Săptămâna trecută a fost o dezbatere aprinsă în Ministerul Mediului despre procedura SEA (evaluarea de mediu) și cerințele UE cu privire la amenajamentele silvice, suprapunerile cu Siturile Natura 2000 și condiționările privind exploatările de lemn. Toate în contextul procedurii de infringement pe care o riscă România.
Se propagă un soi de teamă generală că amenjamentele vor fi blocate și se vinde iarăși marota – Siturile Natura 2000 sunt o pacoste, condițiile UE sunt drastice și conservaționiștii sunt cei care distrug industria de lemn din România.
Scrisoarea privind un eventual infringement împotriva României este însă foarte clară, iar concluzia e una singură – autoritățile din România și-au bătut joc de natură în anumite zone și au aplicat niște lucrări silvice abuzive, au aprobat uneori planuri de amenajament pe repede înainte fără o minimă evaluare și au distrus (intenționat sau nu) habitate, aducând în pragul dispariției niște specii aflate pe lista celor prioritare și au încălcat mai multe articole ale Directivelor Europene, printre care și procedura SEA.
Lista de articole încălcate este lungă și o puteți petrece în documentul atașat mai jos – scrisoarea de punere în întârziere pe care a primit-o România anul trecut de la Comisia Europeană.
Un document care ar fi trebuit să fie public din ziua zero și nu dezbatut doar în anumite centre de reflecție sub pretextul – e un document cvasi secret, nu trebuie publicat.
Dă clic pentru a accesa Infringement_UE.pdf
În scrisoarea de punere în întârziere sunt date patru mari exemple pentru modul haotic și ilegal în care s-au făcut intervențiile în diferite habitate forestiere din Siturile Natura 2000. Este vorba despre Domogled Valea Cernei, Frumoasa, Munții Făgăraș și Munții Maramureșului. Din păcate lista poate continua în același regim în multe alte zone din România.
În ultimii ani am călătorit în toate aceste zone și nu numai. Vedeți mai jos câte o mostră de management forestier „sustenabil” în zonele indicate în scrisoarea venită de la Bruxelles. Imaginile sunt din dronă.
Domogled – Valea Cernei
Munții Făgăraș
Munții Maramureșului
Frumoasa
Vă mai aduceți când pe la televizor apăreau tot felul de cozi de topor golindu-și plămânii spunând că taierile din Maramureș, Făgăraș sunt tăieri istorice? Că așa ceva nu se mai întâmplă în România?!
Ei, iată că a venit și nota de plată pentru toate ilegalitățile comise în pădure!
Public, cine sunt arătați cu degetul că fac România de rusine înafara granițelor? Societatea civilă și ONG-urile!
Cine strică hoții? De cele mai multe ori reprezentanți ai autorităților de stat, care au ascuns mizeria sub preș, sau portavoci ale industriei lemnului, acolo unde zarurile și regulile sunt făcute de marii jucători care au și procesat lemnul exploatat în afara legii în acele zone.
Ilegal pentru ca fie lemnul nu purta marca silvică și era cu acte false, fie pentru că posibilitatea din amenajamente a fost forțată prin vicleșuguri, fie pentru că nu s-au respectat prevederile din amenajamente și planuri de management acolo unde nu era permisă intervenția
Cu alte cuvinte noi suntem în pragul infringementului pentru că procedurile nu au fost respectate. Iar cei care discută despre soluții și își exprimă îngrijorări sunt uneori aceleași personaje care fie au participat (direct sau indirect) la exploatarea ilegală a pădurilor, fie nu au verificat punerea în aplicare a procedurilor și respectarea literei legii, fie au făcut lobby pentru relaxarea condițiilor fără o acoperire legală.
Ca să nu mai discut despre faptul că mai toți au uitat scandalurile din jurul unor companii din piață care au făcut amenajamente silvice din birou și-n favoarea proprietarului, fără niciun respect față de natură și lege.
Cine susține că Siturile Natura 2000 sunt în defavoarea dezvoltării comunităților locale este o ipida. La fel cum sunt Ipidea și cei care invocă suprafața foarte mare acoperită de Siturile Natura 2000 în România. În realitatea majoritatea au fost o bătaie de joc pentru natura, dar o sursă de venit pentru cei care au făcut exploatări și pentru cei care au transpirat pentru planurile de management. Multe din ele făcute pe genunchi și din birou.
Saptămâna trecută într-atât de tare s-au agitat spiritele cu procedura SEA, încât secretarul de stat Ionuț Banciu a simțit nevoia să îndemne la calm printr-un video pe pagina sa de facebook.
Îmi aduc aminte c-același discurs spre invitatia la calm și pace l-a avut inclusiv la Bruxelles, în fața oficialilor europeni, pe vremea când era în tabăra ONG-urilor de mediu.
Știu pentru că eram în sala de ședințe la acea vreme și, după un scurt mini documentar despre distrugerea Siturilor Natura 2000 – cu dovezi video, interviuri și documente – prezentat unui grup de europarlamentari aflați în sală – activistul de atunci, Ionuț Banciu, la finalul proiectării a susținut că de fapt în România ariile naturale sunt judicios administrate, sugerând că cele prezentate în dezbatere nu ar avea suport în realitate. Dovada stătea în niște flayere pe care Banciu le-a împărțit audienței ușor surprinse de reacția viitorului politician. Asta după șocul imaginilor și a informațiilor prezentate de un alt grup de ONG-uri criticat de actualul secretar de stat.
Și, după doi ani a venit și scrisoarea de la Bruxelles și zorii unei noi proceduri de infringement pe păduri. Au rămas aceleași îndemnuri la calm.