Intrebarea zilei: până la urmă câți urși bruni are România?

 

Cu cat sap mai mult in povestea ursului brun cu atat imi dau seama de amatorismul si ticalosia cu care a fost gestionat politic acest subiect de-a lungul timpului. Cum a fost intretinuta o stare de conflict permanent intre om si fiara, un conflict din care care au monetizat binisor (pecuniar sau in capital de imagine) baietii destepti.

Stiti cate milioane de euro a cheltuit Romania in ultimii 10 ani pentru monitorizarea speciilor de interes comunitar, printre care se afla si ursul brun?

Peste 24 de milioane de euro, cei mai multi bani venind de la Bruxelles.

Prima raportare catre UE arata ca in Romania traiau 5960 de exemplare de urs (4590 in zona alpina, restul de 1370 in cea continentala). Raportarile pentru Ursus Arctos le gasiti aici: https://cdr.eionet.europa.eu/Converters/run_conversion?file=ro/eu/art17/envxhrpcw/RO_species_reports-20190805-153845.xml&conv=593&source=remote#1354.

Valoarea totala a proiectului a fost de 11,6 milioane de euro.Informatii despre parteneri si ce s-a facut cu banii gasiti aici: https://www.ibiol.ro/posmediu/pdf/Anunt%20de%20presa%20la%20inchiderea%20proiectului%20POS%20Mediu%20IBB.pdf

În 2019, statul român a mai accesat o nouă tranșă de bani, aproximativ 13 milioane de euro pentru completarea monitorizării. În martie 2019, ministerul a si anunțat, printr-un comunicat de presă, că proiectul va dura trei ani și are 11 parteneri. Click aici pentru info:

http://www.mmediu.ro/app/webroot/uploads/files/Comunicat_de_Presa_lansare_proiect_120009.pdf

Deci, mai este un an si se finalizeaza si acest proiect si ar trebui sa avem niste rezultate facute de niste specialisti.

In timp ce milioanele de euro curg, se fac raportari si completari la monitorizari, ce se intampla in Ministerul Mediului cu evaluarile la Ursus Artcos?

Pai, e simplu: in Minister circula alte cifre decat cele din raportari. Iar cifrele spun ca in primavara lui 2020 in Romania erau 15.374 de exemplare, de trei ori mai multe decat am transmis la Bruxelles. Evaluarile au fost facute de APM-urile din tara impreuna cu gestionarii fondurilor cinegetice. Mai pe romaneste, impreuna cu vanatorii.

Dă clic pentru a accesa doc-1.pdf

Si o sa va intrebati pe buna dreptate: Dar ministrul, ministrul mediului ce declara public daca cifrele din interior arata o alta realitate decat cea raportata la Bruxelles?

Pai, si aici e simplu: Ministrul ofera publicului alte cifre, total diferite de cele raportate la Comisia Europeana si de cele ale vanatorilor.

“Avem sigur peste 7000 de exemplare in Romania. Ultima estimare a populației s-a făcut in 2015 sau 2016. De atunci nu s-a facut, ce am găsit eu la minister a fost inactiune timp de cinci ani”, a declarat, pe 5 mai 2021, ministrul mediului in platoul Digi24.

O lună mai tarziu, pe 6 iunie, Tanczos Barna a susținut, la Prima TV, ca populatia de urs a crescut cu aproape 50% mai mult decat cea estimata in 2016, adică la 9000 de exemplare: “Dupa parerea oamenilor de stiinta populația creste cam cu 10% anual daca nu exista interventie, noi dupa cinci ani de zile suntem la 40% -50% peste numarul de atunci”.

Tanczos Barna a precizat că toate aceste date sunt neoficiale:

”Nici nu avem cum sa vorbim despre date oficiale pentru că, in Romania, nu s-a realizat o evaluare stiintifica a populației de urs de mai bine de cinci ani. Tocmai pentru ca nu avem aceste date, m-am consultat cu mai mulți specialisti, reprezentanti ai mediului academic si ONG. Cifrele pe care le-am furnizat public reprezinta practic estimarea facuta de aceste persoane, inse ele sunt neoficiale, informale”.

Incredibil, nu?

Si acum apar multe alte intrebari:

* Pentru ce au fost cheltuite cele 24 de milioane de euro daca cifrele raportate nu sunt luate in considerare si transmise oficial?

* De Ministerul Mediului a initiat o procedura de achizitie publica pentru o noua evaluare a populatiei de urs, desi conform datelor oficiale ministerul & partenerii nu au finalizat proiectul de completare a monitorizarii pentru care au incasat in 2019 aproximativ 13 milioane de euro?

* Conform raportarilor, cum se justifica faptul ca majoritatea populatiei se afla in afara retelei Natura 2000, astfel ca mare parte din habitatele caracteristice specie nu beneficiaza de masuri de conservare?

* Cum se justifica cresterea populatiei din moment ce habitatul caracteristic se sustine ca nu poate asigura resursele de hrana necesare populatiei existente?

* Ce masuri au fost luate pana in prezent pentru prevenirea atacurilor asupra localitatilor/comunitatilor si care sunt rezultatele?

Numai prin transparenta si cu toate cifrele in fata putem vedea tabloul general, prieteni! Nu?

Deci, pana la urma cati ursi sunt in Romania? Pentru ca eu sincer nu am inteles de la autoritatile care public doresc un management judicios al speciei Ursus Arctos.

 

Faci un comentariu sau dai un răspuns?