Proiectul de implementare al unui sistem video pentru a supraveghea mașinile care transportă lemn e blocat în birourile Ministerului Mediului.
Măsura implementării unui sistem de supraveghere în punctele „fierbinți” a fost o idee „aruncată” în spațiul public din 2020 și care, alături de programul la pădure, ar putea ține sub control fenomenul transporturilor ilegale.
Anul acesta Regia Națională a Pădurilor ROMSILVA a solicitat Direcțiilor Silvice din țară să vină cu propuneri pentru amplasarea unor sisteme video, care să ajute la identificare și prinderea hoților de lemn.
Solicitarea a venit imedat după ce mai multe camere instalate de DS Mureș au fost distruse de persoane necunoscute și la câteva zile de la publicarea raportului realizat de WWF privind importanța sistemelor video și corelarea lor cu SUMAL în lupta împotriva tăierilor ilegale.
În exclusivitate, puteți accesa mai jos harta cu locațiile propuse pentru instalarea camerelor de supraveghere in padurile administrate de ROMSILVA.
Conform documentelor din Regia Națională a Pădurilor, județele cu cele mai multe locații pentru amplasarea unor sisteme video sunt Caraș Severin (144), Prahova (57), Hunedoara (47) Bihor (38).
Nu toate Direcțiile Silvice din țară au trimis însă către ROMSILVA o listă de propuneri. Este vorba despre județele Bacău, Galați, Tulcea, Brăila, Călărași, Buzău, Satu Mare, Brașov.
Surse din ROMSILVA au susținut că reacția unor directori din aceste direcții a fost aproape similară vizavi de refuzul de a instala camere video – „de unde știți voi că se fură?„, sau „privații au mai multă pădure decât noi, statul, să instaleze ei!”
Un astfel de exemplu, unde răspunsul din teritoriu a fost negativ, este județul Bacău. La solicitarea Regiei Pădurilor de a veni cu propuneri de locații, conducerea de la Bacău ar fi susținut că „dacă voi ziceți că se fură, veniți cu exemple concrete și dacă tot insistați că se fură, de ce nu vă duceți la poliție?”
Bacăul se află de mult timp inclus pe lista județelor afectate de tăieri ilegale. WWF, în platforma lemncontrolat.ro, a inclus mari suprafețe de pădure în categoria nivel de risc semnificativ, când vine vorba despre fenomenul tăierilor ilegale.
De altfel județul Bacău a fost menționat inclusiv în rapoartele Curții de Conturi privind Situația patrimonială a fondului forestier 1990-2012. Pentru perioada 2005-2011 Bacău apare în top trei județe, după Suceava și Maramureș, unde au fost descoperite cele mai mari volume de lemn tăiat ilegal.
Județul din inima Moldovei a fost „fruntaș” în top județe afectate de tăieri ilegale într-un alt raport al Curții de Conturi –Performanța modului de administrare a fondului forestier național în perioada 2010 – 2013.
Sistemul de supraveghere ar trebui să funcționeze după principiul celui pentru rovinietă. Pe lângă aspectul de supraveghere video (care ar putea ajuta cu dovezi în cazul dosarelor penale) sistemul ar trebui să identifice camioanele încărcate cu lemn și să verifice transporturile într-un server care ar urma să fie conectat la SUMAL și care să dea alerte.
Poziționarea camerelor de luat vederi trebuie să fie aleasă în funcție de nivelul de criminalitate și risc, dar și de apropierea de zone unde există acoperire GSM și rețea de curent electric. În solicitările către ROMSLVA și Direcțiile Silvice din țară, ministerul mediului a atras atenția că localizarea sistemelor video nu trebuie să se limiteze doar la drumurile forestiere.
Direcțiile Silvice au trimis către ROMSILVA o listă cu aproape 620 de locații. Majoritatea au acces la sursa de internet mobil și se află în apropierea unei rețea de curent electric. Deși datele au ajuns la Miniserul Mediului, proiectul stagnează în birourile care se ocupă de digitalizarea în MMAP.