Comisia de Etica a TVR – Agenda industriei de prelucrare a lemnului a fost promovată de emisiunile difuzate de televiziunea publică

 

Comisia de etică a Televiziunii Române a publicat concluziile anchetei demarate în urma publicării investigației Rise Project, care a arătat cum televiziunea publică a promovat mai multe companii care procesează lemn și care au fost sancționate sau anchetate penal pentru comerț cu lemn ilegal.

Mai exact este vorba despre o serie de reportaje pe care TVR le-a difuzat anul trecut despre industria lemnului, unde rolul de moderator era asumat aproape în integralitate de Cătălin Tobescu, președintele Asociației Prolemn, unde printre fondatori se regăsesc o parte dintre companiile promovate în emisiune. Producția tv, intitulată – „Iubesc pădurea și sunt îndrăgostit de lemn” – a fost realizată de Răzvan Petrișor, jurnalist senior TVR și a fost inclusă în emisiunea „Descălecați în Carpați”.

Ancheta Rise Project a mai scos la iveala că în timp ce Răzvan Petrișor realiza materialele video, care ulterior au fost difuzate de TVR, soția lui primea bani, prin intermediul firmei Imediat Vision SRL, de la asociația Prolemn. Este vorba despre peste 65 de mii de lei, echivalentul a 13.000 de euro.

Publicarea concluziilor de Etică a TVR vin după aproape un an de la articolul Rise Project și aduc noi clarificări privind acest caz publicat de Rise Project.

Realizatorul TVR a ascuns de producători contractul semnat cu prolemn

Comisia a audiat cel puțin doi producători ai TVR, implicați în procesul editorial al emisiunii, dar și pe directorul programe al TVR 2. Cât privește realizatorul emisiunii, Răzvan Petrișor, din documente reiese că acesta nu a dorit să participe la ședințele comisiei.

În timpul audierilor unul dintre producători a susținut că Răzvan Petrișor  a ascuns cu bună știință contractul firmei soției sale cu asociația Prolemn și că, dacă ar fi știut despre această relație contractuală, nu ar fi acceptat introducerea în emisiune a rubricii despre lemn.

Producătorul a afirmat că „după apariţia investigaţiei Rise Project, jurnalistul a recunoscut existenţa contractului soţiei într-o discuţie cu conducerea TVR, dar a negat că acesta l-ar pune într-un posibil conflict de interese”.

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab

 

La fel de critic a fost și directorul de programe al TVR 2, Carla Tompea, care a explicat că nu a existat niciun parteneriat între Prolemn și televiziunea publică, așa cum au susținut cei de la asociația procesatorilor de lemn. Cât privește afirmațiile lui Răzvan Petrișor, că a realizat filmările în timpul concediului, Carla Tompea a susținut că „acestea se contrazic cu raportul de activitate al jurnalistului în care acesta susține că în perioada aprilie septembrie 2021 a filmat pentru realizarea a 12 ediții dintr-un nou sezon Descălecați în Carpați”.

De altfel Comisia de Etică a notat că imaginile pe care realizatorul pretinde că le-ar fi filmat exclusiv în concediul de odihnă au fost anterior cedate și publicate online pe canalele video ale asociației Prolemn. „Din coroborarea informațiilor rezultă că aproximativ 30 de episoade au fost filmate după 1 septembrie când jurnalistul își încetase concedul și își reluase teoretic activitatea la TVR”, se arată în raportul comisie de etică a TVR.

CAUZA PROLEMN promovată de emisiunile difuzate de tvr

Comisia de etică a televiziunii publice a analizat și modul în care emisiunea a fost construită din punct de vedere editorial, dar și influența Prolemn în mesajul transmis audienței. Membrii comisie au ajuns la concluzia că producția TVR „probează aderarea editorială la o acțiune sistemică de promovare”, iar „implicarea realizatorului TVR este evidentă prin întrebările și comentariile sale în sprijinul cauzei Prolemn”.

În multe dintre episoadele difuzate de TVR, președintele Prolemn și-a asumat rolul de moderator

Iar acest sprijin s-a manifestat și prin faptul că în emisiune au fost evitate opiniile critice privind activitatea de exploatare din pădurile României, în timp ce singurele comentarii acide vizează activiștii de mediu și presa, cărora le impută, fără probe, că au determinat creșterea birocrației în domeniu și au generat presiuni nejustificate la nivelul Uniunii Europene”.

În lipsa unor argumente concrete și evitând să prezinte cazuri punctuale ale pretinsei dezinformări, Răzvan Petrișor preferă să ia în derâdere mișcarea ecologistă, persiflând activiștii de mediu în absența oricărui reprezentant al acesteia„, raport CE a TVR.

Aceeași comisie de etică a atras atenția și asupra faptului că emisiunea a promovat mai multe companii care au fost sancționate sau anchetate penal pentru procesare lemn tăiat ilegal – printre ele s-au numărat Holzindustrie Schweighofer și companii din Bistrița, patronate de oamenii de afaceri Traian Larionesi (Frasinul) și, respectiv, Emil Iugan (MIS Grup).

De menționat că atât Holzindustrie Schweighofer, cât și Frasinul și Silvania Internațional au fost amendate de Consiliul Concurenței pentru implicarea în tranzacții ilegale la licitații de lemn.

„Cazurile evidențiate arată greșeala profesională a jurnalistului care a acceptat fără o minimă verificare recomandările interesate făcute de asociația Prolemn, expunându-se riscului compromiterii credibilității sale, a propriei emisiuni și a TVR ca difuzor. În lipsa propriei documentări şi a verificării de către jurnalist a corectitudinii informaţiilor primite, există posibilitatea ca şi alte informaţii/ date statistice contradictorii prezentate în emisiune fără indicarea sursei să fi fost preluate după ce au fost oferite selectiv de către Prolemn ca fiind convenabile
intereselor asociaţiei”,
se arată în raport.

Realizatorul TVR și eventuale tranzacții care au implicat firmei soției sale, în contextul producțiilor TVR, nu sunt pentru prima dată sub lupa celor de la TVR.

În 2011 Comisia de Etică a analizat rolul lui Răzvan Petrișor, alături de un alt angajat al TVR, într-un alt proiect editorial care implica Asociația Română a Băncilor.

La vremea respectivă concluziile comisiei de etică au fost că „echipa a antamat negocieri şi a avansat preţuri de cost fără acordul şi în absenţa unui reprezentant al unui departament specializat şi autorizat din TVR” și că „participarea dlui Răzvan Petrişor în calitate de prezentator al filerelor realizate de firma soţiei sale, filere care urmau a fi difuzate pe post, s-a făcut fără respectarea prevederii regulamentare care impune obţinerea prealabilă a acordului Comitetului Director (şi nu doar al Comisiei de Evaluare a Parteneriatelor Externe)”.

Rezultatele Comisie de Etică din martie 2011, publicate pe site-ul oficial al TVR
Rezultatele Comisiei de Etică din martie 2011, publicate pe site-ul oficial al TVR

Conform documentelor, în septembrie 2022 Comisia de Etică a înaintat concluziile anchetei Consiliului de Administrație ale TVR, cât și directorului general Cristian Turturică.

Solicitat să menționeze dacă și ce măsuri au fost luate în acest caz, biroul de presă al TVR s-a limitat în a răspunde că managementul televiziunii publice are în vedere recomandările comisie de etică, „urmând a face demersuri pentru remedierea eventualelor lacune din regulamentele și procedurile interne”.

Biroul de comunicare al TVR nu a explicat însă despre ce lacune este vorba și nici nu  dorit să pună la dispoziție raportul și concluziile Comisiei de Etică.

 

 

Un comentariu la „Comisia de Etica a TVR – Agenda industriei de prelucrare a lemnului a fost promovată de emisiunile difuzate de televiziunea publică”

  1. Cred că suntem cel mai idiot popor din univers.cum pot să cred altceva când noi plătim cu bani grei niște lichele ca să se …. pe noi?

Faci un comentariu sau dai un răspuns?