Holzindustrie Schweighofer, sau când e mai „complicat” de făcut business în Suceava decât în Belarus

Acum o lună de zile presa din România prelua comunicatul de presă al Holzindustrie Schweighofer prin care compania anunța că închide unitatea de la Siret și reduce activitatea fabricii din Rădăuți.

Comunicatul de presă al companiei a fost preluat și dezvoltat de Asociația Prolemn, unde austriecii se numără printre membri fondatori.

Materialele de presă au indicat vinovații – infrastructura de transport care este precară, prețurile ridicate la masă lemnoasă, instabilitatea politică și legislativă. În aceste condiții austriecii au anunțat că-și restrâng activitatea, anunțând că peste 600 de oameni vor fi afectați  de închidere.

Prolemn a anunțat dramatic că vestea austriecilor e doar vârful icebergului, câteva zile mai târziu în Siret peste 100 de angajați au protestat împotriva acestei decizii, unii dintre ei purtând pancarte cu mesajul – „Salvatorii pădurilor”, groparii fabricilor – Industria lemnului nu e crimă.

Nimeni din presă însă nu a analizat modelul de business al austriecilor, motiv pentru care, cel puțin la nivel de dezbatere publică, autoritățile române și ONG-urile au fost considerate vinovate pentru eșecul  Schweghofer în România, în special în zona de nord a țării, acolo unde compania a închis unități.

Și totuși, cât de greu i-a fost lui Holzindustrie Schweighofer în România? Cifrele pe ultimii 12 ani oglindesc perfect dezvoltarea companiei  în țara noastră și le aveți mai jos.

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab

 

Începând din 2009 câștigurile austriecilor au avut o creștere constantă. În 2014 profitul declarat la Ministerul Finanțelor a fost de peste 400 de milioane de lei, adica 100 de milioane de euro. Indicatorul a scăzut brusc după 2015, anul în care o înregistrare cu o cameră ascunsă, realizată de investigatori sub acoperire, a arătat cum oficiali ai Holzindustrie negociază lemn tăiat ilegal la fabrica de la Sebeș. A fost scânteia care a determinat proteste în stradă și modificări ale Codului Silvic.

În același an și Ministerul Mediului, condus de Grațiela Gavrilescu, avea să solicite inspecții la Sebeș și Rădăuți, unde echipele de control au descoperit nereguli și adevărate rețele de SRL-uri suspectate că au livrat lemn tăiat nelegal austriecilor.

Datele financiare arată că în 2020 cifra de afaceri a Schweighofer a atins cel mai ridicat vârf din ultimii 12 ani – 2.4 miliarde de lei, dublul cifrei înregistrate în 2018.

Tot în 2020, Holzindustrie Schweighofer anunța o investiție de 84 de milioane de euro în Belarus, țară care în același an a intrat sub sancțiunile UE. Efect al represaliilor asupra societății civile pe care le-a avut regimul dictatorial al președintelui Lukashenko, în urma alegerilor din vara acelui an.

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab

 

Fotografii cu oficialii Schweighofer de la evenimentul de inaugurare a șantierului în Belarus și detalii privind legăturile oficialilor din Grodno (acolo unde este programată investiția) și dictatorul Lukashenko puteți citi aici, într-un articol pe care l-am publicat pe blog anul trecut

Pe subiectul închiderii unităților, fix cu o lună în urmă, Ziar de Suceava publica un articol si interviu video cu managerul Holzindustrie Schweighofer în România, Dan Banacu. O preluare a unui material realizat de News Bucovina. Managerul a lăsat de înțeles că deciziile luate au implicații mult mai largi și care nu se limitează la România, dar la întreaga Europă.

Nu e vorba de o alegere a fabricilor din Suceava, nu e vorba de o reducere a capacității de lucru în Romania, e o decizie economică luată în baza unor calcule economice pe care le-am facut. (…) Importul de materie primă nu mai este posibil din țările europene datorită unor factori care depășesc posibilitățile noastre de a le depăși. Vorbesc despre creșterea prețului lemnului în Europa în acest moment, vorbesc despre infrastructura de transport care nu ne ajută deloc în România„, a declarat Banacu reporterului local.

Pe durata celor 28 de minute de interviu nu a existat nicio întrebare privind modelul de business al companiei în România, despre cât de mult au „cântărit” sancțiunile Consiliului Concurenței în luarea acestei decizii (sau dacă au avut vreun rol), despre cum decurge ancheta DIICOT, sau despre investițiile în Belarus – de ce au decis austriecii să investească într-o țară care se află sub tirul sancțiunilor UE, să susțină financiar un regim care stă paravan în fața deciziilor de la Kremlin privind atacarea Ucrainei și cum se încadrează asta în modelul de business al Schweighofer la nivel internațional?

Exact pe 28 ianuarie 2022, când a fost publicat articolul și video cu managerul Holzindustrie, președintele Belarus, Alexander Lukashenko, anunța că va realiza în parteneriat cu Moscova exerciții militare pe teritorul țării, la granița cu Ucraina. O lună mai târziu Lukashenko stătea în dreapta președintelui Vladimir Vladimirovici Putin într-un spectacol armat menit să sperie NATO și țările europene.

Decizia nu este legată de județul Suceava, este legată strict de factorii economici pe care nu putem să îi controlăm. Pot să spun că mediul de afaceri este extrem de complicat, sau mai complicat în Suceava decât în alte părți. Lucru care nu face ca lucrurile să fie mai ușoare sau încurajatoare„, a spus Banacu în interviul pentru presa locală din Suceava.

Între timp imaginile CCTV si din social media de pe frontul din țara vecină arată cum blindatele rusești trec granița din Belarus în Ucraina pentru a ocupa poziții cheie.

 

Faci un comentariu sau dai un răspuns?