Ministerul Agriculturii vrea să pună toporul pe pășunile împădurite

 

Ministrul Agriculturii, Petre Daea, a trimis luna trecută Ministerului Mediului o adresă prin care solicita clarificări cu privire la pășunile împădurite, care ar fi fost incluse în fondul forestier fără un acord prealabil al proprietarilor. Surse din Ministerul Agriculturii susțin că au existat discuții în care s-a luat în calcul inclusiv defrișarea pășunilor împădurite pentru a readuce terenul la starea inițială.

În adresa semnată de Petre Daea și înaintată ministrul Tanczos Barna se menționează că lipsa activităților agricole a determinat ca multe pășuni să fie “invadate de vegetație lemnoasă”, motiv pentru care proprietarii nu ar mai fi fost eligibili pentru plățile directe și subvențiile de la APIA (Agenția pentru Plăți și Investiții în Agricultură).

În aceste condiții, din suprafața totală de pajiști de 4,5 milioane de hectare  (suprafață pe care România s-a obligat să o mențină după aderarea la Uniunea Europeană) în prezent ar fi declarată doar jumătate – 2,4 milioane de hectare.

Voalat, ministrul Daea îi acuză pe cei de la mediu că ar fi inclus abuziv în fondul forestier pășuni împădurite.

De asemenea facem mențiunea că, din informațiile pe care le deținem, o suprafață mare de pajiști, datorită împăduririi, sau a lipsei oricărei susțineri financiare pentru acestea, a fost trecută în fondul silvic de către organele silvice, fără acceptul proprietarilor, în unele cazuri”.

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab

 

Ministrul Daea susține că includerea pășunilor în fondul forestier este întărită de informațiile culese din Recensământul General Agricol aferent anului 2020. Conform adresei Ministerului Agriculturii, în august 2020 suprafața de pășuni și fânețe din România s-ar fi redus cu 800 de mii de hectare, de la 4,5 milioane la 3,7 milioane.

Paradoxal, în condițiile în care de la Bruxelles mesajul a fost că modificările climatice pot fi combătute prin creșterea suprafețelor împădurite, România riscă să intre într-o nouă procedură de infringement, pentru că nu a păstrat suprafața pășunilor intactă.

Țara noastră este deja în pragul unei proceduri de infringement. La 12 februarie 2020, Comisia Europeană a trimis o scrisoare de punere în întârziere. Câteva luni mai târziu, în iulie 2020, cei de la Bruxelles au solicitat din nou României să ia măsurile necesare pentru a lupta împotriva tăierilor ilegale și pentru a proteja şi gestiona judicios siturile Natura 2000

Adresa semnată de Petre Daea vine în contextul în care, în februarie 2022 Federația Proprietarilor de Păduri și Pășuni a protestat în fața Ministerului Agriculturii și a acuzat autoritățile din România că subfinanțează domeniul în Planul Național Strategic 2023-2027 și nu încurajează creșterea suprafeței împădurite.

Într-un comunicat de presă din februarie, federația Nostra Silva susținea că “este absurd să cheltuim prin PNRR 11.000 euro/ha pentru a crea un hectar pădure din plantaţii şi concomitent prin Planul Naţional Strategic să plătim subvenţii pentru fermieri pentru a curăţa păşunile de vegetaţia forestieră care se instalează natural, în condițiile în care România are peste 500.000 de hectare de păşuni împădurite”.

Conform adresei oficiale, ministrul agriculturii Petre Daea a solicitat o întâlnire la sediul Ministerului Agriculturii, unde specialiștii MMAP și MADR să discute modalitățile prin care suprafețele de teren împădurite, care au avut categoria de folosință pajiști permanente, să fie readuse la categoria inițială.

Ședința din 19 iulie s-a terminat fără nicio concluzie. Surse din Ministerul Agriculturii susțin că, neoficial, direcția înspre care se îndreaptă agricultura este aceea de a extrage toți arborii instalați pe pășuni.

Rămâne de văzut ce oficial de stat de la noi va avea curajul să-și asume rolul de lider, să meargă la Bruxelles, să negocieze și să obțină o derogare pentru menținerea pădurilor pe vechile pășuni.

În caz contrar, mă tem că România va fi singura țară din UE care-și va tăia și incendia vegetația, numai și pentru că unii poartă ochelari de cal.

 

 

 

 

 

2 comentarii la „Ministerul Agriculturii vrea să pună toporul pe pășunile împădurite”

  1. Terenurile trebuie sa-si păstreze destinația din acte. Nu putem sa lăsăm sa se instaleze pădure peste tot pentru ca asa vor unii și alții. Cine vrea pădure sa-si facă pe terenul lui sau sa caute sa stopeze defrișările ilegale! Punct!

    1. Spunea ceva autorul despre „ochelarii de cal”. „Sa se instaleze padure peste tot”, spui dumneata, intr-o totala confuzie. Cum te-ai simtit in ultimii ani, vara? Din ce in ce mai bine, nu? Din ce in ce mai mult aer conditionat parca, nu? Din ce in ce mai multe incendii de padure, de pajisti, de miristi, de culturi, nu? Stii de ce? Pt ca exista foarte multi alti indivizi asa ca tine in lume, cu ochelari de cal, care se declara dusmani inversunati impotriva padurilor, impotriva copacilor si au nevoie de cat mai mult teren agricol pt ca nu cumva sa crape de foame. Iar solurile saracesc si nu mai sunt in stare sa sunstina niciun fel de vegetatie pana la urma. Pt ca totul are o limita in natura, care se razbuna pana la urma. Si probabil ca tu nu ai copii sau nu vei avea nepoti sau stranepoti care sa „beneficieze” de ochelarii vostri de cal.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?