Direcția Silvică Caraș, din județul cel mai bogat în pădure din România, este codașă la administrarea pădurilor publice de ani de zile. Managementul defectuos al pădurilor statului este confirmat nu doar de ultimul raport al Corpului de Control al RNP Romsilva, dar și de controalele anterioare realizate de inspectorii din subordinarea Ministerului Apelor și Pădurilor.
Exemplu – în anul 2010 un control al Direcției Generale de Păduri a scos la iveală o serie de nereguli majore în cazul DS Caraș. Conform raportului, în ciuda pădurilor bogate și ale cantităților mari de lemn exploatat, Direcția Caraș Severin a înregistrat creanțe de sute de mii de lei. Inspectorii au susținut că acest lucru a fost posibil numai din cauza lipsei implicării și a profesionalismului echipei manageriale în activitatea direcției silvice.
Concluziile raportului din acea vreme au punctat principalele probleme ale direcției:
- au fost primiți la licitație operatori economici care aveau datorii faţă de Direcţia Silvică Caraş-Severin
- conducere a acceptat documente de plată asiguratoare pentru masa lemnoasă pe picior depuse de către operatorul economic prestator de servicii de exploatare şi nu de către titularul contractului de furnizare a masei lemnoase pe picior
- conducerea a amânat (păsuit) depunerii în bancă a unor cecuri şi nu în ultimul rând a concentrării plăţilor în anumite luni (ex. martie 2009 şi aprilie 2009), luni în care operatorii economici au intrat în incidenţă bancară
- conducerea a permis în mod nelegal şefilor ocoalelor silvice să predea masa lemnoasă operatorilor economici fără a avea documente de plată asiguratoare sau documente de plată asiguratoare cu scadenţă la o durată mai mare de 30 de zile
Citește mai jos Raportul din 2010 al Direcției de Control în Silvicultură.
“Deși raporul e vechi de peste 10 ani, există elemente negative care s-au menținut și în prezent. Direcția silvică Caraș a fost mereu căpușată de interesele politice, poate mai mult în ultima vreme, decât toate celelalte direcții din țara și asta din cauza bogăției în păduri. Sunt agenți economici care au primit și primesc în continuare un tratament special în defavoarea altora, uneori la limita legii, și asta se întâmplă pentru că există niște fire invizibile, subterane, care duc în zona politică. Să nu uităm că și contractele multianuale semnate de RNP Romsilva într-un mod nelegal, în raport cu legislația europeană, au dus la favorizarea unor agenți economici în defavoare altora”, a explicat o sursă din RNP Romsilva, care a adăugat că în ciuda faptului că la finalul raportului din 2010 ca măsură propusă a fost transmiterea documentelor către Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, nicio măsură nu a fost efectiv luată.
“Nu ar fi pentru prima dată când lucrurile rămân suspendate. Concluziile raportului privind încălcarea prevederilor contractului multianual, cu nenumărate companii menționate acolo, inclusiv Holzindustrie Schweighofer, tot așa trebuia să ajungă la Parchetul Înaltei Curți. S-a petrecut ceva sulfuros și cu acel raport. S-a pus batista pe țambal și cu asta basta”, a adăugat sursa.
Ultimul control realizat de Corpul de Control al Romsilva a zguduit Direcția Silvică Caraș Severin. Surse din RNP susțin că echipa de conducere a DS Caraș Severin ar fi intervenit și la capitolul sancțiuni ar fi scris cu pixul alte sancțiuni decât cele stabilite prin raportul de control. Toate aceste informații sunt incluse într-o notă de constatare înaintată de Direcția Juridică a Romsilva către Direcția Silvică Caraș condusă de Ion Tabugan.