Document intern: ROMSILVA adjudecă un volum record la licitația principală pe picior. Unde-i blocajul?

Cât de mare este blocajul de masa lemnoasă pe piață și care sunt motivele acestui blocaj? Acestea sunt principalele doua întrebări care au produs mici seisme în industria de prelucare a lemnului pe finalul lui 2021.

În ciuda tuturor analizelor alarmante aruncate pe piață, cifrele din spatele ușilor închise din Regia Națională a Pădurilor ROMSILVA, care administrează 4.15 milioane de hectare (din care 3.1 sunt propritate publică) arată că per total RNP nu doar că nu a avut de suferit când a organizat licitația principală de masa lemnoasă pe picior, dar volumul adjudecat  pentru anul 2022 depășește volumul echivalent pentru fiecare an până în 2019.

O adresă din decembrie 2021 semnată de Codruț Bâlea, director al Departamentului de Fond Forestier al RNP, arată aceste diferențe.

Dacă la prima licitație pentru 2019 au fost adjudecați 1.589 milioane metri cubi, în 2022 volumul a fost de 2.048 milioane, cu peste 400.000 de metri cubi în plus. Datele interne arată că diferența se pastrează și raportat la 2020 și 2021, ani în care pandemia Covid 19 a afectat sectorul forestier, așa cum a făcut-o și în alte domenii.

Aceleași date arată că volumele de lemn oferite la licitații au fost într-adevăr mai mari în anii trecuți, dar cantitățile adjudecate s-au aflat sub nivelul celui din 2022. Și sunt cele care au alimentat vistieria Romsilva și au arătat nu doar că există o cerere mai mare pe piață, dar că Regia a livrat mai mult lemn, în ciuda mesajelor alarmante privind blocajele amenajamentelor.

La jumătatea lui decembrie a anului trecut în top cinci Direcții Silvice care au adjudecat cele mai mari cantități se află Suceava, Caraș Severin, Hunedoara Mureș și Dolj.

Trebuie menționat că până la acel moment nu aveau definitivate licitațiile direcțiile silvice Bacău, Bacău, Bistrița-Năsăud, Buzău, Cluj, Giurgiu, Gorj, Harghita, Iași, Mehedinți, Neamț, Satu Mare, Sălaj, Sibiu și Vaslui.

Cifrele Romsilva arată că regia a avut un start bun (cel puțin pe hârtie) procentul mediu de adjudecare a fost 86% și că nicio direcție nu a adjudecat până la jumătatea lunii decembrie 2021 sub 60% din volumul oferit la licitația principală.

Cel mai bine poziționată Direcție Silvică din țară a fost  Vâlcea cu 97% volum adjudecat din cel oferit, urmată de Arad cu 94%, Mureș cu 92% și Suceava si Alba ambele cu un procent de adjudecare de 89%.

Din adresa semnată de directorul Codruț Bâlea reiese că în anul 2020 în cazul a trei ocoale silvice nu s-au aplicat amenajamentele din cauza unor acțiuni în instanță (Padeș, Avrig și Baia de Aramă), iar in anul 2021 la 11 ocoale silvice nu s-au efectuat lucrări pentru că nu dețineau „actul administrativ de mediu”.

Așadar, apare desigur întrebarea – Dacă cel mai mare administrator de păduri din România a adjudecat la prima licitație pe picior un volum mai mare de lemn decât a făcut-o în ultimii patru ani, unde este blocajul?

Faci un comentariu sau dai un răspuns?