Fostul director general al ROMSILVA și actual director al Direcției Silvice Vâlcea, Gheorghe Mihăilescu, a intrat într-o polemică referitor la conflictul armat din Ucraina în timpul ședinței de ieri a Consiliului Local Râmnicu Vâlcea.
”Înainte de toate citiți istoria și veți vedea că acolo e o bătaie între doi frați. Și nu folosiți emoția. (…) Toți avem frați și surori! Cine îi folosește ostentiv, cine îi folosește provocator, de aia are parte!”, a declarat acesta.
Mihăilescu este și consilier local din partea Partidului Social Democrat. Fostul director RNP a solicitat să ia cuvântul după ce un alt coleg din consiliu, Constantin Popa (reprezentant al PNL), a criticat două dintre hotărârile adoptate în plenul de ieri.
Este vorba despre alocarea a 200.000 de euro, respectiv 130.000 de euro din bugetul local pentru organizarea în decursul acestui an a unor evenimente culturale – „Romanian Music Awards” și „Festivalul Retro – anul 2000„.
Consilierul PNL a făcut o declarație politică și a susținut că este dezamăgit de faptul că în timp ce în Ucraina e război, consiliul local face o listă de evenimente pentru care se pregătește să cheltuiască sute de mii de euro.
”În momentul în care în Ucraina mor oameni nevinovați, copii, femei, noi facem o listă de evenimente pe anul acesta. Vorbim de principii”, a susținut Popa în ședința organizată ieri.
Acesta este momentul în care Gheorghe Mihăilescu a cerut microfonul pentru o intervenție. Înregistrarea video a ședinței o găsiți aici, mai jos am extras video cu schimbul de replici.
Contactat telefonic Constantin Popa a susținut că el a înțeles un singur lucru din reacția lui Gheorghe Mihăilescu de ieri.
”El are o poziție personală sau o apropiere personală față de ambasadorul respectiv. Eu l-am abordat și după (nr ședință) și i-am spus că din punctul meu de vedere a fost o greșeală să intervină, mai ales că nu mă adresasem dânsului”, a declarat Popa, care a adăugat că el a criticat și conducerea orașului pentru invitația făcută anul trecut ambasadorului Belarus în România cu ocazia Zilei Imnului Național, organizată de municipalitate.
”I-am semnalat de atunci (nr primarului) că este o greșeală pentru că invitația era în preajma evenimentelor cu acel jurnalist care a fost arestat prin deturnarea avionului de linie”, a explicat Popa.
Consilierul PNL se referă la jurnalistul Roman Protasevich, un critic al regimului de la Minsk, care a fost arestat anul trecut după ce avionul în care se afla a fost deturnat și obligat să aterizeze în Belarus. Mai multe detalii despre acest caz aici și aici.
Constantin Popa a adăugat că a mai avut discuții în contradictoriu cu actualul director al Direcției Silvice Vâlcea și cu alte ocazii. Mihăilescu a confirmat schimbul de replici acide din timpul ședinței, dar a susținut că declarațiile lui au fost făcute într-un context mai larg.
”I-am și spus că e păcat când pe un fond de o asemenea dezastru între două țări să folosim emoția. Rusia și Ucraina au rădăcină comună, sunt slavi”, a spus directorul, care a adăugat că în timp ce consilierul de la PNL a sugerat ca sumele să fie folosite pentru refugiați, el a fost de părere că fluxul banilor publici nu poate fi redirecționat în acest mod.
Rugat să explice mai clar ce a vrut să spună când a invocat în ședința de ieri istoria și frații și surorile și care este semnificația declarației – ”Cine îi folosește ostentiv, cine îi folosește provocator, de aia are parte!”– Mihăilescu a contextualizat.
”Mă refeream la o situație in care ucrainienii, în decursul istoriei, au făcut această provocare. Ei au provocat pe cei vecini ai lor! Inclusiv pe noi, pe polonezi, pe cei din Belarus. Să vă spun un lucru, știați că Ucraina nu a fost stat până în 48? Știați că ei au fost cei mai mari criminali ai celui de-al doilea Război Mondial?”, a declarat Mihăilescu, care a adăugat rapid că el simpatizează cu poporul din Belarus și nu cu președintele lui, ”care este un dictator cum și Putin e un dictator”.
Declarația lui Mihăilescu vine în contextul în care astăzi presa internațională a anunțat că regimul de la Minsk ar putea ataca Ucraina, pentru a se alătura trupelor rusești.