Cum a scapat candidatul PSD la primaria Ghimeș de dosar penal pentru lemn transportat fără documente

Procurorii din Moinești au clasat dosarul privind camionul de lemn fără documente condus în februarie de Oltyan Karoly Iozsef, consilier local la Ghimeș Făget și candidatul PSD la ultimele alegeri locale din 2020.

Magistrați au  motivat că mașina transporta doar 9.8 metri cubi, deci nu se încadrează la infracțiune. Codul Silvic spune că orice transport ilegal de lemn, care depășește 10 mc, constituie infracțiune și se sancționează cu amendă sau cu închisoare de la 6 luni la un an, cu confiscarea materialelor lemnoase care fac obiectul transportului, urmând ca și mijloacele de transport să fie confiscate.

Oltyan a fost surprins în februarie că transporta cu una dintre mașinile firmei sale o cantitate mare de lemn. Camerele video instalate de ocolul Silvic din Ghimeș au suprins camionul care era încărcat cu dulapi/cherestea fără să dețină cod unic și aviz în Sistemul de Urmărire al Materialului Lemnos (SUMAL).

Citește articolul aici.

Ocolul Silvic Ghimeș a făcut o plângere penală pentru transport ilegal, susținând că mașina transporta “cherestea, cu un volum mai mare de 10 m3, fără documentaţie specifică de transport – aviz de însoţire – care să certifice provenienţa materialului lemnos, astfel cum a rezultat din interogarea aplicaţiei SUMAL”.

După o lună de anchetă polițiștii au concluzionat că mașina condusă de consilierul local a transportat 9.89 mc de lemn, sub pragul de 10 mc impus de Codul Silvic pentru ca fapta să fie infracțiune. Mai exact este vorba despre 9,8952 metri cubi, după cum se arată într-un răspuns oficial al Parchetul de pe lângă Judecătoria Moinești care a decis clasarea dosarului.

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab

 

Din documentele anchetei reiese că volumul de lemn – 9.8 mc – a fost avansat chiar de către Oltyan în timpul audierilor. Asta deși același Oltyan susținea în februarie că transporta 6 metri cubi fără aviz.

Eu am o cabană turistică și acolo am avut niște material, niște dulapuri. În jur de vreo șase metri cubi. Am vrut să construiesc o șură. Eu am fost cu mașina, toată ziua am încarcat cu mâna și seara pe la 8 am coborât. Știu că trebuia să pun în SUMAL, dar acum, mno … am greșit” , a susținut inițial consilierul.

Actele procurorilor nu conțin nicio informație care să clarifice dacă polițiștii de caz au utilizat imaginile video de pe camere de supraveghere pentru a face propriile măsurători, sau dacă au apelat la expertiza unor specialiști din Garda Forestieră pentru a estima volumul de lemn transportat de mașina condusă de Oltyan. Mai exact referatul de clasare al polițiștilor nu clarifică dacă volumul de 9,8 mc este cel indicat de Oltyan, sau este o estimare făcută în baza unor calcule ale investigatorilor.

În plângerea penală cei de la Ocolul Silvic Ghimeș (care au instalat sistemul de supraveghere video) au susținut că lemnul încărcat în camionul lui Oltyan are un volum între 13 și 15 metri. Confom actelor din anchetă estimarea lor s-a bazat pe următoarele date – 4 m (lungime) X 2.2 m (înălțimea răcoanțelor – barele din metal care împiedică buștenii să cadă în lateral) X 2.3 (lățimea platformei camionului) X 0.7 (spațiul liber care ar exista între piesele din lemn).

Istoricul SUMAL al transporturilor acestui camion arată că mașina a fost încărcată cu lemn care depășește cu mult 10 mc.

 

Am pus la dispoziția unor surse, care se ocupă de controlul materialului lemnos și SUMAL, fotografia camionului încărcat așa cum apare pe camerele de supraveghere de la Ghimeș. Le-am solicitat o estimare privind volumul, iar răspunsurile lor s-au încadrat în limitele sugerate de cei de la Ocolul Ghimeș în plângerea penală – transportul are un volum între între 12 și 14 metri cubi.

Din imagine e aproape imposibil ca volumul acela să nu depășească 10 mc. Pentru a ajunge la volumul 9.8, cei care au estimat cred că au fost reținuți în estimări și au aplicat o formulă cu dimensiuni reduse. Posibil să fi spus că lemnul are o lungime de 3 m, au pus niște goluri mari de 0.8 și au estimat că înălțimea și lățimea sunt de 2 metri. Așadar 3 x 0.8 x 2 x 2 avem un cubaj estimat de 9.6. Aproape de cel al anchetatorilor. Dar din imagini se vede că înalțimea stivei de lemn este mai mare decât lățimea pe platformă”, au explicat sursele.

Camionul deținut de firma lui Oltyan este un model Mercedes Actros, tip 932.18. Un model asemănător este la vânzare în Olanda, iar anunțul vânzătorului deține detaliile tehnice – mașina are o lățime de 2.5 m, o înălțime de 3.5 și o lungime de 7.5 metri.

Numai lățimea indicată în anunț dacă este utilizată într-o formulă empirică depășește volumul estimat de polițiști. Cu  lemnul estimat la 3 metri lungime, o înălțime de 2 metri, golurile de 0.8 și o lățime pe platformă de 2.1 (mai mică decât detaliul tehnic din anunț cu 0.4) volumul estimat este de 10.56 mc.

Într-un final – firma lui Oltyan s-a ales doar cu o amendă contravențională și confiscarea unei cantități de lemn. Așadar, camionul e în continuare „în câmpul muncii”. Conform SUMAL, ultimul transport de buștean cu aviz a fost în 21 iunie 2022 – 14 mc de molid – lemn rotund.

 

 

 

 

Faci un comentariu sau dai un răspuns?