Controalele Regiei Naționale a Pădurilor în județul Caraș Severin au aprins spiritele între departamentul juridic al Romsilva și conducerea Direcției Silvice.
Într-o notă de constatare directorul DS Caraș, Ion Tabugan, este acuzat de angajații Departamentului Juridic al RNP că a intervenit pe rapoartele de control, a menționat alte sancțiuni decât cele stabilite și a propus alte măsuri împotriva angajaților investigați de Corpul de Control, care a realizat o amplă investigație în pădurile din Caraș.
Este vorba despre ultimul control realizat de Corpul de Control de la București. După câteva luni de verificări echipa de inspectori a scris un raport de 200 de pagini în care a descris modus operandi ai unor silvici și agenți comerciali pentru a da aparență de legalitate unor lucrări silvice, sau pentru a ascunde tăierile ilegale – folosirea fără drept a ciocanului silvic, partizi fără procese verbale de inventariere, rezilieri de contracte fără pierderea garanției în dauna bugetului Romsilva, parchete fără aviz de reprimire prin SUMAL, dosare și plângeri penale.
Citește întregul raport aici
Contactat telefonic, directorul Ion Tabugan a susținut că nu vrea să comenteze conținutul notei interne a RNP, sugerând că este vorba doar despre o neînțelegere și comunicare trunchiată între Reșița și București.
„Eu nu am operat pe niciun material al Corpului de Control al Regiei. Orice raport vine din teren îl aprob ca atare sau pe partea care-mi ramane mie îmi fac eu tot felul de înscrisuri. Adică îmi opresc o copie. Unul dintre cei de la departamentul legal a ajuns în posesia unei copii de-ale mele pe care am însemnat și eu ca director, că directorul își face și el însemnările lui. Cine i-a dat și cum i-a dat copia departamentului juridic asta e treaba lui. Nu vreau să comentez mai mult”, a declarat Tabugan.
Directorul Direcției Silvice a adăugat însă că dezastrul din padurile din județ sunt mai mari decât cele descoperite de echipa de la București și că alte controale inițiate la nivel local sunt în desfășurare.
„Cel puțin 20 de hectare au fost defrișate ilegal în Caraș, asta pot să vă spun din informațiile pe care le am eu. Și 20 de hectare au fost la prima strigare, pentru că raportul nu este gata. Aștept materialul final. Probabil bate către 50 de hectare. Am găsit un dezastru, cu cioate îngropate și multe altele”, a adăugat directorul care a lăsat să se înțeleagă că ar fi vorba de pădurile ocolului silvic Oțelul Roșu.
Surse din Romsilva susțin că ultimul control al echipei de la București ar fi deschis o cutie a pandorei în Caraș, unde Ocoalele Silvice se află sub protecții diferite din partea unor oameni de afaceri sau directori, care acum se luptă pentru influență.
„Acum e o vînătoare de angajați și o perioadă de repoziționare a influențelor în sistem, la nivel regional. Județul Caraș este, conform ultimelor statistici, județul cu cele mai bogate păduri din România. Acest lucru oferă o putere destul de mare celor care administrează și controlează această resursă în această zonă. Și, ca să controlezi activitatea ai nevoie de oameni care să-ți poarte de frică sau să-ți fie prieteni. În funcție de acest lucru o să curgă atât contravențiile, dar și însemnările cu pixul”, a explicat un angajat din Romsilva sub protecția anonimatului.