Pe 18 aprilie anul acesta HS Timber Group (fosta Holzindustrie Schweighofer) a anunțat că vinde fabrica de la Sebeș grupului german Ziegler, o companie cu rădăcinile în zona Bavaria.
Surse apropiate tranzacției susțin că fabrica ar fi fost achiziționată de grupul german cu aproape 19o de milioane de euro. Negocierile s-au finalizat la sfârșitul lunii aprilie, toată documentația fiind transferată la Consiliul Concurenței pentru analiză și aprobare.
Informațiile pe surse sunt confirmate de comunicatul publicat pe site-ul oficial al BPV Grigorescu Ștefănică, care alături de bpv Hügel (Austria) au oferit consultanță Ziegler Group în această tranzacție.
„Contractul de achiziție de acțiuni între Ziegler Group și HS Timber Group a fost semnat în aprilie 2023. Încheierea este așteptată la mijlocul anului 2023 și este supusă aprobărilor obișnuite de reglementare”, se arată în anunțul publicat pe 26 aprilie pe site-ul oficial.
Ziegler Group nu a dorit să comenteze detaliile privind tranzacția și condițiile de piața din România. Într-un răspuns oficial departamentul de comunicare a invocat negocierile care nu sunt încă finalizate.
„Vă rugăm să înțelegeți că, din cauza procesului de reglementare actual, nu vă putem răspunde la întrebări în acest moment. Cu toate acestea, atunci când acest proces este încheiat, vă vom răspunde la întrebări”, au explicat oficiali într-un răspuns la solicitarea de realizare a unui interviu.
Conform Lege5 HS Timber a început o divizare a activităților, privind fabrica din Sebeș, încă din vara anului trecut, adică iunie 2022.
Unitatea de procesare din județul Alba este prima fabrică de prelucrare a lemnului din România aparținând Holzindustrie Schweighofer. A fost dată în folosință în 2003.
La vremea respectivă investiția a fost anunțată ca fiind un prim pas dintr-o strategie de investiții pe termen lung și o investiție benefică pentru sectorul românesc de prelucrare a lemnului. La inaugurare a fost prezent și președintele de atunci al României, Ion Iliescu.
După câțiva ani de la deschidere, controalele ITRSV (actuala Gardă Forestieră) și ale Poliției aveau să descopere că în jurul unității de prelucrare a lemnului s-au creat filiere de companii care livrau la Sebeș lemn tăiat fără documente legale.
Prima cărămidă la fundația Holzindustrie Schweighofer din Sebeș a fost pusă însă de un român și nu de Gerald Schweighofer. Este vorba despre un fost administrator al unei cofetarii din Sebes si pentru o perioadă, spun surse, fost angajat al Jandarmeriei Române.
Documentele din arhiva companiei arată că firma Holzindustrie Schweighofer a fost înființată pe 1 aprilie 2002 de un bărbat pe numele său A. Ioan. Domeniul principal de activitate – comerț cu ridicata al materialului lemnos și de construcții.
Sediul social firmei era un spațiu de 20 de metri pătrați dintr-un bloc din Sebeș. Proprietarul spațiului era un alt român, al cărui PFA, activ în sectorul forestier, a fost amendat de ITM pentru că avea angajați fără firme legale, iar munca acestora era plătită la negru.
După trei săptămâni de la inființare A.Ioan cedează întregul capital al societății abia create unei companii din Austria, reprezentată de Gerald Schweighofer. În urma acestei cesiuni românul primește 2 milioane de lei, echivalentul a 67 de mii de euro. Sumă de bani pe care românul a declarat că ar fi avut-o în numerar la înființarea firmei.
Surse din cadrul companiei de prelucrare a lemnului susțin că vânzarea unității din Sebeș ar putea fi doar un prim pas dintr-o strategie mai amplă a managementului din Austria privind afacerile din țara noastră.
Aceleași surse susțin că există discuții privind o posibilă tranzacției care vizează și fabrica de la Reci, unde a fost transferată recent o parte din echipamentele din Rădăuți.
Zvonurile nu au fost confirmate în România de managementul din Austria. Situația este oarecum similară cu vânzarea fabricii de la Sebeș. Decizia s-ar fi luat la Viena, iar managementul din România ar fi fost informat abia pe ultima sută de metri că grupul german Ziegler va prelua Sebeșul.
Printre posibilii achizitori ai fabricii de la Reci se află tot un grup german – Pfeifer Group – care deține 13 unități de prelucrare a lemnului în Germania, Austria, Finlanda și Cehia.
Până la publicarea acestui articol, managementul Pfeifer Group nu a răspuns solicitărilor de presă și nici nu a confirmat sau infirmat negocierile pentru fabrica HS din județul Covasna.
Cert este că fabrica de la Reci a trecut și ea printr-un proces de divizare similar cu cel al unității de la Sebeș, vândută anul acesta. Un astfel de proiect de divizare al activităților a fost semnat încă din decembrie 2020 pentru unitatea de la Reci.
„Divizarea urmăreşte o adaptare mai rapidă, orientată spre contextul specific economic şi social. Astfel, HS Timber Reci va prelua Activitatea Fabricii Reci, iar HS Timber va păstra toate activele şi pasivele aferente celorlalte unităţi de producţie deţinute pe teritoriul României. În urma Divizării, fiecare societate îşi va alege propria strategie de organizare şi desfăşurare a activităţii şi de administrare a activelor distribuite, respectiv păstrate, ca efect al Divizării”, se arată în proiectul de divizare.
Începuturile fabricii de la Reci sunt legate de un politician condamnat în 2018 pentru trafic de influență și luare și dare de mită. Este vorba despre Olosz Gergely, fost deputat (2004-2012) și senator (2012-2016) din partea UDMR – Uniunea Democrată Maghiară din România.
Legăturile dintre politician și Schweighofer erau cunoscute de administrația locală a comunei din județul Covasna încă din vremea în care se negociau terenurile unde urma să fie ridicată viitoare fabrică.
„El a fost atunci senator și el a fost omul de legătură. El a cunoscut pe domnul Schweighofer”, a povestit primarul din Reci, Dalnoki Lajos, într-un interviu tv.
Inclusiv Gerald Schweighofer, la anunțul public al investiției, a declarat că „motivele pentru care a ales să vină în judeţul Covasna au fost recomandările bune pe care le-a primit din partea senatorului UDMR Olosz Gergely”.
Declarația patronului grupului Schweighofer a fost făcută în martie 2013, în cadrul unei conferințe de presă când a fost anunțată investiția de aproape 150 de milioane de euro pentru construcția fabricii de la Reci. La acel moment Olosz Gergely era trimis în judecată de procurorii DNA într-un dosar privind fapte de trafic de influență.
Legăturile dintre politicianul din UDMR și Schweighofer și implicarea acestuia în tranzacțiile pentru terenul pe care a fost construită fabrica din Reci au fost anchetate și de jurnaliștii de investigații din Covasna.
Aceștia au descoperit că firma care a tranzacționat terenurile a avut sediul la domiciliul politicianului și că politicianul UDMR și-a însușit inclusiv calitatea de reprezentant legal al companiei.
În 2018 Olosz Gergely a fost condamnat la 3 ani de închisoare cu executare. Politicianul a fugit din România și se află lista persoanelor urmărite de pe site-ul Poliției Române.
Aceasta tranzactie reprezinta un pas important in dezvoltare regiunii Sebes, atat din punct de vedere economic cat si de mediu. Acest lucru se datoreaza investitiilor in tehnologia de ultima generatie care permit prelucrarea lemnului cu un impact redus asupra mediului. Suntem curiosi ce beneficii vor aduce aceste schimbari asupra locuitorilor din regiune.
Un mare pas inainte pentru sectorul romanesc de prelucrare a lemnului! schimbul de proprietati dintre HS Timber Group si Ziegler Group este testamentul existentei unei economii dinamice si transparente in Romania. Sunt bucuros sa vad ca schimbul de proprietati a avut la baza unele proceduri clare si transparente – cum ar fi aprobarea Consiliului Concurentei si transferul documentelor catre aceasta institutie – si se va finaliza pana la mijlocul anului 2023.