Hoții de lemn din Parcul Semenic Cheile Carașului sunt greu de „ucis”

Cel puțin asta reiese din modul în care autoritățile din județ înțeleg să investigheze cazurile de tăieri ilegale și din ritmul anchetelor în curs.

Ultimul raport al Corpului de Control de la Romsilva în județul Caraș și recentul interviul cu directorul Direcției Silvice, Ion Tabugan, mi-au adus aminte de un caz de tăiere ilegală în Parcul Național Semenic Cheile Carașului pe care l-am sesizat încă de acum patru ani.

Pe scurt faptele sunt următoarele – la sfârșitul lunii mai 2018, pe vremea când făceam investigații pentru Agent Green, am identificat o taiere suspectă pe o suprafață de teren din Parcul Național. Am mers în teren, am identificat 33 de cioate, multe dintre ele fără marcă, restul cu cioplaj pregătit sau mărci silvice indescifrabile. Am fotografiat și localizat GPS fiecare cioată și am depus sesizări la Poliție, Garda Forestieră, Romsilva. După aceea s-a așternut liniștea.

Documentele obținute ulterior cu ajutorul surselor au arătat un modus operandi al lucrătorilor silvici și angajaților cu drept de control.

Imediat după ce am făcut sesizarea anumite persoane interesate să mușamalizeze tăierea au mers în teren și a mutat borna care delimitează fondul forestier pentru a crea aparența unei exploatări înafara fondului. Iar acest lucru reiese clar atât din harta amenajistică, cât și din fotografiile de la fața locului, înainte și după sesizare, dar și din procesul verbal întocmit de Garda Forestieră.

De altfel problema utilizării bornelor pentru a masca anumite ilegalități și pentru a face dificil un eventual control în teren în fondul forestier a fost sesizată înclusiv în raportul de anul acesta al Corpului de Control de la București făcut la direcția Silvică Caraș.

Documentele arată că la o săptămână de la sesizare la fața locului s-a deplasat o echipă de control formată din inspectori de la Garda Forestieră, angajati Romsilva și proprietarii de teren unde au fost descoperite cioatele.

După câteva ore de inspecții în teren inspectorii de la Gardă au confirmat tăierile ilegale și au descoperit 28 de cioate de mari dimensiuni (fag și carpen în fondul forestier dar și înafara lui), aproape 20 de metri cubi. Suficient cât să fie încărcat un camion de lemn de cea mai bună calitate.

Din documentele Gărzii Forestiere reiese că proprietarii care au fost prezenți la controlul în teren au confirmat și ei că tăierile ilegale provin din perioada în care au existat în zonă alte puneri în valoarea de masă lemnoasă.

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab

 

Raportul de control al Gărzii Forestiere și alte documente din anchetă s-au transformat într-un dosar penal la Parchetul de pe lângă Judecătoria Reșița.În urma unei solicitări de presă a reieșit că după patru ani de la sesizare ancheta este încă în faza de rem, iar autorii sunt necunoscuți.

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab

 

De amintit că la vremea respectivă, după ce am vizitat în teren tăierea am făcut sesizare la Poliție, Garda Forestieră, Romsilva – Parcul Național Semenic.

Îmi aduc aminte că singura instituție care a răspuns a fost IGPR. Și-mi mai aduc aminte că în timp ce eram în pădure și măsuram și numerotam cioatele, șeful Parcului Național Semenic a trecut pe acolo. L-am văzut cum a oprit, a ieșit din mașină cu o mină ușor palidă, s-a uitat înspre dealul descoperit și plin de cioate, după care s-a urcat repejor înapoi în mașină și dus a fost.

 

Sunt absolut convins că e amarnic de frustrat că nici până astăzi nu au fost prinși hoții care au prăduit pădurile din Parcul pe care-l păstorește.

Și acesta este un caz singular, cu o cantitate infimă de lemn, dacă este să luam în calcul nenumăratele derapaje care s-au petrecut pe raza Parcului Național Semenic Cheile Carașului în ultimii ani și confirmate inclusiv de autorități de stat cu drept de control – drumuri forestiere abuzive, lucrări de principale mascate în lucrări de conservare, modificări ale limitelor rezervațiilor, distrugeri de trasee turistice și exploatarea arborilor de pe marginea acestora, lipsa unui plan de management legal conform contractului semnat între Romsilva și ANANP.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?