Raport oficial- elicopterul care s-a prăbușit în Maramureș era folosit pentru contrabandă

Aeronava care s-a prăbușit în apropiere de Săpânța a fost localizată la aproape  9 kilometri de granița cu Ucraina, pe teritoriul României.

În raportul Autorității de Investigații și Analiză pentru
Siguranța Aviației Civile (AIAS) se menționează că pe timp de noapte și la joasă înălțime elicopterul a lovit o ramură de copac, iar impactul a dus la secționarea conductei de combustibil care alimenta motorul drept.

Fără motor, aeronava a fost obligată să aterizeze forțat. Impactul a fost atât de puternic încât elicopterul a fost distrus, iar pilotul, un cetățean din Belarus a murit pe loc.

Vezi aici video cu epava la locul prăbușirii.

Investigatorii AIAS au descoperit că aeronava nu avea însemne de înmatriculare și niciun element care să ajute la identificare. În urma analizei epavei s-a constat că elicopterul era modificat pentru a realiza transporturi de mărfuri de contrabandă.

„Aeronava a fost dotată cu un sistem tip ham improvizat de transport marfă, dar care din punct de vedere tehnic era bine gandit. Acest sistem tip ham acroșat printr-un inel într-un lacăt electromagnetic  permitea pilotului să largheze încărcătura fără a fi necesar ca elicopterul să aterizeze. După largare, hamul era strâns prin intermediul unui șnur care era prins de chinga centrală a hamului”, se arată în raport.

Investigatorii au mai adăugat că elicopterul avea montat un far suplimentar celui din dotarea elicopterului cu scopul de a îmbunătăți condițiile de iluminare pe timpul operării aeronavei în condiții de vizibilitate redusă sau noaptea.

Dă clic pentru a accesa AIAS-raport.pdf

 

 

Faci un comentariu sau dai un răspuns?