Delegația ROMSILVA a promovat trofeul de urs la expoziția din Budapesta, a plătit un sfert de milion de euro și s-a fotografiat cu Arpad Sarkany, „vănătorul alfa” din pădurile României

Din fotografiile și video promovate pe social media de Regia Pădurilor și de Ministerul Mediului, trofeul și blana de urs au fost expuse la una dintre intrările în zona dedicată României. „One With Nature” este o expoziție internațională care promovează vânătoarea și care se desfășoară în capitala Ungariei în perioada 25 septembrie – 14 octombrie.

În contextul evenimentelor din România privind populația de urs brun și atacurile raportate de media, ministrul mediului, Tanzcos Barna, a susținut la deschiderea evenimentului că „managementul profesionist al populațiilor animalelor, bazat pe dovezi științifice, este fundamentul ecologiei. Pentru multe specii de animale strict protejate, numai gestionarea profesională a faunei sălbatice poate asigura protecția și conservarea condițiilor de habitat.”

Într-un interviu recent acordat Al Jazeera International, ministrul a sugerat că nu este exclus ca vânătoarea la urs să fie redeschisă în România, dar că trebuie mai multe date privind populația de urs din România.

ROMSILVA a fost nominalizată de Guvernul României și Ministerul Apelor și Pădurilor să reprezinte România la acest eveniment, bugetul inițial alocat acestui eveniment fiind jumătate de milion de euro. Suma apare menționată într-o adresă înaintată Consiliului de Administrație al RNP. Într-un răspuns oficial conducerea ROMSILVA a refuzat să pună la dispoziție documentul, motivând ca nu este un document public.

Puteți accesa documentul „secret” mai jos.

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab

 

Din documentul intern nu reiese cum a fost fundamentat acest buget și de ce ROMSILVA a fost nominalizată, în condițiile în care Regia Pădurilor mai deține doar 12.3% din fondul cinegetic la nivel national, restul de 87,7% din fonduri fiind în proprietatea și administrarea companiilor private. Mai mult decât atât, 500.000 de euro este sumă echivalentă cu 60% din toate veniturile provenite din vânătoare ale Regiei pentru 2020, iar trendul este în scădere în favoarea privaților.

Surse din RNP Romsilva au susținut că într-un final cheltuielile RNP cu participarea la eveniment s-au rezumat la jumătate din bugetul inițial – 235.000 de euro, din care aproape 220.000 de euro au fost pentru execuția standului și restul pentru proiectare.

„Nu există nicio logică pentru această nominalizare și buget cheltuit, în contextul rezultatelor RNP pe acest domeniu. Va asigur că singurii care vor avea de câștigat sunt cei care au și vizibilitate în străinătate – și aceia sunt privații. Și acest lucru este dovedit de cifre și de modul în care este împărțită piața – firmele private au aproape 90% din fondul cinegetic la nivel național. Cu alte cuvinte statul a scos bani din buzunarul unei Regii, iar privatul va trage foloasele. Dacă se dorea ceva organizat, atunci nota de plată trebuia negociată și achitată de Guvern prin Minister, nu de RNP”, au explicat surse din Regia Pădurilor.

Foto credit – RNP Romsilva

Alături de ministrul Tanzcos Barna la expoziția din Budapesta, printre alți oficiali ROMISLVA, a fost prezent și președintele Consiliului de Administrație al Regiei Pădurilor, Daniel Dănut Apostol.

Conform declarației de avere același Dănuț Apostol împarte afaceri cu Arpad Sarkany prin firma HCR, cea care a investit în Dino Park din Râșnov. Sarkany este patronul Abies Hunting, una dintre cele mai importante firme din România specializate pe vânătoare, inclusiv urs.

Foto credit – RNP Romsilva

De altfel Arpad Sarkany a fost și el prezent la eveniment. Într-o fotografie postată de Romsilva pe contul de facebook, Sarkany apare alături de Apostu, Teodor Țigan (directorul general RNP Romsilva și Adam Crăciunescu (fost director general RNP Romsilva).

 

 

2 comentarii la „Delegația ROMSILVA a promovat trofeul de urs la expoziția din Budapesta, a plătit un sfert de milion de euro și s-a fotografiat cu Arpad Sarkany, „vănătorul alfa” din pădurile României”

  1. Împăiată te și pune ți pielea la expoziție și lasă natura căci nu e a ta și nici a familiei tale A fost și va fii patrimoniu al României

Faci un comentariu sau dai un răspuns?