Președintele Asociației Prolemn, printre ai cărei membri fondatori se află Holzindustrie Schweighofer și Kronospan România, a trimis săptămâna trecută premierului Nicolae Ciucă o scrisoare prin care solicita o audiență pentru a-i prezenta viziunea asociației asupra situației din industria lemnului și măsurile care ar trebui să fie impuse pentru susținerea industriei de profil.
În scrisoarea datată 23 martie 2022, președintele Prolemn vorbește despre amenințările la securitatea energetică, invocă efectele conflictului din Ucraina și amintește despre problemele din industria de profil.
Lista de măsuri din scrisoarea adresată primului ministru este un copy paste parțial al concluziilor unei ședințe Prolemn, organizată la Bistrița la începutul lunii martie.
O întâlnire unde au participat membri fondatori, parte din ei companii sancționate anul trecut de Consiliul Concurenței, într-una dintre cele mai mari investigații privind înțelegerile ilegale din industria lemnului din România.
Conform Prolemn printre invitații de la Bistrița au fost HS Timber Productions (fost Holzindustrie Schweighofer) – amendă 10 milioane de Euro, Egger România – amendă 5 milioane de euro și Silvania International – amendă 100.000 de Euro.
“Prin împărțirea loturilor licitate și a surselor de masă lemnoasă, în funcţie de interes, înţelegerile concertate au restricţionat grav concurenţa, din perspectiva cererii manifestate pe piața analizată, alterând procesul competitiv în cadrul licitațiilor, iar eliminarea competiției a vizat adjudecarea masei lemnoase, la cel mai mic preţ posibil.”
Sursa – Consiliul Concurenței.
La întâlnirea asociației de la Bistrița au mai fost prezente alte două firme care au legături cu entitățile sancționate anul trecut de inspectorii de la Concurență. Este vorba despre Austro Forest Trading (fostă Austroforest International) parte din grupul fondat de Traian Larionesi, unde se regăsește și firma Frasinul, care a fost amendată de Consiliul Concurenței cu peste 600.000 de euro.
O a doua companie este Bioenergy Suceava, unde până în 2019 printre acționari s-au numărat și firme din grupul Schweighofer. Companie îl are în prezent ca administrator pe Sorin Buculei, omul care apare alături de Karl Schmid pe camerele ascunse ale celor de la Environmental Investigation Agency în timpul negocierilor de lemn ilegal din 2015.
Mai jos concluziile întâlnirii Prolemn din 10 martie 2022 unde, paradoxal, participanții au tras semnale de alarmă privind prețurile mari pentru licitații și eventuale alerte de risc pentru activități ilegale.
Una dintre măsurile cu impact imediat solicitate de Prolemn în scrisoarea către premierul Ciucă vizează Regia Națională a Pădurilor ROMSILVA – “oferirea imediată în piață, ca masă lemnoasă pe picior, a resursei de lemn programată a fi pusă în piață ca lemn fasonat, în condițiile parcurgerii procedurilor de contractare a prestațiilor de exploatare fără a fi adjudecate”.
Solicitarea vine în contextul în care trecerea la lemnul fasonat este considerată o măsură care va determina scăderea tăierilor ilegale și este impusă înclusiv prin Codul Silvic, unde se precizează că începând cu ianuarie 2023 „cel puțin 50% din masa lemnoasă recoltată din pădurile statului se valorifică fasonat.”
Impactul pozitiv al trecerii la comercializarea lemnului fasonat (cel puțin împotriva tăierilor ilegale) este consemnat inclusiv in documentele interne ale Regiei Pădurilor, documente care pot fi accesate aici.
„Atingerea țintei de valorificare ca lemn fasonat a cel puțin 50% va genera un impact semnificativ în plan administrativ, economic, ecologic și social pentru Romsilva.
Efectele pozitive fiind reducerea tăierilor ilegale prin diminuarea vânzărilor de lemn pe picior și vânzarea lemnului măsurat în proporție mai mare vs. vânzarea lemnului estimat.”
Sursa – RNP Romsilva
La capitolul măsuri pe termen mediu, președintele Prolemn solicită “repunerea în dezbatere publică a proiectului de modificare a HG 497/2020 pentru aprobarea Normelor referitoare la proveniența, circulația și comercializarea materialelor lemnoase”.
Solicitarea de repunere în dezbatere publică vine în contradicție cu cele susținute public acum câteva zile de același Cătălin Tobescu.
Dacă pe 23 martie (data înscrisă pe scrisoare către primul ministru Ciucă) Tobescu solicita repunerea în dezbatere a proiectului, două zile mai târziu, când au fost aprobate modificările HG 497 în ședința de Guvern, președintele Prolemn a acuzat Ministerul Mediului că „nu a existat nicio dezbatere publică asupra modificării actului normativ„.
Cât privește alte solicitări, scrisoarea către primul ministru mai conține un element important, o concluzie a centrului de reflecție de la întâlnirea din Bistrița privind SUMAL, Sistemul de Urmărire a Materialului Lemnos.
“Asigurarea confidențialității și a secretului comercial de către aplicațiile cu acces public ale sistemului SUMAL, în special în cazul interogării datelor pe număr de mijloc de transport și al urmăririi publice a traseului transportului.”
Sursa – Prolemn
Cu alte cuvinte, se poate înțelege că Prolemn solicită ca pentru aplicațiile inspectorulpădurii.ro de exemplu, în cazul unei interogări din partea unui utilizator care are suspiciuni privind un transport de lemn, platforma să nu mai ofere numele firmei care a realizat transportul și nici traseul până la destinație.
Dacă solicitarea este pusă în practică, măsura va afecta demersurile tuturor ONG-urilor și activiștilor de mediu care investighează fenomenul tăierilor ilegale, în contextul unui fenomen larg al transporturilor duble sau cu documente contrafăcute.