentru noi înșine și pentru viitor. Grupul Ziegler este o companie care dorește să lucreze cu parteneri locali și are o politică a ușilor deschise, astfel încât nu ne temem că imaginea/activitatea noastră va fi afectată de acest lucru. Vrem să fim transparenți de la început și să creăm un beneficiu pentru noi și localnici.
Citește și
Cât de „ostil” este mediul de afaceri din România? Cazul Holzindustrie Schweighofer