Televiziunea publică, greenwashing pentru companiile acuzate de practici anticoncurențiale și procesare de lemn ilegal

Emisiunea aceasta să știți că nu o fac după cum mă taie pe mine capul. Am de partea mea cei mai buni specialiști în silvicultură și în industria lemnului. Credeți-i mai degrabă pe ei, eu sunt doar un intermediar între adevăr și publicul televiziunii publice care trebuie să fie cel mai informat dintre toate.

Cu acest text începe reporterul TVR2 unul dintre episoadele campaniei dedicate industriei lemnului din România și difuzate de postul public de televiziune sămbătă după-amiază. 

10 minute de emisie în care reprezentanții firmelor de prelucrare și procesare își fac reclamă și discută despre modelul de success. Unul despre care susțin că sprijină comunitățile cu sute de angajați și eficientizează utilizarea lemnului.

Din imagini reiese că rolul de moderator este asumat de multe ori de președintele Prolemn, Cătălin Tobescu, care apare alături de intervievați discutând despre chestiuni tehnice și plus valoarea pe care firmele respective o aduc în economie. Nicio întrebare însă despre trecutul tumultuos, acuzele privind procesarea de lemn tăiat ilegal, sancțiunile primite de companii în urma investigațiilor autoritățiilor de stat.

Prima companie care apare într-unul dintre episoadele difuzate de TVR 2 este HS BACO Panels – una dintre cele șase unități de producție ale grupului Holzindustrie Schweighofer.

Austriecii sunt investigați de procurorii de la DICCOT pentru tranzacții de lemn ilegal, iar controalele realizate în 2018 de Ministerul Apelor și Pădurilor au susținut că în jurul fabricii de la Sebeș exista un grup organizat.

Din cazurile prezentate rezultă suspiciunea că personalul silvic de la unele structuri silvice autorizate, unii reprezentanții ai HSR Sebeș din teritoriu și unele societăți comerciale care prestează servicii de exploatare sau furnizează material lemnos HSR Sebeș, pun la dispoziția acestei societăți material lemnos fără proveniență legală, pe o filieră care să dea o aparență de legalitate la punerea în valoare a masei lemnoase.

SURSA – Raport Ministerul Mediului Apelor și Pădurilor 2015

Anul trecut Schweighofer (redenumit HS Timer Production) a primit o amendă istorică de la Consiliul Concurenței – peste 10 milioane de euro – într-o investigație care a urmărit devoalarea înțelegerilor ilegale în derularea de licitații de masa lemnoasă.

De altfel companiei i-au fost confiscate mai multe garnituri de tren încărcate cu lemn, pe motiv că nu dețineau documente legale.

Am scris despre asta aici  și aici

Parteneriatul cu TVR care există, dar lipsește cu desăvârșire

Cu doar câteva luni înainte ca postul de televiziune să publice primul episod al seriei de reportaje, asociația PROLEMN lansa o campanie video de PR care poartă exact același nume ca și serialul TVR 2 – Iubesc pădurea și sunt îndrăgostit de lemn. De altfel majoritatea personajelor intervievate, care apar în seria online a Prolemn, sunt preluate mai apoi de rubrica difuzată de TVR.

Maratonul video al asociației în online are peste 80 de episoade, iar pe site-ul oficial Prolemn și-a asumat inclusiv rolul privind realizarea materialelor difuzate de Televiziunea Publică – “în această toamnă vom demara emisiunile TV realizate cu sprijinul lui Răzvan Petrișor” scrie pe site-ul oficial al asociației.

Într-o postare din iunie 2021, pe paginile oficiale de Facebook și Youtube, Prolemn anunța că are un parteneriat/proiect media cu Televiziunea Română pentru “video-pledoaria pentru păduri sănătoase”.

Doar că televiziunea publică a negat orice parteneriat cu asociația condusă de Cătălin Tobescu. Într-un răspuns oficial TVR a susținut că “între Serviciul Român de Televiziune și Asociația Prolemn nu există niciun acord/parteneriat semnat semnat”.

 

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab

Episodul pilot și dosarul în instanță pentru tăieri ilegale

Utilizarea lemnului tăiat legal – acesta este principiul care stă la baza realizării serialului TVR a susținut realizatorul emisiunii, Răzvan Petrișor. Într-un punct de vedere transmis TVR acesta a susținut că emisiunea a avut la bază conceptul de promovare a creșterii suprafeței împădurite a României “dar și de a explica că pădurea are o a doua funcție, cerută de societate, anume asigurarea masei lemnoase pentru industriașii care lucrează cu materie primă recoltată legal. (…) Pentru că nu toți care lucrează în industria lemnului sunt mafioți. Dimpotrivă”, a susținut realizatorul în mesajul scris către conducerea TVR.

Lemnul recoltat legal a fost și motto-ul episodului pilot al serialului TVR 2, lansat pe 6 noiembrie 2021. Toate companiile prezentate în materialul video au fost din județul Bistrița Năsăud. Primul „personaj” vizitat de echipa de televiziune a fost Ocolul Silvic Romuli, despre care realizatorul TVR spune că “este fără tăgadă exemplu de bune practici în gospodărirea pădurii”.

Reportajul TVR nu face însă nicio mențiune că exact în aceeași perioadă în care s-au realizat interviurile, Ocolul Silvic se judeca cu Poliția Română într-un caz de lemn ilegal. Oficialii de la Romuli au contestat confiscarea a 42 de metri cubi de lemn care au fost găsiți într-unul din depozite și despre care polițiștii au susținut că nu au documente legale. 

Pe 25 noiembrie, după trei săptămâni de la difuzarea episodului pilot, magistrații Judecătoriei din Năsăud au confirmat investigația IGPRinstanţa reţine că sancţiunea contravenţională  este proporţională cu gradul de pericol social al faptei săvârşite”. Decizia nu este definitivă, procesul fiind acum în faza de apel.

Patru luni mai târziu Ocolul Silvic Romuli apare menționat într-un nou dosar pentru lemn tăiat ilegal. Inspectorii Gărzii Forestiere Cluj au descoperit că 19 arbori au fost scoși din rădăcini cu un utilaj și tăiați, iar ocolul Silvic a încercat să ascundă ilegalitatea spunând că sunt produse accidentale invocând calamitățile naturale. Fotografii cu urmele cablurilor metalice cu care au fost trași de utilaje au fost postate de Garda Forestieră într-un comunicat de presă.   

Aflați în control inspectorii Gărzii Forestiere Cluj au descoperit “că sub denumirea de <<produse accidentale>> au fost puși în valoare un număr de 19 arbori, care în realitate au fost dezrădăcinați cu ajutorul unui utilaj și nu proveneau din doborâturi de vânt sau alte fenomene naturale, prezentând urme de cabluri pe trunchiurile arborilor, conform foto atașate”, se arată într-un comunicat de presă, însoțit de fotografiile cu arborii puși la pământ – 

După Ocolul Silvic Romuli, în reportajul TVR 2, au urmat interviuri cu reprezentanții a două dintre cele mai puternice grupuri de firme din Bistrița, ridicate de oamenii de afaceri Traian Larionesi (Frasinul) și Emil Iugan (MIS Grup). 

Traian Larionesi a fost unul dintre cei mai importanți parteneri ai austriecilor de la Holzindustrie prin firma Frasinul. Rise Project a scris despre asta aici.

De altfel, compania lui Larionesi a fost amendată anul trecut de Consiliul Concurenței cu 600.000 de euro pentru implicarea în tranzacții ilegale la licitații. 

Emil Iugan este fondatorul grupului de firme MIS Grup. Una dintre companiile familiei, Silvania International, a fost și ea amendată cu aproape 100.000 de euro în același dosar al Consiliului Concurenței, alături de Frasinul și Schweighofer.

Au fost încălcate regulile de concurență prin realizarea unor înțelegeri și/sau practici concertate pentru împărțirea loturilor/partizilor de masă lemnoasă, în funcţie de interes. (…) În acest fel, companiile eliminau concurența dintre ele în cadrul licitațiilor pentru a adjudeca masa lemnoasă la cel mai mic preț posibil, de cele mai multe ori, în detrimentul statului care încasa mai puțini bani.

Sursa – Raportul Consiliului Concurenței.

O parte dintre companii și-au recunoscut faptele în fața Consiliului Concurenței și au beneficiat de o reducere a penalităților în cadrul investigației. De menționat că atât Silvania Internațional, cât și Holzindustrie Schweighofer se numără printre membrii fondatori ai asociației Prolemn.

Cine a achitat nota de plată și un posibil conflict de interese

Am solicitat TVR să precizeze dacă rubrica tv dedicată industriei lemnului a fost sponsorizată de Prolemn. Nu am primit niciun răspuns.

Într-un punct de vedere trimis SRTv, realizatorul Răzvan Petrișor a susținut că emisiunea nu a avut un buget alocat de televiziunea publică, că filmările au fost realizate în timpul său liber și că a apelat la sprijinul Prolemn pentru susținere.

Mi-au spus că mă pot ajuta și cu ilustraţie proprie. Am convenit verbal, prin gentlemen agreement, să mă ajute cu documentarea, cu ilustraţie, cu identificarea unor silvicultori de la stat și de la ocoale private, cu industriași și mobiliști care folosesc doar lemn recoltat legal și care respectă toată legislația națională și internațională în domeniu, neavând niciodată vreun conflict cu legea în acest sens. PROLEMN nu a intervenit sub niciun aspect în conceptul editorial al rubricii, ea fiind strict un demers jurnalistic personal, ca Jurnalist senior TVR”, a scris realizatorul în răspunsul către administrația televiziunii publice.

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab

 

Majoritatea episoadelor difuzate de TVR 2 îl arată pe președintele Prolemn în rolul de moderator. El este cel care interacționează cu personajele, trasează direcțiile discuției, adresează întrebări oamenilor de afaceri sau angajaților din firmele vizitate sau oficialilor din Ministerul Mediului Apelor și Pădurilor.

De altfel Prolemn și-a asumat în comunicarea publică rolul activ în realizarea seriei difuzate de TVR. Contactat telefonic președintele asociației, Cătălin Tobescu, a confirmat că a călătorit cu angajatul TVR și i-a facilitat accesul la firme din industria de procesare. 

Seria pe care o documentăm alături de jurnalistul Razvan Petrisor și Descălecaţi în Carpaţi continuă filmările în țară – de-a lungul și de-a latul, de la nord la sud și de la vest la est”, apare scris într-o postare a Prolemn pe contul oficial de Facebook.

Parteneriatul cu Televiziunea Publică apare menționat și într-un document intern al asociației obținut de reporterii Rise Project. Documentul este intitulat – Plan media extins, iar din metadatele fișierului word reiese că documentul a fost creat în februarie 2021 și îl are autor pe Cătălin Tobescu, președintele Prolemn.

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab

 

Documentul prezintă strategia internă a asociației pentru a promova industria printr-o “campanie media de informare intensivă și extinsă, pe principiul <<picăturii chinezești>> (…) campania de comunicare trebuie să fie una proactiva, ea să impună tema, nu una reactivă, de retur, defensivă, justificativă”, apare scris în document.  

Cât privește costurile de realizare și mediile de difuzare, strategia include trei posturi de televiziune – TVR, B1Tv și Realitatea. Din cifrele estimate, TVR prezintă costurile cele mai reduse – 4000 de euro plus TVA fără cheltuieli de producție. 

Autorul documentului a explicat de ce a ales TVR – “Emisiunea este una consacrată, fiind la al 5-lea sezon și tratează în stil antiisterie și antidezinformare problema <<silvică și de prelucrare a lemnului>> încă din sezonul 1”, este scris în documentul intern.

O lună după creionarea acestui document compania Schweighofer se pregătea să sponsorizeze asociația Prolemn cu 145.000 de euro. Un draft de contract arată că banii ar fi trebuit utilizați printre altele și pentru “promovarea activităților de interes general pentru sector”.

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab

 Activiștii răi versus oamenii de afaceri buni

Dacă în seria de materiale difuzate de TVR 2 industria de prelucrare este creionată numai în tușe pozitive, societatea civilă și ONG-urile „beneficiază” de un tratament pe alocuri critic. 

Cătălin Tobescu, un critic al demersurilor organizațiilor neguvernamentale privind fenomenul tăierilor ilegale, a reclamat public ecoisteria din rândul românilor și acțiunile de manipulare ale ONG-urilor. De altfel termenul apare menționat și-n strategia Prolemn, acolo unde TVR a fost ales pentru că emisiunea tratează “în stil antiisterie și antidezinformare problema pădurilor. De menționat că nici măcar ONG-urile care au o colaborare cu Romsilva și Ministerul Mediului pe strategii forestiere nu au fost prezente în serialul tv.

Terminologia critică a fost transferată și-n discursul realizatorului TVR în fața camerelor de luat vederi. Acesta vorbește despre ecologiștii exaltați și zeloși.

 

 

***

Contactat telefonic președintele Prolemn, Cătălin Tobescu, a explicat că el doar i-a deschis ușile industriei de prelucrare realizatorului TVR și că acesta nu a fost plătit de asociație.

Cătălin Tobescu – Unde mergem? În Mureș? Da-mi trei fabrici în Mureș. Bun, eu l-am dus la Mureș, l-am ajutat ca să vizităm ocoale și firme. L-am ajutat ca să îi dau contacte. Evident că am și călătorit cu el la firmele respective. Și ăsta e parteneriatul.

Reporter – A existat un contract de sponsorizare?

C.T. – Nu.

Reporter – Asociația l-a sprijint financiar pentru deplasări, cazare, pe Răzvan Petrișor?

C.T. – Nu, e pe cont propriu. El nu a primit bani de la Prolemn.

Reporter – Va sună cunoscut firma Imediat Vision SRL?

C.T. – Da. Intrăm în detalii comerciale care nu sunt publice și care nu au rost să le discutăm. Sunt relații comerciale. Sunt contracte nu numai cu firma respectivă.

Reporter – Ați lucrat și în trecut cu ea, sau acum e pentru prima dată?

C.T. – Cred că e o colaborare mai veche. 13.000 de euro este o sumă ridicolă în momentul în care vorbim despre promovare pe televiziuni. Hai să fim serioși. Dacă dumneavstră credeți că cu 13.000 de euro faci nu știu ce emisiuni pe TVR 1 și nu știu ce așa, dacă pentru suma asta crezi că e o sumă de sponsorizare. Întram în lucruri derizorii. Dacă era vorba de sute de mii de euro, despre ce vorbim?

***

Cât privește prezența permanentă a președintelui Prolemn în emisiune și aparentul schimb de roluri – invitat – moderator/reporter, realizatorul TVR a motivat că în jurnalism mai apare câte un om care se pricepe și care poate să vină să fie consultant, sau nu. Cât privește sumele de bani virate de Prolemn către firma Imediat Vision, Răzvan Petrișor a susținut că nu știe cum soția sa a intrat în legătură cu Prolemn și pentru ce sunt banii.

Reporter – Sunt 13.000 de euro de la Asociația Prolemn.

Răzvan Petrișor – Nu are nicio legatură.

Reporter – Puteți să-mi spuneți ce servicii a prestat?

R.P. – Nu știu, e o firmă de media, de promovare, de PR și așa mai departe. Nu știu să va zic exact, firma o are înainte ca noi să fim căsătoriți, e mai demult timp așa, nu știu ca sa vă spun exact.

Reporter -Nu ați vorbit cu soția dvs să vedeți cum a intrat în legatură cu cei de la Prolemn, în timp ce dumneavoastră documentați niște povești în care apare dl Tobescu și Prolemn și membri ai asociației? Ați ajutat-o pe soția dumneavoastră ca să intre în legătură cu cei de la Prolemn?

R.P. – Nu, n-am ajutat-o eu. Mai are niște colaboratori cu care lucrează.

Reporter – Deci e o coincidență faptul că dumneavoastră ați fost pe teren cu domnul Tobescu și că firma soției a încasat 13.000 de euro.

R.P.  – Nu știu ce coincidențe sunt sau nu sunt, ideea este că nu a niciun conflict de interese, nu se prejudicizaă nimic, nu există nimic, nu înțeleg care e treaba.  Una e jurnalismul și ce ține de jurnalism. Și una e partea cealaltă.

Reporter – Ați început campania cu Ocolul Silvic Romuli care era menționat într-un dosar cu lemn fără documente legale.

R.P. – Eu nu verific toate instanțele, pe mine m-a interesat să promovez, acolo sunt pădur private … eu nu am de unde să știu asta. De unde să știu chestiile astea. Dumneavoastră le știți pe fiecare în parte?

Reporter – Ați fost la Comănești la filiala Holzindustrie Schweighofer, e aproape imposibil să nu știți că Schweighofer a fost sancționată de Consiliul Concurenței anul trecut.

R.P. – Și care e problema aici? Una e sancționarea, una-i altceva. Dumneavoastră ați mai luat o amendă pe circulație vreodată, și asta înseamnă că nu mă mai urc în mașină cu dumneavoastră vreodată, sau ce facem acuma? Având cel mai mare panel din lume, nu puteai să nu te duci la el jurnalistic, ce fac ăia, cum fac. Eu nu trebuie să vă dau socoteală editorial, să vă spun cum gândesc, da? Am vrut să aratăm tot circuitul ăsta, cu lemnul tăiat legal, tăiat legal, tăiat legal. Și să eliminăm extremele.

Reporter – Schweighofer e anchetat într-un dosar la DIICOT, e clar la toată lumea. Dumneavoastră ați încercat să arătați numai partea bună a industriei și să faceți abstracție de ce e putred, da, și să promovați numai ce este ok.

R.P. – Absolut, de putred este plin peste tot.

  

    

 

 

 

 

Faci un comentariu sau dai un răspuns?