Scurta istorie de mobbing și bullying de care a fost acuzat directorul Mihăilescu

 

Leadership-ul Direcției Silvice Vâlcea, sub conducerea lui Gheorghe Mihăilescu, „este unul disfuncțional frizând elemente de psihopatologie managerială reflectate prin prezența fenomenelor de Mobbing, Bullying, Machiavelismul și Gaslight”. Aceasta este concluzia unui audit făcut recent la Direcția Silvică Vâlcea de o firmă specializată în expertiză și evaluare psihologică.

Dar, nu este pentru prima dată când Gheorghe Mihăilescu s-a aflat sub tirul acuzațiilor angajaților Romsilva care au denunțat un comportament abuziv al acestuia la locul de muncă.

În octombrie 2019, departamentul juridic al RNP Romsilva l-a acuzat pe acesta de mobbing și bullying. Mihăilescu a ocupat funcția de director general al Regiei Naționale a Pădurilor în perioada octombrie 2018 – ianuarie 2020, când a fost demis în urma unui control al Corpului de Control al Ministrului Mediului.

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab

 

„Domnule director general, vreme de un an de zile, de când ați preluat conducerea executivă a Regiei naționale a Pădurilor-Romsilva, ați demarat și persistați în acțiuni de discreditare, intimidare, umilire și discriminare a consilierilor juridici”. Așa începe adresa consilierilor juridici, înaintată lui Mihăilescu și Consiliului de Administrație al regiei.

Cinci pagini în care angajații își exprimau dezamăgirea și dezgustul față de o serie de acțiuni pe care le-ar fi întreprins fosta conducere în relația cu angajații departamentului juridic. Multe dintre paragrafe descriu același tipar de comportament menționat în auditul din 2022 al firmei de evaluare psihologică.

Cei patru semnatari ai adresei din 2019 au denunțat „acțiuni de bullying, mobbing ale conducerii Romsilva” și au folosit expresii de tipul „discriminare pe criterii de sex„, „atitudini de tipul <<divide et impera>>”, „umilirea la care suntem supuși zilnic de către dumneavoastră”.

„Vrem să muncim în liniște, fără hârțuire psihologică sistematică la locul de muncă, acțiuni repetate de umilire, intimidare, zvonuri discreditare și atacuri directe sau indirecte”, scrie ultimul paragraf al adresei.

Una dintre cele mai grave acuzații aduse fostului directorul Mihăilescu în această adresă are legătură însă cu dosarul retrocedării nelegale ale celor 43.000 de hectare din Județul Bacău.

Gheorghe Mihailescu era acuzat de întregul departament juridic al Regiei Padurilor că a retras în mod abuziv plângerea penală împotriva lui Gheorghe Stan, fost procuror DNA și actual judecător al Curții Constituționale a României, dupa ce acesta a retras nemotivat apelul declarat de DNA în dosarul celei mai penale retrocedari de padure din istoria Romsilva.

La vremea respectivă directorul Romsilva a reacționat la acuzațiile Departamentului Juridic, iar punctul său de vedere a fost publicat într-un articol Cronica Română.

Rise Project a scris un articol despre retragerea plângerii. Într-un răspuns dat reporterilor Rise, Gheorghe Mihăilescu a acreditat ideea că decizia lui de retragere a plângerii împotriva SIIJ ar fi fost determinată de amenințările voalate primite de el în timpul unei audieri din 2019.

”Am fost citat personal la acea secție de Investigație a Chestiunilor în Justiție. Mi s-a spus  <<Ai termen până săptămâna viitoare să te gândești de două ori dacă îți menții acuzațiile. Dacă ai dovezi!>> Și am zis că nu am eu, au cei de la serviciul juridic! Și, în asemenea situație mi-au zis – << Dacă nu, să știi că există și acuzație inversă.>> Și eu zic, care este aia? <<Acuzația inversă este despre abuz, pentru că ai făcut o plângere împotriva unuia pe care nu o poți dovedi. Și ar putea să spună și respectivul procuror… Deci, dacă nu te gândești, există și acuzație inversă.>> I-am spus că sunt inginer, nu avocat. Întotdeauna la asemenea chestiuni există amenințări”, a povestit Gheorghe Mihăilescu reporterilor Rise Project.

După câteva luni de la plângerea Departamentului Juridic, în februarie 2020, Mihăilescu a fost demis de Consiliul de Administrație al Romsilva, care printre altele confirma acuzațiile celor de la juridic. „Gheorghe Mihăilescu, fără nicio motivație …a retras plângerea penală … formulată într-o cauză ce avea ca obiect o suprafață de 43.227 de ha teren forestier. Retragerea plângerii a fost semnată de către directorul general Gheorghe Mihăilescu și consilierul juridic Roxana Mohorea, angajata Direcției Silvice Vrancea, fără a avea o împuternicire în acest sens.

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab

 

Cât privește acuzațiile de comportament abuziv denunțate de aceiași angajați ăn adresă, Consiliul de Administrație a susținut că Directorul General a încălcat Contractul de mandat prin crearea unei stări tensionate şi conflictuale.

„Consiliul de Administraţie concluzionează că prin toate acţiunile întreprinse împotriva salariaţilor, prin crearea artificială a unei situaţii tensionate, prin refuzul permanent de a colabora cu SJCA în vederea apărării intereselor Romsilva, prezentarea în consiliu a unor stări de fapt nereale ale Romsilva, directorul general Gheorghe Mihăilescu nu şi-a îndeplinit obiectul contractului de mandat şi, implicit, nici obiectul de activitate al Romsilva”, se arată în Hotărârea CA din februarie 2020.

 

 

 

 

Faci un comentariu sau dai un răspuns?