Mita de 300.000 de euro de la Suceava, o piesă într-un puzzle național

 

Firma din Suceava, cea despre care jurnaliștii Europa Libera susțin că se află în centrul dosarului DNA privind mita de 300.000 de euro cerută de un politist într-o ancheta privind lemn ilegal, are un trecut presărat cu amenzi.

În 2018 Saniral (alături de un alte două SRL-uri) este menționată în ancheta Consiliul Concurenței privind acțiunile anti-concurențiale de pe piața lemnului din România. Cele trei companii au fost amendate cu aproape 500.000 de euro. Motivul – trucarea de licitații de lemn fasonat derulate de Romsilva, prin Direcția Silvică Neamț.

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab

 

„Cu ocazia participării la procedura de valorificare a materialului lemnos fasonat menţionată anterior, întreprinderile Forestar SA, Nico-Paul SRL şi Saniral SRL au realizat o înţelegere anticoncurenţială şi/sau practică concertată de fixare a preţurilor prezentate în ofertele în plic închis”, au scris cei de la Consiliul Concurenței în raportul investigației privind piața lemnului, începută de autoritate încă din 2016.

Tot în 2018 firma s-a aflat și pe lista SRL-urilor unde polițiștii și procurorii DIICOT au efectuat percheziții și au ridicat documente. Este vorba despre dosarul instrumentat de DIICOT, unde investigatorii au descins și la fabricile Holzindustrie Schweighofer și la unele Direcții Silvice ale Romsilva.

La vremea respectivă procurorii DIICOT anunțau că – „în cauză există suspiciunea rezonabilă că începând cu anul  2011 şi până  în prezent, mai multe persoane au constituit un grup infracţional organizat,  membrii grupului acţionând în vederea deturnării licitaţiilor publice organizate la nivelul unor direcţii silvice pentru a-şi asigura volume suplimentare considerabile de masă lemoasă în vederea procesării, în fabrici specializate în tăierea şi rindeluirea lemnului”. După cinci ani de la descinderi și comunicatul de presă, nimeni nu știe ce s-a întâmplat și la ce stadiu se află dosarul DIICOT

De altfel documentele financiare arată că firma Saniral din Suceava s-a numărat printre partenerii austriecilor de la Schweighofer, dar și de la Egger. Acum două zile, Der Spiegel a publicat un articol intitulat Cum hoții de lemn distrug ultimele păduri primare din România (Wie Holzräuber die ältesten Wälder Europas zerstören).

Jurnaliștii au investigat modul în care se fac exploatările în ariile naturale din România și unde ajunge lemnul doborât. Una dintre firmele menționate în articol este chiar Saniral SRL, despre care investigatorii susțin că este responsabilă pentru o tăiere la ras în județul Suceava, de unde lemnul ar fi ajuns inclusiv la fabrica Egger din Rădăuți.

Un expert silvic român estimează valoarea de piață a lemnului de la această tăiere la ras la 300.000 de euro – în timp ce o posibilă penalizare pentru supraexploatarea zonei este de maxim 500 de euro. Merită riscul”, scriu jurnaliștii de la Der Speiegl.

Ultimul eveniment în care a fost implicată firma este destul de recent. Presa locală din Suceava a scris acum două săptămâni că un camion înmatriculat pe Saniral a fost depistat în trafic transportând bușteni fără niciun aviz. Încărcătura a fost confiscată de polițiști și predată Ocolului Silvic din Râșca.

În ultimii cinci ai Saniral a primit amenzi de aproape 70.000 de RON pentru probleme privind respectarea legslației silvice și legalitatea materialelor lemnoase trnsportate sau procesate. Pe lângă amenzi, investigatorii au mai confiscat peste 140 de metri cubi de lemn.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?