Fostul ministru al mediului, Tanczos Barna, a confirmat existența volumului dispărut din Inventarul Forestier Național (IFN), volum care a dinamitat piața de prelucrare a lemnului și a generat îngrijorare în birourile autorității de control de la București.
Este primul document oficial eliberat de Ministerul Mediului, sub semnătura ministrului, și care confirmă cifra de 38 de milioane de metri cubi inclusă în rapoartele IFN.
„Din analiza datelor Inventarului Forestier Naţional (Ciclurile I şi II), publicate pe site-ul roifn.ro, pentru perioada 2012-2018 nu a fost identificată cantitatea de 38 milioane metri cubi”, se arată în răspunsul din 25 mai 2023 al MMAP la interpelarea deputatului Adrian Giurgiu.
Conform răspunsului oficial, rezultatele IFN se regăsesc pe site-ul ministerului și al Inventarului, dar în realitate volumul nu mai este publicat. Acesta a fost șters de pe website-ul roifn la scurt timp după ce rezultatele Ciclului 2 au fost publicate.
Conducerea ICAS a solicitat echipei IFN să elimine de pe site indicatorul privind recolta, motivând că „aceasta nu a fost fundamentată științific și nu a fost avizată de INCDS Marin Drăcea și nici de beneficiar, adică Ministerul Mediului”. Faptul că echipa managerială a ICAS a solicitat eliminarea cifrei de 38 de milioane de mc este confirmat de o adresă înaintată echipei IFN.
În realitate MMAP a solicitat lămuriri și, după ce această cifră a fost prezentată în cadrul întâlnirilor oficiale, o echipă de directori din minister a întocmit o notă în care era indicat volumul de 38 de milioane, dar și o listă de măsuri pentru combaterea tăierilor ilegale. Mai mult decât atât, unul dintre directorii care au semnat nota a declarat că fostul ministru al apelor și Pădurilor, Ioan Deneș, a solicitat ca volumul de 38 de milioane de metri cubi să fie eliminat din documentul oficial. Informația a fost confirmată și de unul dintre secretarii de stat de la acea vreme.
În răspunsul Ministerului Mediului este invocat punctul de vedere al celor de la ICAS cu privire la interpretarea datelor și a rezultatelor IFN.
„În cuprinsul Raportului privind al doilea ciclu al Inventarului Forestier Naţional, prezentat de Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare în Silvicultură <<Marin Drăcea>>, se menţionează faptul că: <<Precizăm că rezultatele IFN nu trebuie să fie analizate prin comparaţie cu datele despre vegetaţia forestieră furnizate din alte surse (amenajamente silvice, rapoarte statistice etc.) din cauza metodelor diferite folosite în colectarea şi procesarea datelor (…) informațiile prezentate în tabele trebuie interpretate şi folosite cu prudenţă, atunci când valoarea erorii de eşantionare asociată unei valori din tabele este de peste 3%”, este specificat în pagina a doua a documentului eliberat de minister.
Decizia de eliminare din raportările oficiale, a volumului recoltat între cele două cicluri IFN, a fost luată de INCDS în noiembrie 2018 după ce MMAP deja fusese informat de existența volumului de 38 de milioane de metri cubi dispăruți anual.
Conform procesului verbal de avizare internă, directorul științific al instituției, Ovidiu Badea, a propus ca „indicatorul referitor la arborii neidentificați să nu fie inclus în raport din cauza faptului că nu prezintă asigurare statistică la nivel național (±3%), iar cauzele dispariției nu au fost în totalitate identificate”.
În decembrie 2019 la dezbaterile organizate de Ministerul Mediului, Ilie Mihalache, fostul director al Direcției Păduri din acea vreme a susținut că în condițiile în care Institutul Național de Cercetare nu a venit cu lucrare paralelă în care să spună că existp de fapt alte rezultate, „ din punctul nostru de vedere este necredibilă această poziție. (…) Dumneavoastră când ați avuzat tema de cercetare, eu am fost acolo, și pot să vă spun că v-am rugat să prezentați acel indicator ministerului. Faptul că dvs ați decis că nu-l prezentați, eu nu puteam să intervin peste dumneavoastră. Ați zis că nu! Dar eu când m-am dus la minister l-am prezentat domnului ministru și i-am spus: Domnule ministru, aici ne găsim, ce măsuri luăm? Pentru că aici nu e vorba de 20 de milioane în plus sau în minus. Problema este că fenomnul e real și noi trebuie să luăm măsuri. Și măsurile pe care trebuie să le luăm sunt acelea de a pune odată ordine în ceea ce privește volumul are pleacă din pădure”.
Răspunsul MMAP la interpelarea deputatului conține și detalii privind Ciclul III al Inventarului Forestier Naional și cum a evoluat culegerea de date în teren. Surse din cadrul MMAP au susținut că există niște rezultate intermediare, că datele încă sunt procesate, dar că la o primă interpretare a datelor volumul recoltat se situează tot în jurul cifrei de 30 de milioane.
Din documentele ministerului reiese că INCDS nu a raportat faze/etape finalizate pentru ciclul III, că a solicitat o prelungire cu 12 luni pentru finalizarea IFN, dar și o majorare a sumelor alocate pentru realizarea activităților în teren și a celor de procesare a datelor.
CITEȘTE ȘI Inventarul Forestier între datele colectate din teren, procurori, bâlbâială instituțională, politicieni mincinoși, dezinformare și interese ascunse Pădurile României între Austroprojekt și culegerea selectivă de date din IFN Cătălin Tobescu – IFN-ul dă creștere 58 milioane și recoltă 38, s-ar putea exploata sustenabil 26 de milioane