Trafic de țigări cu drone, elicoptere și avioane

Avionul suspect de contrabandă, care zilele trecute a intrat în spațiul aerian românesc fără să fie detectat, nu este prima aeronavă care trece granița română dinspre Ucraina fără să fie reperată de autoritățile din România.

Acum doi ani în zona Săpânța, județul Maramureș, un cioban a găsit în pădurile din apropierea orașului un elicopter prăbușit, despre care s-a declarat c-ar fi fost implicat în traficul de țigări aduse din Ucraina.

Aeronava intrase în spațiul aerian din România și se prăbușise cu cel puțin o lună înainte să fie descoperit de cioban, trupul pilotului decedat era într-o stare avansată de degradare. Raportul de expertiză medico legală a arătat că moartea pilotului a fost violență și s-a datorat șocului post-traumatic sever.

 

Pilotul era din Minsk, capitala Belarusului, iar soția acestuia a declarat jurnaliștilor locali că soțul ei nu discuta cu ea despre cursele de business pe care el le făcea, dar c ăștia că a avut programate în acea perioadă două curse. Din cea de-a doua bărbatul ei nu s-a mai intors acasă.

În decembrie 2019, după câteva luni de cercetări, Parchetul de pe lângă Curtea de Ape Cluj a clasat cauza. Procurorii au susținut că nu s-au putut stabili cu certitudine motivele prăbușirii aeronavei și nici dacă elicopterul ar fi fost folosit la transportul de țigări de contrabandă.

Elicopterul era tip Kamov KA26 de fabricație rusească. Într-un raspuns oficial Autoritatea de Investigații și Analiză pentru Siguranța Aviației Civile (AIAS) a susținut că nu este foarte precis pentru ce tip de servicii a fost construit.

Singura aeronavă implicată în traficul de țigări în România a fost descoperită de autorități în mai 2011, în județul Galați, în apropierea graniței cu Republica Moldova.

Aeronava era un motodeltaplan care fusese modificat și adaptat pentru a face transport de colete.

Datele investigației AIAS arat că mododeltaplanul decolase din Republica Moldova, a intrat în spațiul aerian românesc, a descărcat din zbor coletele cu țigări, dar imediat după ce pachetele au fost eliberate pilotul a cazut de la înălțime, iar la impactul cu solul a decedat. Aeronava și-a continuat zborul și s-a prăbusit la aproape 200 de metri față de locul unde a fost găsit pilotul.

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab

Autoritățile susțin că în ultimii ani traficanții de țigări au folosit și drone special modificate pentru a transporta peste graniță coletele mai ales la granița cu Ucraina și Republica Moldova. La frontiera cu Bulgaria și Serbia, țigaretele sunt traficate prin metode clasice, ”capac” sau sunt ascunse în
spații special amenajate în compartimentele de transport marfă ale autoturismelor.

Un comentariu la „Trafic de țigări cu drone, elicoptere și avioane”

Faci un comentariu sau dai un răspuns?