– Tovarasi, noi vrem sistem video de supraveghere si program la padure?
Din sala, de printre scaune, se aude slab un chitait:
– Vrem!
– Si daca vrem, putem? Revine cu o noua intrebare omul care conduce sedinta.
De pe scaunul din spatele salii se ridica tremurand un personaj plapand.
– Tovarase, daca-mi permiteti, e mai complicat de pus in practica! Stiti, au sunat de la partid si …
Cam asa poate fi rezumata metaforic zbaterea statului roman pentru a impune niscaiva masuri de limitare a transporturilor din padure pe timp de noapte si implementare a unui sistem video la nivel national, in zonele rosii.
Recent am vazut ca zona privata a inteles mai bine ca securitatea fondului forestier pe care il administreaza poate fi intarita prin instalarea unui astfel de sistem video.
Faptul ca unele ocoale silvice private inteleg sa faca aceste investiti poate fi interpretat nu doar ca un gest de “igiena”, dar ca unul de responsabilizare si respect fata de proprietarii padurilor pe care o administreaza si, de ce nu, fata de natura insasi.
Camerele nu rezolva problema ilegalitatilor, dar pot ajuta foarte mult atat in descoperirea transporturilor ilegale cat si-n descurajarea hotilor in a se aventura in padure.
Recent un ocol silvic din Ghimes s-a alaturat “clubului privat” care a instalat camere video. In trecut, acelasi Ocol a interzis transportul de material lemnos pe timpul noptii, implementand un program la padure in functie de anotimp.
Anuntul pe FB al celor de la Ghimes, o zona care a suferit enorm din cauza exploatarilor abuzive, mi-a adus aminte de o Ordonanta de Urgenta dezbatuta aprig in decembrie 2020 de “politichienii” de la noi – prin care se reglementa implementarea acelorasi masuri, dar la nivel national si pe cheltuiala statului.
Am mai scris despre asta acum cateva luni, dar e pacat sa nu reiau, pentru ca nu e suficient sa povestesi o singura data despre o gogomanie sulfuroasa.
Documentul a primit si un nume grav – “Ordonanta de Urgenta privind unele masuri pentru limitarea taierilor ilegale”. Sa plangi de bucurie si sa te rogi la icoane si alta, nu!
Doar ca Ordonanta de Urgenta, nu doar ca nu a mai trecut niciodata de stadiul de draft, dar a fost si modificata abrupt inainte sa fie publicata spre dezbatere publica.
Pe scurt – e decembrie 2020 si, pe fondul scrisorilor acuzatoare venite da la UE, se naste un proiect de OUG privind limitarea taierilor ilegale. In primul draft al OUG-ului cap de lista al masurilor este programul la padure, urmat de sistemul de supraveghere video. Zis si facut!
Proiectul apare publicat spre dezbatere pe site-ul ministerului mediului, doar ca primul articol cu programul la padure dispare pur si simplu din textul actului normativ.
Intreb sursele din ministere: A existat o fundamentare si cine a decis scoaterea programului la padure, oameni buni!?
Raspuns: Un inalt functionar!
Intreb iarasi: De ce?
Raspuns: A motivat ca masura nu s-a discutat la nivel politic!
Ah, politica si padurea, tovarasi!
Dar, ce frumos este scris primul paragraf din nota de fundamentare a OUG-ului
“Descrierea situatiei – În cadrul Consiliului Suprem de Apărare a Țării organizat în data de 9 iunie 2015, problematica tăierilor ilegale de arbori, a făcut obiectul analizei unde s-a evidențiat soluționarea în regim de urgență a acestei problematici”.
Grea misie, curat murdar, nene Iancule!
PS
Contactat telefonic fostul ministru Fechet a sustinut ca el nu stie sa fi existat doua drafturi pentru ordonante si ca nu stie ca cineva sa fi modificat textele actelor normative.
Intre timp se discuta includerea programului la padure in modificarile aduse HG 497 (cel privind circulatia materialului lemnos), iar costul sistemului de supraveghere video se doreste a fi acoperit prin PNRR.
Cine vrea sa verifice daca se fac transporturi multiple pe drumurile de acces in padurile administrare de OS Ghimes – aveti aici postarea lor cu livestream si cu mesajul ca daca vedeti ceva suspect, sa ii contactati. Pare ca sunt pusi pe treaba: