Săptămâna trecută un control inopinat al Poliției Române pe drumurile naționale a scos la iveală o breșă a sistemului de trasabilitate a lemnului – SUMAL. Mai exact este vorba despre posibilitatea încărcării în sistem a unor fotografii clonă din ecranele terminalelor mobile.
Vineri, 5 mai, polițiștii au descoperit în trafic un transport de rumeguș – 24 de tone – cu fotografii clonă încărcate în sistem. Din harta traseului încărcat pe https://inspectorulpadurii.ro/ reiese că materialele lemnoase proveneau din curtea fabricii Silvania Internațional, companie fondată de omul de afaceri Traian Iugan, iar destinația era fabrica din Sebeș a celor de la Kronospan.
În data de 5 mai, la ora 09.47/09.49 ansamblu auto (camion și remorcă) primesc cod unic pentru un transport de rumegus (24 mc) dintr-un depozit din localitatea Șanț. Destinația – Lunca Ilvei, acolo unde se află sediul firmei Silvania Internațional.
Una dintre fotografiile încărcate în SUMAL pentru acest transport arată cum o sursă de lumină (posibil soarele, sau blițul de la camera telefonului) se reflectă pe umbra celui care a realizat fotografia. Captura foto trezește suspiciuni. Ar fi pentru prima dată în istoria modernă când rumegușul capătă proprietăți de reflexie. Dilema acestui fenomen va fi însă rezolvată în datele introduse in SUMAL pentru următorul transport.
În aceeași zi, la ora 11.10/11.11 exact același ansamblu auto (camion și remorcă) primesc cod unic din curtea compania Silvania Internațional tot pentru un transport de rumegus și tot pentru 24 de metri cubi. Destinația din acte – firma Kronospan, din Sebeș.
Pe lângă fotografiile care suprind camionul și remorca din exterior, în SUMAL au fost încărcate și fotografii cu rumegușul. Alături de captura cu sursa de lumină și umbra (care apar în primul transport realizat cu o oră înainte), este încărcată o nouă imagine. Una în care este vizibil faptul că utilizatorul a făcut o fotografie la o altă fotografie de pe ecranul unui terminal. În colțul din dreapta jos este clar vizibil elementul grafic care însoțește opțiunea de ștergere a fotografiei dintr-o aplicație instalată pe un telefon sau tabletă.
Și astfel dilema reflexiei a fost soluționată. Șoferul de fapt nu a fotografiat încărcătura, dar o altă fotografie de pe ecranul unui aparat.
Faptul că s-au folosit fotografii clonă, reiese și din faptul că la o scurtă verificare în photoshop, capturile odată suprapuse sunt identice – este vorba despre cele în care e fotografiat rumegușul.
Camionul a plecat de la Lunca Ilvei dar a fost oprit de polițiștii care se aflau la un control de rutină. Aceștia au verificat documentele și datele introduse în SUMAL și au constatat fotografiile clonă.
L-am contactat telefonic pe Emil Iugan, fondatorul Silvania Internațional, firma care apar emitent in sistemul de trasabilitate. Acesta a recunoscut că au fost probleme cu acest transport, dar a susținut că firma sa nu a comis nicio greșeală.
„O fost un camion cu remorcă cu containere cu rumeguș rezultat din prelucrare de la noi și care s-a dus la Kronospan. Nu o fost poza conformă, o constatat ei (nr poliția), și o dat o sancțiune. Au cântărit, o verificat documentația. O fost o fotografie la fotografie, cam așa o fost. O fost șoferul, s-a grăbit pentru că o încărcat din două locuri. Un container dintr-un loc, unul dintr-altul și o făcut o poză dintr-un singur loc și poza nu o fost conformă. Asta o fost toată treaba. Șoferul o fost pe liber de firmă, că era obligația lui să facă poza. Atât știu”, a povestit omul de afaceri.
REPORTER – Știți că metoda asta de fotografie la fotografie este utilizată îndeosebi de cei care fac transporturi multiple?
EMIL IUGAN – Aici nu este cazul! Se fac transporturi multiple, care îngenuchează economia reală, de către cei din economia subterană .
Emil Iugan a adăugat că nu are de gând să conteste în instanță amenda primită și că pe viitor va lua măsuri ca niciun transport să nu mai plece din incinta fabricii din Lunca Ilvei până fotografiile nu sunt verificate și nu sunt conforme.
Ambele companii, implicate în transportul de rumeguș identificat de poliție, se regăsesc pe lista firmelor sancționate de Consiliul Concurenței în ancheta privind cartelizarea pieței lemnului.
Silva Logistic Services, care conform SUMAL a realizat transportul, a primit o amenda de peste 100.000 de euro. O amendă similară a primit și Silvania Internațional, compania de unde provenea rumegușul trimis la Kronospan.
Surse din cadrul Ministerului de Interne susțin că fotografierea unei alte fotografii din aplicațiile de smart mobile este o nouă tehnică utilizată de cei care efectuează transporturi multiple.
Practic firmele fac un transport și încarcă în SUMAL datele și fotografiile. După care mai efectuează alte curse utilizând fotografii clonă de la prima cursă. În felul acesta, la o verificare în SUMAL, camionul cu material lemnos apare ca fiind înregistrat în sistemul de trasabilitate și beneficiază de aparența de legalitate.
„SUMAL nu poate ține pasul cu inventivitatea hoților din România. Că ne place sau nu, acesta este adevărul. Am avea nevoie de un upgrade, care să nu permită încărcarea acestor clone și care să ofere alarme atunci când există astfel de tentative”, a explicat o sursă din Garda Forestieră Națională situația fotografiilor clonă.
Acest caz ne arata ca controlul asupra trasabilitatii lemnului prin intermediul sistemului SUMAL trebuie verificat in mod regulat, iar politia juca un rol foarte important in acest proces. Este important ca politistii sa stie sa utilizeze acest sistem si sa fie constienti de aceasta bresa, daca vrem ca fluxul de lemn sa fie controlat eficient.
Felicitari Politiei Romane care a reusit sa faca acest control si retinem ca sistemul SUMAL ramane un instrument esential in asigurarea trasabilitatii lemnului!