Noi detalii din istoria zbuciumată de la Săliște a noului director ROMSILVA

foto credit - FB Romsilva

 

Directorul general al Romsilva, Daniel Nicolaescu, a avut astăzi un nou termen în dosarul deschis de Obștea Săliște, care l-a acuzat de management defectuos și că ar fi folosit zeci de mii de lei fără o justificare legală. Daniel Nicolaescu a condus Ocolul Silvic Săliște din 2010 până în 2020.

Cererea de chemare în judecată aduce noi detalii privind motivul pentru care Obștea a decis să meargă în instanță. Pe lângă sumele de bani înregistrate în contabilitate drept cheltuieli cu deplasarea (peste 140.000 de lei), Nicolaescu este acuzat de președintele Obștii Săliște că a achiziționat mijloace fixe, care nu se regăsesc la sediul asociației, dar și că ar fi cumpărat cu zeci de mii de lei alte obiecte de inventar, a căror achiziție nu au nicio justificare.

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab

 

În chemarea în judecată este menționat că pentru anul 2019 valoarea mijloacelor fixe se ridică la 44.000 de lei. Este vorba despre mai multe telefoane Iphone, un aspirator și calculator performante, dar și un televizor Samsung. Președintele obștii a notat că acestea „nu se regăsesc la Ocolul Silvic, fiind lipsă în gestiune, neavând stabilite numere de inventor ce se impunea a fi alocate acestor bunuri„.

Dar acestea nu sunt singurele cheltuieli din 2019 denunțate de conducerea asociației de proprietari. Mijloacelor fixe li se adaugă obiecte de inventar în valoarea de 32.000 de RON, „bunuri fără absolut nicio o utilitate  economică în cadrul Ocolului silvic, achiziționate în mod total nelegal … de la diverse magazine care nu comercializează produse destinate domeniului silvic„. Dintre produsele listate se numără haine și încălțăminte de la Stefanel, Zara și Steilmann, produse de la Mobexpert și câteva televizoare Led Smart Samsung.

Lui Nicolaescu îi sunt imputate și alte sume de bani, cheltuite tot în cursul anului 2019. Este vorba despre 4.900 lei cheltuieli protocol „cheltuieli care nu se pot încadra în această categorie, constând în jocuri pentru copii, haine pentru copii, rochii femei, parfumuri și diverse produse alimentare„. Și alți peste 17.000 de lei pentru întreținerea autoturismului personal, o Honda.

În cursul anului 2020, în perioada 01.01 .2020 – 30.06.2020 au fost făcute diverse cheltuieli cu achiziții în sumă de 11.055 lei, achiziții care nu se regăsesc înregistrate în evidențele contabile, nu au o bază legală, vinovăția efectuării acestora aparținând șefului de ocol. SursăChemare în Judecată, Obștea Săliște

În replică la chemarea în judecată, avocații lui Nicolaescu Daniel au solicitat judecătorilor să respingă acțiunea în instanță, motivând că acesta nu a fost angajat al Obștii Săliște, dar al Ocolului Silvic Săliște, „ca urmare subsemnatul nu am nicio răspundere față de reclamantă cu care nu am încheiat niciun contract de muncă al cărui patrimoniu nu l-am gestionat, deci nici nu l-am păgubit„, se arată în întâmpinarea în care niciun paragraf nu contestă achiziția produselor enumerate de Obște în chemarea în judecată.

Judecătorii Tribunalului au respins solicitarea avocaților lui Nicolaescu și a repus cauza pe rol.

profesionalism, transparență, eficacitate și eficiență

În viziunea directorului general, Daniel Nicolaescu, Regia Națională a Pădurilor – Romsilva, ca instituție care asigură gospodărirea pădurilor proprietatea publică a statului, trebuie să fie un exemplu de urmat, un model de profesionalism, implicare socială, eficiență și eficacitate„, este scris pe site-ul oficial al Romsilva, acolo unde Nicolaescu a anunțat obiectivele mandatului său în Romsilva. Cuvintele cheie sunt profesionalism, transparență, eficacitate și eficiență.

Modul în care au fost cheltuite sume mari de bani nu sunt singurele probleme de la Ocolul Silvic Săliște. Dosarele în instanță arată că ocolul nu a respectat nici deciziile Gărzii Forestiere și a continuat exploatarea unor păduri deși nu aveau dreptul să o facă.

În 2017 Garda Forestieră Vâlcea a suspendat serviciul silvic pentru aproape 7000 de hectare. Decizia a avut la bază o hotărâre a Comisiei Județene pentru Stabilirea Drepturilor de proprietate Privată Vâlcea.

„Prin suspendare serviciului silvic, autorizațiile de exploatare emise anterior vor fi  retrase de către emitentul autorizației care va dispune imediat oprirea doborârii arborilor”, este scris în decizia semnată de inspectorul șef al Gărzii Forestiere Vâlcea.

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab

 

Ulterior Ocolul Silvic a fost amendat de Garda Forestieră Vâlcea pentru că nu a respectat decizia și a continuat exploatările, deși a fost notificat cu privire la sistarea oricăror tăieri. Ocolul a atacat decizia și a solicitat anularea procesului verbal, dar a pierdut în instanță, magistrații judecătoriei Brezoi susținând că amenda este întemeiată.

„Instanţa reţine că fapta petentei (OS Săliște) este una omisivă continuă. Prin nerespectarea Deciziei nr. 58 din 28.03.2017, tocmai prin rămânerea în pasivitate, se prestează necorespunzător serviciul public. În considerarea tuturor celor expuse în cele ce preced instanţa constată că, fapta reţinută în sarcina petentei este contravenţie, că procesul verbal atacat este temeinic şi legal, motiv pentru care urmează să respingă plângerea contravenţională ca nefondată. În ceea ce priveşte cererea de înlocuire a sancţiunii amenzii cu avertismentul, formulată de petentă, instanţa urmează să o respingă.”

 

 

Faci un comentariu sau dai un răspuns?