Prăduite și batjocorite în ultimii 30 de ani, de la Omar Hayssam și până la ultimul gaterist hoț din colțul uliței, pădurile de pe Valea Trotușului s-au chinuit să supraviețuiască oamenilor pănă la un anumit moment. Și acel moment a fost anul 2004, atunci când inundațiile istorice au șters de pe fața pământului sute de gospodării și au ucis oameni. Cu munții dezgoliți, apa a coborât din munte și a zdrobit în cale totul.
Drama sutelor de familii și pierderile de milioane de euro nu au fost suficiente pentru a opri apetitul hoților de lemn din pădurile statului, gospodărite de ROMSILVA. Așa că abuzurile au continuat în zonă, uneori chiar și cu complicitatea oficialilor Regiei de Stat a Pădurilor.
„A fost o zonă greu de controlat. Era ca în vestul sălbatic acolo. Am avut situații în care angajații în control erau amenințați, fugăriți cu topoarele și sechestrați de cei care se considerau nănași pe pădurile alea. Ca să nu mai spun legăturile corupte care existau la nivel local între oameni și cei din organele de control. Acolo majoritatea populației considera că se puteau duce în pădure să taie după bunul plac, doar pentru simplul fapt că pădurea se afla în spatele curților lor„, a povestit un inspector din ROMSILVA, unul dintre puținii care au avut curaj la începutul anilor 2000 să se aventureze în controale în acea zonă.
Au trecut 30 de ani de atunci și mulți dintre locuitorii de pe vale au rămas cu aceleași metehne și obiceiuri. Și, un exemplu este zona Ghimeș, locul unde se vede dezastrul pădurilor din satelit.
Dar, Ghimeș este și locul unde acum un an de zile surse din Ministerul Pădurilor mi-au spus că Ocolul Silvic privat, care administrează pădurea comunității, implementează niște măsuri considerate de unii „neortodoxe”, pentru a reduce tăierile ilegale – camere de filmat, program la pădure, bariere speciale. Majoritatea informațiilor privind activitatea ocolului sunt publice, așa că m-am apucat să înțeleg care sunt efectele acestei strategii.
De departe cele mai criticate măsuri împotriva tăierilor ilegale au fost camerele de luat vederi. Ocolul a instalat mai multe dispozitive pentru a supraveghea camioanele cu lemn care ies din pădure – streamurile live le gasiți aici și aici.
Imediat mulți oameni din comunitate s-au sesizat că nu mai pot merge în pădure după lemn, așa că au contestat legalitatea instalării sistemului video, iar unii dintre ei au amenințat că vor scoate din funcțiune camerele. Nu după mult timp unele dispozitive au încetat să mai ofere imagini.
Camerele de supraveghere s-au dovedit a fi o bună investiție însă. Cel puțin pentru cei care investighează fenomenul tăierilor ilegale. Cu ajutorul stream-urilor live și ale unor soft-uri, am identificat câteva transporturi de lemn fără documente și așa am descoperit că până și candidatul PSD la primăria Ghimeș, actual consilier local, transportă lemn fără aviz în SUMAL.
Imediat după publicarea materialului în care era protagonist consilierul, am primit puhoi de mesaje (unele mai vulgare decât altele) în care erau blestemați cei care mi-ar fi dat pe tavă informația și imaginile, din dorința de răzbunare împotriva politicianului local. Ar fi fost, vezi Ioane, o vendetta personală!
Doar că ce să vezi, „vinovat” este un soft pe care mi l-a recomandat un foarte bun prieten de-al meu, pasionat de digital și tehnologie, la care am apelat cu următorul mesaj:
„Bogdan, am un stream live pe youtube și vreau o aplicație care să-mi analizeze flow-ul video și care să-mi salveze capturi în calculator atunci când mașinile trec prin fața camerei, pentru ca ulterior să pot verifica numerele de înmatriculare în SUMAL”.
După doar trei zile Bogdan a venit cu soluția – iSpy – o aplicație extrem de deșteaptă care oferă posibilitatea de înregistrare a unor evenimente de pe diferite surse – camere video locale, camere web, desktop.
Ce face aplicația? Odată aleasă sursa video, ea oferă opțiunea de motion detection (detectare a mișcării) cu mai multe variante de detectare. Eu am folosit opțiunea background modelling (modelare de fundal) și un interval preselectat de trigger range (interval de declansare).
Odată activată opțiunea și selectată sursa video, aplicația înregistrează activitatea din sursă. Mai exact, în momentul în care pe imagini are loc un eveniment care modifică substanțial fundalul, softul declanșează opțiunea de înregistrare și salvează un fișier video pe un suport local.
Ieri am lăsat să ruleze aplicația pe un calculator personal de acasă și mi-a analizat pentru câteva ore stream-ul video al OS Ghimeș din zona Răchitiș Tărhăuși din data de 31.03.2022.
Mai jos este un video demonstrativ al modului de funcționare – în stânga ecranului este sursa video (desktop youtube), iar în dreapta interfata iSpy și momentul înregistrării și al salvării unuia dintre fișierele video.
Întors seara de la job m-am așezat la calculator și am verificat imaginile înregistrate și salvate de iSpy peste zi. Și așa am descoperit căruțe, transporturi de lemn cu avize în SUMAL, altele fără niciun act, dar și mașini care folosesc prelate pentru a transporta marfă care la prima vedere pare a fi buștean. Mai jos capturile foto și trimiterile către SUMAL.
În ultima fotografie apare un camion care în ianuarie a fost surprins de aceleași camere video transportând lemn fără aviz. Ieri mașina a coborât din pădure cu o marfă peste care era așezată o prelată albastră.
Sunt camerele video o măsură eficientă pentru a descuraja transporturile fără documente? Exemplul de la Ghimeș arată că da, chiar dacă parte din comunitate încă mai consideră că pădurea ar trebui să fie la cheremul tuturor.
iSpy este o aplicație ușor de utilizat și de foarte mare ajutor pentru cei care dețin sisteme de supraveghere pe drumurile forestiere/publice și vor să-și ușureze munca în identificarea transporturilor de lemn.
În condițiile în care această aplicație este open source și la îndemâna oricui, nu pot să nu mă întreb de ce este atât de dificil pentru Ministerul Pădurilor să implementeze un sistem video mult mai performant în zonele fierbinți și care, conectat la baza de date SUMAL, poate avea rezultate inimaginabile în teren.