Erorile umane și materiale ”băgă în bucluc” Holzindustrie Schweighofer

 

Lemnul găsit cu probleme zilele trecute de Garda Forestieră și Poliția Română la fabrica Schweighofer din Sebeș provenea din Germania, iar intermediar a fost o companie din Austria.

Neconcordanțele din acte au fost descoperite cu ajutorul SUMAL 2.0. Deși în vagoane erau încărcați bușteni de molid și brad, în actele de transport a fost trecut pin. Austriecii au primit o amendă de 30.000 de lei, iar echipa de control a dispus confiscarea contravalorii lemnului importat – peste 400.000 de lei.

Surse din fabrica de la Sebeș au susțin că în timpul controlului reprezentanții companiei au contestat procesul verbal motivând că “întreaga situație a fost creată de o eroare materială a operatorului care a întocmit documentația de transport, angajat al furnizorului din Germania respectiv Austria, operator care nu este specialist în silvicultură pentru a distinge speciile de rășinoase”.

Nu este pentru prima dată când austriecii invocă greșelile din tranzacțiile cu lemn.

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab

 

Surse din Ministerul Mediului au explicat însă că documentele de transport și facturile atașate transportului arată foarte clar că documentația specifică câte un indicativ pentru fiecare specie și că cel responsabil cu întocmirea documentelor transportului nu trebuia decât să respecte cele indicate în facturi și nu să cunoască diferențele de aspect dintre bușteanul de pin și cel de molid sau brad, așa cum au susținut reprezentanții Holzindustrie. Mai mult decât atât, marfa nu trebuia recepționată de austrieci dacă au fost identificate probleme în documente.

Actele arată că buștenii proveneau din Germania și au fost încărcați dintr-o localitate aflată la 30 de km sud de Hanovra. Transportul a fost intermediat de o companie din Austria cu sediul in Tirol și care se numește Schmid Holz Gmbh.

Conform site-ului oficial compania austriacă oferă o gamă largă de servicii și lucrări pentru industria de exploatare și prelucrare și până la produse din lemn – buștean, peleți, lemn de foc, biomasă.

“Schmidholz este partenerul dumneavoastră în Tirol când vine vorba despre cumpărarea și vânzarea de lemn. Achizitionarea si prelucrarea lemnului de pe drum sau din stoc este o rutină pentru noi. Cu partenerii noștri de încredere, organizăm întregul proces până la fabrică. Datorită experienței noastre, putem să vă comercializam lemnul în cel mai bun mod posibil. Schmidholz GmbH este o legătură de încredere între pădure și fabrică. Vă garantăm procese de facturare și plată rapide și transparente” se arată pe prima pagină a site-ului oficial al companiei.

Coincidență sau nu, recent, într-un interviu acordat News Bucovina ,Dan Banacu, managerul Holzindustrie Schweighofer, a denunțat un soi de vânătoare din partea organelor de control în căutarea greșelilor comise de companie în actele oficiale.

“Avem nevoie de autorități care să vină în sprijinul autorităților și nu împotriva lor, pedepsind pentru fiecare greșeală pe care o gasește într-un documenttn. Nu poți să vii să spui – Am confiscat un tren de lemn pentru un document. Dacă există o suspciune de fraudă, asta poate fi investigat. E un tren, se știe de unde vine și unde ajunge. Pentru un document care este scris gresit un lucru ar trebui să poți să investighezi, dar nu confiști trenul, adică nu impiedici activitatea companiilor prin măsuri bircratice excesive”, a susținut Banacu în interviul acordat presei locale.

Nu este pentru prima dată când, în contextul controalelor și amenzilor,  managerul Banacu invocă erorile umane în documentele firmei. Același lucru l-a susținut și în 2016, într-un interviu pentru Rise Project când a fost întrebat de ce compania primește lemn fără documente legale.

“Fabricile Schweighofer nu primesc decât lemn cu documente cu proveniență. În ultimi ani legislația a fost foarte strictă iar noi am respectat cu litera de lege. (…) Se poate întâmpla ca într-un document, dintr-o eroare umană, o cifră să fie greșită, un câmp să nu fie înscris așa cum trebuie. O sumă totală să nu fie făcută conform cu specificația. Sau specificația să fie trecută eronat de câtre un angajat, sau de către un furnizor. (…) Se poate întâmpla ca un camp de pe un aviz,  cel care verifică documentul să nu vadă că lipsește, sau alte erori absolut omenești, am să le spun, care sunt penalizate în acest fel de lege, sigur e o lege și o respectăm”, declara Banacu în 2016.

Erorile umane din documente s-au ținut scai de companie în ultimii ani însă. Transportul de la Sebeș de zilele trecute nu este primul depistat cu neconcordanțe în acte. În trecut alte garnituri de tren încărcate cu bușteni au fost descoperite cu probleme tot de Garda Forestieră împreună cu cei de la Poliția Română.

Nereguli au fost descoperite și-n 2020, în portul Constanța, cu o garnitură întreagă de cherestea unde au fost sechestrate peste 3000 de mc de lemn cu o valoare de piață de peste 800.000 de euro. Rise Project a scris o investigație pe acest subiect aici.

Ca și în cazul buștenilor de la Sebeș, în Constanța inspectori au descoperit neconcordanțe în documentele de transport – mai exact între declarațiile vamale și avizul de însoțire al cherestelei.

Compania Holzindustrie Schweighofer a atacat în instanță confiscarea miilor de metri cubi de cherestea și, după un an de procese, a pierdut la Tribunalul Alba.

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab

 

Fără precedent, în ultimile paragrafe din motivare, judecătorul de la Alba a adus puternice critici austriecilor și modelului de business pe care aceștia îl au în România.

Protecția mediului înconjurător este o obligație de la care nu se mai poate sustrage nimeni, dacă omenirea dorește ca viața pe planetă să continue fără producerea unor dezastre ecologice de mare amploare (…) În calitatea sa, de mare procesator de material lemnos, petenta intimată are obligația respectării cu strictețe și fără nicio abatere, a actelor normative mai sus mentionate și care reglementează diferite aspecte ale activității pe care o desfășoară.

 

 

 

 

Faci un comentariu sau dai un răspuns?