Direcția Silvică Vâlcea – bullying, machiavelism, anxietate și tratamente cu antidepresive

 

Leadership-ul Direcției Silvice Vâlcea, sub conducerea lui Gheorghe Mihăilescu, „este unul disfuncțional frizând elemente de psihopatologie managerială reflectate prin prezența fenomenelor de Mobbing, Bullying, Machiavelismul și Gaslight”.

Aceasta este concluzia unui audit făcut recent la Direcția Silvică Vâlcea de o firmă specializată în expertiză și evaluare psihologică.  Auditul, comandat de centrala Romsilva, vine după un lung șir de plângeri și sesizări trimise la București de angajați ai direcției care denunțau un comportament abuziv și pe alocuri nelegal al conducerii în relația cu subordonații.

Compania specializată în expertiză și evaluare psihologică a făcut o evaluare a stării morale și profesionale în cadrul echipei din Vâlcea și a identificat factorii care provoacă insatisfacție la locul de muncă.

Timp de trei zile (31.10.2022 – 02.11.2022) 18 angajați au fost intervievați și evaluați în legătură cu locul de muncă și relația cu echipa managerială.

La capitolul evaluarea echipei de conducere, majoritatea rezultatelor au fost negative, cu două treimi dintre angajați care au spus că nu văd în managementul direcției un exemplu de integritate demn de urmat și au observat o implicare scăzută a leadership-ului în ceea ce priveşte inovaţia şi schimbarea.

Cât privește evaluarea climatului la locul de muncă, majoritatea celor intervievați au susținut că este nesatisfăcător, cu doar 2 din 18 persoane  care au spus că atmosfera este excelentă.

Concluziile auditului firmei sunt însă dintre cele mai critice și oglindesc starea morală în care se află echipa de la Vâlcea.

Aproape jumătate dintre angajații direcției au atacuri de panică, urmează tratament medicamentos pentru anxietate și se confruntă cu depresii. Iar majoritatea angajaților arată cu degetul înspre fostul director general al Romsilva, actual director al Direcției Vâlcea, Gheorghe Mihăilescu.

„Leadership-ul este unul disfuncţional, frizând elemente de psihopatologie managerială reflectate prin prezenţa fenomenelor de Mobbing, Bullying, Machiavelism, Gaslight. … În Direcţia Silvică Vâlcea, fenomenul de bullying este angrenat de către Director, care este şi principalul „bully”, conform spuselor angajaţilor, prin modalitatea de a-i întoarce pe aceştia, unii împotriva celorlalţi, dezechilibrând astfel armonia ( deja periclitată) a climatului organizaţional.  Extrem de îngrijorător este faptul ca peste 40% dintre angajaţii intervievaţi sunt, în prezent, sub tratament medicamentos pentru anxietate, atacuri de panica, depresii, insomnii provocate, după cum declara aceştia, exclusiv de relaţia conflictuală cu Directorul Direcţiei”, se arată în concluziile raportului.

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab

 

Compania care a realizat auditul a venit cu trei variante de soluții pentru existența unui climat de muncă satisfăcător și pentru continuare activității direcției silvice. Două dintre variante presupun schimbarea conducerii DS Vâlcea și numirea unei echipe manageriale care „să se bucure de prestigiu în rândul organizației” .

Directorul DS Vâlcea, Gheorghe Mihăilescu, în cadrul unei ședințe de lucru

Auditul firmei de evaluare psihologică a venit după multiple sesizări privind derapajele din cadrul DS Vâlcea. Una dintre sesizările anonime au fost trimise în noiembrie anul trecut și la Parlamentul României, mai exact a fost înaintată biroului deputatului PNL Cristian Buican.

În scrisoare către Buican, angajații acuză conducerea direcției silvice de hărțuire, umilire și intimidare … și crearea unei stări conflictuale și tensionate în rândul colectivului.

Unele acuzații depășesc sfera conflictului de ordin moral și emoțional, directorul fiind acuzat și de trafic de influență și încălcarea legii și a procedurilor interne Romsilva.

„Desi Regia Națională a Pădurilor – Romsilva a fost sesizată de mai mulți salariați, în mai multe rânduri, în legătură cu acest abuz, nu a dispus până în prezent nicio verificare și nu a luat astfel nicio măsură”, este scris în scrisoarea anonimă trimisă la Parlament.

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab

 

La o lună de la scrisoarea trimisă deputatului PNL, o echipa de control s-a deplasat la DS Vâlcea și a verificat acuzațiile aduse echipei de management conduse de Gheorghe Mihăilescu. Pe 21 de pagini echipa de control a analizat informațiile incluse în plângerile angajaților. Majoritatea acuzațiilor au fost confirmate de echipa de control, care a și dispus sancționarea domnului ing. Gheorghe Mihăilescu , director al DS Vâlcea cu retrogradarea din functie, pe o durată de 60 de zile” .

Am solicitat directorului DS Vâlcea să comenteze acuzațiile care i se aduc de catre angajații din subordine și să explice dacă este de acord cu concluziile auditului firmei de expertiză și cu decizia de retrogradare. Într-un mesaj telefonic Gheorghe Mihăilescu a răspuns că este în concediu medical și că „fiind dosare pe rolul instanțelor de judecată, nu comentez!”

Din documentele oficiale ale Romsilva reiese că directorul Mihăilescu nu s-a prezentat în audierile Comisiei de Disciplină de la sediul central al Romsilva. Ultima convocare a fost săptămâna trecută, pe 8 februarie.

 

 

 

 

 

Un comentariu la „Direcția Silvică Vâlcea – bullying, machiavelism, anxietate și tratamente cu antidepresive”

Faci un comentariu sau dai un răspuns?