Romsilva – 10 milioane de euro prime, în timp ce 400 de angajați riscă demiterea

foto credit - FB Romsilva

Fosta conducere a RNP Romsilva a oferit în ultimele două luni ale lui 2021 prime în valoare de peste 10 milioane de euro. Conducerea a motivat acest val de „bonusuri” prin faptul că în 2021 Regia Națională a Pădurilor a marcat 30 de ani de la înființare.

În total în noiembrie și decembrie toate direcțiile din țară au primit un buget de prime totalizând 51 de milioane de ron (adică peste jumătate din bugetul lunar alocat salariilor la nivel național).

Vestea că Romsilva a oferit prime de peste 10 milioane de euro nu a fost primită cu bucurie la Ministerul Mediului Apelor și Pădurilor, unde ministrul Tanzcos Barna a cerut explicații conducerii RNP.

Cu Teodor Țigan plecat de la cârma Romsilva, explicațiile vor trebui să vină de la noul director general interimar, George Mierliță, dar și de la directorul adjunct, Cezar Răduță.

Răduță este anchetat de Direcția Națională Anticorupție pentru luare de mită și abuz în serviciu. În noiembrie 2021 DNA a anunțat trimiterea în judecată a acestuia, alături de alți doi angajați ai Regiei Pădurilor. Povestea pe scurt a tranzacțiilor în care a fost implicat Răduță o puteți citi aici.

Vă întrebați cum au fost distribuite cele 51 de milioane de RON la nivel național? Accesați harta de mai jos și veți vedea sumele alocate pentru fiecare Direcție Silvică în parte.

Conform surselor din cadrul Ministerului Meidului, toți angajații din țară au primit bonusuri, în unele direcții valorea acestora depășind-o pe cea a salariilor lunare. Conform procedurii agreate de conducerea RNP, singurii care nu au primit aceste prime au fost angajații care au înregistrat mai mult de 3 absențe nemotivate la serviciu în 2021.

Cele mai mari bugete au fost alocate Direcțiilor Silvice Suceava (5.2 milioane de RON), Neamț (3.4 milioane RON), Bacău (3.3 milioane RON), Argeș (2.38 milioane) și  Mureș (2.32 milioane RON).

Cele peste 10 milioane de euro prime vin în contextul concedierilor pe care RNP Romsilva le-a anunțat la sfârșitul anului trecut și care vor afecta 400 de angajați. Liderul Federației Silva, Silviu Geană, a criticat atât deciziile Romsilva privind concedierile, cât și alocarea unor bugete imense pentru prime salariale în toamna lui 2021.

Contactat telefonic, liderul sindical a susținut că el nu a avut cunoștință de aceste prime.

„Eu nu știu ce se întâmplă la nivelul conducerii Romsilva, treaba noastră ca sindicat este să ne protejăm membri în fața abuzurilor și măsurilor nedrepte. Din acest motiv noi am atacat în instanță decizia de la centru de concediere colectivă. O măsură care va afecta categoria cea mai expusă și care e și cea producătoare în câmpul muncii.  Dacă aceste prime s-au dat, eu cred că mai bine se foloseau banii pentru dotarea oamenilor – uniforme, armament de serviciu, mijloace de serviciu, echipament de protecție. În loc să dai prime mai bine acoperi niște găuri unde ai restanțe mari și ești pe deficit”, a susținut Geană.

Un comentariu la „Romsilva – 10 milioane de euro prime, în timp ce 400 de angajați riscă demiterea”

Faci un comentariu sau dai un răspuns?