Holzindustrie Schweighofer rămâne fără cei 3500 de metri cubi de lemn confiscați în noiembrie 2019 printr-o decizie definitivă a Tribunalului Alba, în care compania este acuzată că a încălcat cu intenție legislația privind trasabilitatea lemnului.
Fără precedent, în ultimile paragrafe din motivare, judecătorul cauzei aduce puternice critici austriecilor și modelului de business.
“Protecția mediului înconjurător este o obligație de la care nu se mai poate sustrage nimeni, dacă omenirea dorește ca viața pe planetă să continue fără producerea unor dezastre ecologice de mare amploare (…) În calitatea sa, de mare procesator de material lemnos, petenta intimată are obligația respectării cu strictețe și fără nicio abatere, a actelor normative mai sus mentionate și care reglementează diferite aspecte ale activității pe care o desfășoară.”
Dă clic pentru a accesa Holzindustrie_Schweighofer_Tribunal_Alba_grayscale.pdf
În noiembrie 2019 Garda Forestieră din București și IGPR au confiscat 68 de containere încărcate cu 3500 de mc de cherestea din cauza unor neconcordanțe între avizele secundare și documentele de export. Cheresteaua venea din fabricile Schweighofer Sebeș și Suceava și trebuia să ajungă la firme din Japonia, Kuweit și Arabia Saudită.
Autoritățile au descoperit că în declarațiile vamale la capitolul destinatar erau trecute firmele din Japonia, Kuweit și Arabia Saudită, în timp ce în avizele de însoțire a lemnului destinatar era nominalizată o firmă cu sediul în Austria.
Deși compania Schweighofer a realizat în trecut exporturi directe în Asia și Orientul Mijlociu, pentru acest transport a preferat să treacă marfa în acte printr-o firma din grupoul Schweighofer, Anna Bauthen Gmbh, cu sediul în Austria.
Astfel a apărut un mandat special semnat între Anna Bauthen și Schweighofer. Mai exact compania din România a vândut în acte companiei din Austria vagoanele încărcate cu lemn, iar compania din Austria a mandatat partenerul din țara noastră să facă toate diligențele pentru comercializarea cherestelei cumpărate.
Dă clic pentru a accesa Mandat-special_Aviz_Export.pdf
Magistrații de la Alba au susținut că în ciuda oricărei înțelegeri între cele două companii și a legislației austriece, Holzindustrie Schweighofer, companie cu sediul în România, trebuia să respecte legislația națională, cea care reglementază circulația materialului lemnos.
“Nici la fond și nici în calea de atac, petenta intimată nu a oferit nicio explicație plauzibilă referitoare la menționarea a doi destinatari diferiți în două documente diferite deși, societatea menționată cu acest titlu, în ambele acte, trebuia să fie identică. (…) Petenta intimată trebuia să respecte normele imperative care reglementau trasabilitatea materialului lemnos pe care societatea intenționa să îl înstrăineze. (…) Gradul de pericol social al faptei comise de petenta intimată este unul deosebit de ridicat. (…) Societatea activează de mai multe zeci de ani în acest domeniu, a înțeles să încalce, în luna noiembrie 2019, cu bună știință, dispozițiile imperative mai sus aratate, multitudinea de acte (documente cu regim special) întocmite deliberat cu nerespectarea rigorilor legii a notat judecătorul în motivare“, a motivat judecătorul decizia.
Decizia definitivă vine după ce inițial Judecătoria Alba îi dăduse câștiga de cauză companiei Holzindustrie Schweighofer.
IGPR și Garda Forestieră București au atac cu apel și dosarul a ajuns la Tribunalul Alba, unde judecătorul a demontat decizia de fond de la Judecătoria Alba.
Împreună cu Ana Poenariu am scris în exclusivitate despre acest subiect pentru Rise Project.
În fine … (semne bune anul are !?!) … ore ne revenim ?
Dă Doamne !
SA NE RUGAM PENTRU SANATATEA SI BINELE CELOR CE AU REALIZAT ASTA.RUSINE CELOR CE DOAR SE PRETIND CIVILIZATI DAR COLCAIE IN MIZERIA PUTREGAIULUI SI A SALBATICIEI.