Percheziții la domiciliile celor responsabili de împăduririle fictive de la Sudiți

 

Anchetatorii au făcut percheziții la începutul lunii martie la domiciliile mai multor angajați ai Direcției Silvice Ialomița, într-un dosar care vizează plantarea fictivă a sute de mii de puieți în Cantonul Silvic Sudiți.

Perchezițiile au fost făcute la mai multe adrese din județele Prahova, Ilfov și Slobozia . Cel puțin cinci persoane au fost aduse la audieri într-un dosar în care se cercetează fapte de abuz în serviciu, delapidare, complicitate la delapidare, abuz de încredere și fals în inscrisuri sub semnătură privată.

Din documentele anchetei reiese că în perioada noiembrie 2019 – februarie 2020 mai mulți angajați din ocol au contabilizat fictiv lucrări de împăduriri și au prejudiciat bugetul Direcției Silvice Ialomița cu sute de mii de lei.

“Fără să existe documentaţia șeful de ocol a implementat un program amplu de împădurire în perioada pentru Cantonul Sudiţi, fără aprobarea directorului/consiliului director al Direcției Silvice Ialomita, fapt ce a avut ca rezultal prejudicierea bugetului de stat prin plata lucrărilor de plantare a unui număr de 266.277  bucăți de puieți, când de fapt au fost plantați doar 50.671 bucăţi de puieți”, se arată în documente.

Anchetatorii susțin că peste 200 de mii de puieți, care proveneau din două pepiniere – Buiești și Babadag, nu au fost plantați și nici nu se mai regăsesc în stoc, iar manopera a fost plătită integral. Cumulate, valoarea puieților și a muncii plătite dar nefăcute ridică prejudiciul la peste 330 de mii de lei.

Pentru a ascunde plantarile fictive unii dintre angajati ar fi întocmit pontaje nereale pentru ca plata manoperei să fie efectuată. În unele cazuri angajații au semnat pentru conformitate, dar ulterior zilierii identificați pe listele de pontaje au declarat investigatorilor că nu au muncit în acea zonă în perioada menționată în documente pe baza cărora s-au făcut plățile.

“În calitate de gestionar (…) a întocmit şi semnat pontajele zilierilor cu date nereale (….), în locul Şefului de District evidenţiind scriptic lucrările de împădurire care nu s-au executat faptic , în baza acestor date nereale aprobându-se pontajele pentru manopera zilierilor, fapte ce au condus la prejudicierea bugerului de stat”, se arată în documente.

În anchetă, responsabili pentru prejudiciul de peste 300 de mii de lei sunt menționate mai multe persoane, care ocupau diferite funcții în cadrul Direcției Silvice – șeful Ocolului Silvic Slobozia, responsabilul compartimentului de cultură şi refacerea pădurilor din cadrul Ocolului Silvic Slobozia, gestionarul Cantonului Silvic Sudiți și șeful echipei de zilieri din Cantonul Sudiți.

 

 

Faci un comentariu sau dai un răspuns?