Acum o săptămână, Garda Forestieră Națională a anunțat pe rețelele de socializare că o echipa de inspectori și polițiști a descoperit cu ajutorul SUMAL 2.0 un transport ilegal. Totul a pornit de la faptul că agentul economic a încărcat în sistem imagini neconforme care au trezit suspiciuni privind legalitatea lemnului.
Documentele arată că mașina încărcat cu aproape 16 mc de lemn făcă acte apare nominalizată într-o investigație Recorder difuzată acum doi ani.
„Conducătorul nu deținea avizul de însoțire, ceea ce constituie infracțiune, astfel că au fost urmate procedurile legale, respectiv confiscarea autoutilitarei și a materialului lemnos”, au explicat cei de la Garda Forestieră Națională, fără să menționeze numele companiei sancționate.
Conform procesului verbal de contravenție, autoutilitara care a fost oprită în trafic de poliție, și ulterior confiscată, are numărul de înmatriculare MS14PAU.
Datele din aplicația mobilă Inspectorul Pădurii arată că același camion a mai făcut cel puțin trei transporturi cu câteva zile înainte să fie oprit în trafic de inspectorii de la Garda Forestieră și Poliție. În cel puțin un caz există suspiciuni că privire la existența unor fotografii clonă.
Avizele încărcate în sistemul de trasabilitate conectează numărul de înmatriculare la două companii din Mureș – SC Timerbil SRL și SC Darion SRL. Conform Lege5.ro cele două SRL-uri împart aceiași asociați.
Una dintre cele două societăți, SC Darion SRL, s-a mai aflat sub lupa controalelor în trecut, doar că nu a celor de la Garda Forestieră, dar a jurnaliștilor.
Acum doi ani echipa Recorder a publicat investigația – Pe urmele hoților de lemn II. Timp de câteva zile reporterii au o documentat transporturile de pe un sector de pe un drum național frecventat de transporturi de lemn. În felul acesta jurnaliștii au constatat cum unii agenți din județul Mureș fentează Sistemul de Trasabilitate a Materialului Lemnos.
Printre metodele descoperite s-au numărat transportul multiplu și subevaluarea volumului încărcat. Conform SUMAL, cel puțin unul dintre camioanele verificate de jurnaliști apare conectat la Darion SRL.
În ancheta video, cei de la Recorder susțineau că au descoperit un transport în care nu a fost declarat volumul real, că încărcătura era de fapt de trei ori mai mare decât în acte și că același camion ar fi circulat fără niciun aviz.
La câteva luni distanță de la difuzarea anchetei jurnalistice, firmei Darion SRL i-a fost retras certificatul de atestare. Decizia a fost luată după ce Direcţia Corp Control, Integritate şi Anticorupţie din cadrul Ministerului Mediului, Apelor şi Pădurilor a verificat două partizi unde SRL-ul efectua exploatări de lemn.
Inspectorii au descoperit 35 de cioate nemarcate provenite din tăieri ilegale de arbori. Societatea de exploatare a atacat în instanță decizia de retragere a atestatului, dar magistrații Curții de Apel Târgu Mureș au respins cererea.
Contactați telefonic, reprezentanții Timerbil SRL nu au dorit să comenteze confiscarea camionului de către Garda Forestieră.
Angajații au sugerat că doar patronul firmei poate oferi un punct de vedere. Până la publicarea acestui articol, acesta nu a răspuns apelurilor telefonice.
Imagine reprezentativă - Garda Forestieră Națională, Facebook