Raport ROMSILVA – Pădurile statului din Caraș Severin, bătaia de joc a unor firme și angajați din sistemul silvic

Tăieri ilegale, folosirea fără drept a ciocanului silvic, partizi fără procese verbale de inventariere,  rezilieri de contracte fără pierderea garanției în dauna bugetului Romsilva, parchete fără aviz de reprimire prin SUMAL, dosare și plângeri penale.

Aceasta este imaginea clară a modului în care este administrat fondul forestier de stat în Caraș Severin, județul care a depășit Suceava în topul județelor cu pădure și locul unde se găsesc două dintre cele mai frumoase Parcuri Naționale din România – Semenic Cheile Carașului și Cheile Nerei-Beușnița. Victime ale incompetenței RNP.

Activitatea Direcției Silvice Caraș, condusă de fostul deputat Ion Tabugan, a fost verificată recent de Corpului de Control din Romsilva.

În urma controlului a rezultat un raport de aproape 200 de pagini și o lungă lista de fapte, nume de angajați și companii care au tratat pădurile statului după bunul plac, fără respectarea prevederilor legale și cu pierderi financiare și de mediu mari.

Raportul arată un modus operandi ai unor silvici și agenți comerciali pentru a da aparență de legalitate unor lucrări silvice, sau pentru a ascunde tăierile ilegale.

Spre exemplu  mii de metri cubi de lemne din mai multe partizi au fost trecuți la pierderi desi lemnul fasonat exista în rampă și nu a fost valorificat. În alte situații inspcteorii au descoperit desi în actele de punere în valoarea lucrarea era definită – rărituri și secundare-  în terenerau marcați arborii cu dimensiunile cele mai mari. În alte cazuri inspectori au menționat că exploatările au fost atât de agresive încât consistența pădurii a fost afectată dramatic existând pericolul unor calamități.

“În general, se evidenţiază practica de a extrage volumul estimat de amenajament printr-un număr mai mic de arbori, cu dimensiuni mari, în detrimentul unei lucrări silvice, respectiv răritură, de calitate, pentru promovarea cu adevărat a arborilor de viitor”, a notat echipa Corpului de Control.

În exclusivitate public draftul acestui raport aici, numele persoanelor  impicate fiind anonimizate. Este un document care poate fi baza multor investigații în teren din partea membrilor ONG-urilor de mediu, mai ales că echipa de control a acoperit doar o parte nesemnificativă din realitatea din pădurile din Caraș.

Dă clic pentru a accesa Raport-RNP-Caras-final_Redacted.pdf

Concluziile echipei de control arată că în privina tăierilor ilegale în 2020, față de 2019, volumul extras din pădurile din Caraș aproape că s-au dublat până la 5500 de mc, cu o valoare de peste 1 milion de lei.

Ocolul Silvic Nera este nominalizat în Raportul de Control ca fiind un ocol cu cantoane unde se acoperă tăierile ilegale chiar de către unii reprezentanți ai Regiei Pădurilor.

Raportul notează că în toamna lui 2020 delegatul RNP, însărcinat să descopere eventualele ilegalități, nu a constatat nicio abatere în cantonul unui anumit pădurar (suspectat de fapte ilegale). În 2021 echipa controlului de fond a mers pe urmele propriului angajat și a descoperit nu mai puțin de 500 de cioate fără marcă cu o valoare de aproape 100.000 de euro, în exact același canton al aceluiai pădurar.

“Cioatele identificate au secțiunea tăieturii la nivelul solului și erau
acoperite cu pământ, frunze și resturi de exploatare pentru a nu putea fi identificate. De menţionat faptul că pe suprafața acestor parcele au fost constituite, exploatate si reprimite partizile înaintea controlului regiei din toamna 2020“, se arată în raport.

În același canton, inspectorii au descoperit că și agentul comercial, nu doar pădurarul, e suspectat c-ar fi tăiat ilegal din pădurea statului.

“Am identificat marci decupate cu fierastraul mecanic de pe arbori de dimensiuni mai mici si amplasate pe arbori de dimensiuni mai mari. “

Corpul de Control a mai denunțat înțelegere nelegale între agenții comerciali și angajații silvici. În cazul multor lucări de rărituri și secundare ”volumul stocului de materiale lemnoase consemnat în procesul verbal încheiat cu ocazia reprimirii este identic cu volumul arborilor puşi în valoare. Acest fapt denotă cu certitudine întocmirea fictivă a documentului, neexistând niciun fel de inventar al masei lemnoase „fasonată la cioată”, în baza căruia aceasta să fie predată în gestiune pădurarului titular de canton. Este evident faptul că recepţia lucrărilor a fost fictivă, lucrările şi operaţiile prevăzute în contract fiind în cea mai mare parte neefectuate. Astfel, au fost făcute plăţi nejustificate, ce au creat un prejudiciu suplimentar, pe lângă cel generat prin nevalorificarea masei lemnoase, desi acest lucru ar fi fost posibil, având in vedere sortimentele şi accesibilitatea partizilor”.

Ocoalele Silvice verificate au fost Berzasca, Bocşa Română, Bozovici, Nera, Oraviţa, Oţelu Roşu şi Rusca Montană. Controlul s-a desfășurat în două etape octombrie – noiembrie 2020 și martie – mai 2021.

 

 

 

 

 

 

 

Faci un comentariu sau dai un răspuns?