Despre onestitate în afacerile cu Schweighofer

 

Compania Holzindustrie Schweighofer și-a anunțat recent partenerii că a făcut un update la Codul de Conduită, despre care compania susține că este „unul dintre documentele fundamentale ale companiei (…) care prevede standarde clare de conduită care trebuie respectate de către toți angajații noștri„.

Există însă unele paragrafe care se poziționează într-un conflict abrupt față de acuzațiile aduse companiei în ultimii ani și care contravin chiar principiilor promovate de HS în acest document.

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab

 

O scurtă analiză a cerințelor incluse în primul articol, intitulat „O conduită în afaceri corectă”, evidențiază că Schweighofer a fost acuzată de autorități  de exact aceleași practici pe care compania le solicită partenerilor să nu le comită.

COD DE CONDUITĂ HS

Solicităm partenerilor noștri de afaceri să își desfășoare întotdeauna activitatea într-o manieră etică și să acționeze cu integritate. Solicităm partenerilor noștri de afaceri să nu exercite sau să tolereze nicio formă de corupție sau spălare de bani, să nu ofere sau să accepte mită sau alte stimulente ilegale funcționarilor sau partenerilor lor de afaceri.

Schweighofer este investigată de DIICOT tocmai pentru astfel de practici. În mai 2018, când mai multe puncte de lucru au fost percheziționate de procurori, parchetul a anunțatcă există suspiciunea rezonabilă că mai multe persoane au constituit un grup infracţional organizat (…) pentru a-şi asigura volume suplimentare considerabile de masă lemoasă în vederea procesării, în fabrici specializate în tăierea şi rindeluirea lemnului.

Aceleași acuzații au fost enumerate și-n actul de control din 2015 al Gărzii Forestiere Cluj, atunci când inspectorii au descoperit zeci de mii de metri cubi fără documente legale la fabrica de la Sebeș. Controlul fusese făcut la comanda Ministrului Mediului de la acea vreme, Grațiela Gavrilescu.

În actul de constatare echipa de investigații a susținut că „există suspiciunea întemeiată că s-au creat filiere care să dea o aparență de legalitate asigurării de material lemnos fără proveniență legală. Din aceste filiere fac parte: personal silvic de la unele structuri silvice autorizate (…) unele societăți comerciale (…) unii reprezentanți din teritoriu ai HSR Sebeș.”

COD DE CONDUITĂ HS

Solicităm furnizorilor noștri și altor parteneri de afaceri să acționeze în deplină conformitate cu legile în vigoare privind concurența și să nu se angajeze în acorduri anticoncurențiale sau comportamente abuzive care îi afectează pe furnizori, partenerii de afaceri sau clienților lor.”

Un an a trecut de când Consiliul Concurentei a definitivat una dintre cele mai complexe investigații pe lemn, în care au fost verificate 31 de companii. Echipa de investigatori a analizat tranzacțiile cu lemn din perioada 2011 – 2016. Schweighofer a fost sancționată cu o amenda istorica – peste 10 milioane de euro.

Cei de la Consiliul Concurenței au susținut că HS și celelalte companii au încălcat flagrant principiul concurenței și au făcut schimb de informații comerciale sensibile. Mai mult decât atât, firmele ar fi creionat și o strategie comercială de participare la anumite licitații de lemn. În acest fel companiile au eliminat concurența dintre ele și au obținut cele mai mici prețuri la licitațiile de lemn în dauna statului.

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab

 

COD DE CONDUITĂ HS

Solicităm partenerilor noștri să respecte cu strictețe toate măsurile restrictive (care privesc sancțiunile) impuse de Uniunea Europeana sau de Organizația Națiunilor Unite asupra companiilor, grupurilor, organizațiilor sau persoanelor individuale.”

În decembrie 2020 Schweighofer a anunțat că investește peste 80 de milioane de euro într-o nouă fabrică localizată în Svisloch, Belarus, ultima dictatură din Europa.

Țara se află pe lista statelor sancționate în repetate rânduri de Uniunea Europeană, mai ales pentru implicarea în războiul Rusiei împotriva Ucrainei.

În august 2020 străzile capitalei Minsk erau scena unor violențe de nedescris din partea regimului Lukashenko împotriva celor care protestau pentru alegeri libere.

La doar câteva luni de la violențele din stradă, în decembrie 2020, presa din Belarus publica un articol în care Jurgen Bergner, unul dintre oficialii HS, apare cu următorul citat “Belarus este o țară atractivă din punct de vedere economic și are o locație bună și forță de muncă”.

Fabrica era programată să-și înceapă activitatea la începutul acestui an, dar în contextul agresiunii Rusiei asupra Ucrainei, Schweighofer a redus activitățile de construcție și a decis stoparea tuturor lucrărilor. Surse din companie susțin că luna aceasta va exista o evaluare în urma căriea managementul companiei va lua o decizie cu privire la finalizarea sau nu a acestei investiții.

Într-un final documentul HS se termină într-o notă pozitivă, managementul companiei insistând că respectarea principiilor enumerate în Codul de Conduită „reprezintă o componentă importantă a selecției și evaluării partenerilor noștri de afaceri”.

 

Un comentariu la „Despre onestitate în afacerile cu Schweighofer”

Faci un comentariu sau dai un răspuns?