Reforma Regiei Pădurilor aprinde spiritele între sindicat, directorii de direcții și conducerea de la București

foto credit - FB Romsilva

 

Regia Națională a Pădurilor ROMSILVA stă pe o butelie pe cale să explodeze. Reforma instituției și noua organigramă de personal au determinat o demitere a peste 400 de angajați până la sfârșitul anului. Liderii de sindicat solicită anularea deciziei CA, directorii de direcții din țară subminează noua metodologie de gradare a unităților și au cerut zeci de derogări.

Totul a început pe 28 iunie 2021, când Consiliul de Administrație a aprobat metodologia pentru gradarea unităților și subunităților Regiei. Unul dintre motivele deciziei CA a fost transformarea ROMSILVA într-o companie profitabilă și competitivă.

Datele financare pentru anul 2020 arată că RNP a cheltuit jumătate din veniturile din exploatare, peste un 1,1 miliarde lei, numai pentru asigurarea salariilor celor aproape 15.000 de angajați.

De amintit că Regia Națională a Pădurilor aproape ca a intrat în faliment la sfârșitul lui 2019, când balanța financiară a Regiei arăta că profitul net al primelor 9 luni din 2019 era de cinci ori mai mic decât cel din aceeași perioadă din 2018.

Iar acest lucru a fost cauzat nu doar de modul în care piața lemnului a fost influențată de importuri, dar și de lipsa unui management eficient a RNP și a structurii greoaie a companiei.

Nu trebuie uitate aici nici interferențele politice in actul managementului acestei unități de importanță națională. Și cel mai bun exemplu este executarea fostului director general, Ciprian Pahonțu și al CA-ului din perioada mandatului său, în ciuda rezultatelor pozitive, și înlocuirea acestora cu noua echipa condusă de Gheorghe Mihăilescu ale căror rezultate au fost catastrofale.

Documentele interne arată că punctajul din metodologia ROMSILVA votată în vara lui 2021 a ținut cont de mai multe criterii în clasificarea unităților – suprafața de pădure administrată, cifra de afaceri și profitul brut. La acestea au mai fost adăugate altele care au contribuit la un punctaj final pentru fiecare unitate și subunitate în parte.

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab

 

În funcție de acest punctaj fiecărei unități și subunități i-au fost arondate un număr de angajați atât pe verticală cât și pe orizontală. Singura unitate care a beneficiat de un statut special a fost Direcția Silvică Suceava, unde, în urma aplicării algoritmilor, numărul de posturi a crescut. Același principiu și metode de calcul au fost aplicate și-n cazul altor activități economice care se desfășoară sub “umbrela” RNP – pepinierele silvice, crescătoriile de vânat, păstrăvăriile, diviziile de întreținere a drumurilor forestiere, fructele de pădure.

Metodologia transmisă tuturor Direcțiilor Silvice din țară a fost însoțită de o adresă a Directorului general al ROMSILVA, Teodor Țigan, în care era indicat un calendar al programărilor pentru fiecare Direcție Silvică în parte împreună cu noua organigramă.

La finalul adresei este menționat  că metodologia apobată de Consiliul de Administrație este literă de lege „cu precizarea că nu vor fi acceptate derogări”.

 

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab

 

Cum înțelegerea de acasă „nu se pupă cu cea din târg”, nu a durat mult iar Directorii de Direcții din țară au venit nu cu una, sau cu două solicitări de derogare, ci cu zeci, toate fiind luate în calcul de membri Consiliului de Administrație al ROMSILVA. Altfel spus, reformă primim, dar să nu se schimbe prin părțile esențiale.

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab

 

Noua organigramă presupune disponibilizarea a peste 400 de angajați – muncitori și peronal Tesa. Cel puțin asta reiese dintr-o adresă înaintată Ministerului Apelor și Pădurilor, de Silviu Geană, liderul Sindicatelor din Silvicultură. În scrisoarea către minister, liderul de sindicat a solicitat secretarului de stat pe păduri să intervină pe lângă conducerea ROMSILVA pentru a anula concedierile.

Pentru a-și susține poziția Geană a invocat modificarea Codului Silvic care obigă ROMSILVA ca începând cu 2023 să valorifice cel puțin 50% lemn fasonat din recolta fondul forester pe care îl administrează – public și privat.

„Prin concedierea salariaţilor, Romsilva nu va dispune de forţa de muncă necesară pentru a valorifica peste 50% din masa lemnoasă recoltată ca lemn fasonat, începând cu data de 1 ianuarie 2023.”

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab

 

La nivel național Regia Națională  a Pădurilor ROMSILVA este a treia companie de stat cu cei mai mulți salariați, după Poșta Română și CFR SA.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?